Review: The Dark Pictures – Little Hope

Het heeft even geduurd, maar dan ook hier mijn review van The Dark Pictures Anthology: Little Hope. Beschikbaar voor PS4, Xbox One en PC, gespeeld op de laatste.

Verhaal

Een hele mond vol, die titel. Maar het is dan ook het tweede deel uit de Dark Pictures Anthology-series. Eigenlijk is het een aflevering, want het zijn (tot nu toe) losstaande verhalen. De Curator uit het eerste deel is weer van de partij en vertelt jou een verhaal wat nog niet af is, aan jou de taak om die zo goed mogelijk compleet te maken.

In het eerste deel, Man of Medan, volgde je een groepje mensen die een duikavontuur beleefde in de Stille Oceaan op zoek naar een vliegtuigwrak uit de eerste wereldoorlog. In Little Hope hou je het een stuk droger. Een groepje studenten is met hun leraar gestrand aan de rand van een dorpje Little Hope, wat ligt in Nieuw Engeland, Amerika. De bus waar ze inzaten crashte en de buschauffeur is nergens meer te bekennen. Little Hope is berucht om haar geschiedenis van heksenjachten die in de middeleeuwen hebben plaatsgevonden. Het groepje wordt door een onverklaarbare, dichte mist gedwongen dieper het dorpje in te gaan en komen daar oog in oog te staan met alle verschrikkingen die zich vroeger hebben afgespeeld.

Dood is dood, keuzes die je maakt zijn ook echt definitief.

Gameplay

Het spel maakt, net als in het eerste deel en een van de vorige spellen van Supermassive Games Untill Dawn, gebruik van meerdere personen die jij om beurten moet besturen. Dit kan zowel in single- als in multiplayer. Je kijkt als het ware naar een film met interactieve elementen en soms wat lichte puzzels die je op moet lossen. Maar het wordt nooit echt moeilijk. Door middel van quicktime events (druk op de aangegeven knop binnen de tijd) loods je al dan niet succesvol de groep door het verhaal. Maar het is niet zoals in ‘gewone’ spellen dat als je dood gaat, dat je dan opnieuw mag proberen. Dood is dood, keuzes die je maakt zijn ook echt definitief. En dat vind ik de sterkere kant van het spel.

Keuzes

Het spel pretendeert heel veel uitkomsten te hebben. En dat klopt ook. Elke keuze die je maakt – of je nou stil bent, een grapje maakt of juist geïrriteerd antwoordt – elke reactie heeft effect op de ander. En dat kan juist goed of slecht zijn en het verloop van het verhaal veranderen. Het hoofdverhaal gaat wel in grote lijnen dezelfde kant op, maar toch heb ik in een snelle tweede sessie al wat andere dingen meegemaakt dan in mijn eerste. En dat element, die niet aan te passen keuzes en mensen die je verliest, nodigt uit om nog een keer te spelen nadat je na ruim 5 uur de aftiteling ziet rollen; Wat gebeurt er als ik die andere keuze maak? Hoe gaat het spel verlopen als ik niet zo pessimistisch en sarcastisch reageer?

Dit had ik nog niet eerder meegemaakt in een multiplayer spelletje

Multiplayer

Zoals ik net al aangaf, is dit spel ook met meerdere mensen te spelen. Je kan tot en met 5 mensen couch-coöp spelen, of met z’n tweeën online. In het eerste geval zit je met je vrienden bij elkaar en geef je op momenten de controller door zodat iedereen een keer aan de beurt komt om keuzes te maken. Online speel je het verhaal maar zie je op momenten andere stukken. De groep wil nog wel eens opsplitsen en dan neemt de ene speler het ene clubje voor zijn rekening en de andere speler het andere. En juist dit interactieve element zorgt ervoor dat je constant met elkaar in gesprek bent. Ik was met mede-Nachtvlinder Janita de hele tijd aan het speculeren hoe het verhaal nou in elkaar stak, wat er precies gebeurde en waarom. En ik genoot met volle teugen. Dit had ik nog niet eerder meegemaakt in een multiplayer spelletje, dat je af en toe het spel stopte om even te overleggen. Knap gedaan.

Conclusie

Al met al heb ik mij prima vermaakt. De onomkeerbare keuzes die je moet maken zorgen voor een groot replayability-gehalte, ik wilde gelijk weer een potje spelen nadat ik klaar was. Puur om te kijken hoe het spel verloopt met andere keuzes. De interactieve film is leuk om naar te kijken (alhoewel ik nog wel moet ervaren hoe het is als je het verhaal al heel goed kent) en het verhaal is spannend. Enig minpuntje vind ik wel de schrikeffecten. Die zijn eigenlijk telkens hetzelfde, hier had wel wat meer variatie en creativiteit in mogen zitten. Maar voor de rest is dit een niet zo heel lang avontuur die ik iedereen van harte kan aanbevelen. Zeker in multiplayer stand! De game is te verkrijgen op PS4, Xbox One en PC.

The Dark Pictures Anthology: Little Hope - Launch Date Trailer | PS4
Sterren: 4.5 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie