Recensie: The Dark Pictures – Man of Medan (PC, Xbox One en PS4)

Afgelopen maand verscheen Man of Medan, de eerste game uit de The Dark Pictures Anthology. Vier jonge Amerikanen varen uit voor een duiktrip na een gerucht over een nog onontdekt wrak uit de Tweede Wereldoorlog. Wanneer er storm opsteekt krijgt hun vakantie een sinistere wending… wie zal overleven en wie zal sterven?

Interactieve horrorfilm

Man of Medan is feitelijk een interactieve horrorfilm. Je bestuurt om en om de verschillende personages en moet de juiste keuzes maken. Deze beïnvloeden de onderlinge relaties en zo ook het vervolg van het verhaal. Naast de conversaties zijn er diverse actiemomenten ingebouwd, waar jij in een splitsecond de juiste keuzes moet maken – vaak met je hartslag in je keel van de schrik. Gedurende het spel verzamel je informatie over de geheimen van het schip, maar op één of andere wijze ben ik gedurende het spelen mijn aandacht hiervoor verloren en ging mijn motivatie vooral uit naar het ontsnappen van het schip met alle hoofdpersonen (wat me bij de eerste playthrough niet lukte overigens).

The Dark Pictures: Man of Medan - Available Now! - PS4/Xbox1/PC

Besturing

Waar de grootste minpunten zitten bij Man of Medan zijn de controls. Ik heb de game gespeeld op PC met een Xbox 360-controller en dat werkt, maar is net niet echt lekker. Er was bijvoorbeeld een situatie waar ik een deur in moest beuken door vaak op een knop te drukken, wat me met geen mogelijkheid op de controller lukte. Met het toetsenbord was dit zo geklaard. Dit kan een incidentje zijn, maar het rondlopen gaat niet soepel (ook niet met muis/keyboard) en de camerastandpunten zijn statisch. Dat laatste is wellicht zo gemaakt om je makkelijker te kunnen laten schrikken. Het gevolg is dat je niet lekker in de game raakt, juist terwijl het qua verhaal wel echt iets in om in op te gaan. Eén van de redenen dat ik nu pas de review schrijf.

Multiplayer

Waar de game wel een herspeelbaarheidsfactor heeft is multiplayer. Je kunt Man of Medan met 2 spelers online spelen of met 2 tot 5 man lokaal. Hierdoor zullen de keuzes verrassender zijn en kun je samen de horrorfilm proberen te overleven, niet voor niets heet de laatste modus ‘Movie Night Mode’.

The Dark Pictures – Man of Medan: Multiplayer Announcement | PS4, X1, and PC

The Dark Pictures Anthology is opgezet door developer Supermassive Games na het succes van hun game Until Dawn. De studio zag dat er veel vraag is naar deze vorm van interactieve horror/dramagames. Het plan is om ongeveer elke 6 maanden een nieuwe game uit te brengen tot een totaal van 8 games. Aan het eind van Man of Medan word je getrakteerd op de teaser voor de volgende game: Little Hope.

Lees ook: Review: The Dark Pictures – Little Hope

Man of Medan is een leuke interactieve horrorfilm/game geworden en ben ik ook zeker geïnteresseerd in de volgende delen van de The Dark Pictures Anthology, maar hopelijk voert Supermassive nog wel een aantal verbetering door in de besturing en herspeelbaarheid.

Sterren: 3 / 5

The Dark Pictures Anthology: Man of Medan is verkrijgbaar op PC, Xbox One en PS4.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie