Liever geen advertenties en wel horrornieuws steunen? Upgrade hier!

Top 5: Old School Horror Anime

Top 5: Old School Horror Anime
📧
Mis niets van de duistere wereld van horror: ontvang nieuws, recensies en macabere verrassingen in je inbox!

Wie zegt dat tekenfilms voor kinderen zijn? In Japan verstaan ze de kunst van films en series animeren, die alleen geschikt zijn voor volwassen kijkers die tegen een stootje kunnen. Mijn voorkeur is nog altijd de kunstzinnige old school anime, die met de hand getekend is (en Japans gesproken met ondertiteling alsjeblieft). Wat zijn nou ware pareltjes als het gaat om gruwelijke anime films? Lees hier mijn top 5!

5. Paprika

Paprika is meer psychologische fantasythriller dan horror, maar absoluut nachtmerrie-achtig. In deze film uit 2006 kunnen therapeuten met een droommachine en een avatar de dromen van hun patiënten opnemen en betreden. Chaos breekt uit wanneer een dief een van de machines steelt, mensen sterven en zowel dromen als realiteit beïnvloed worden door een maniakale droomparade die steeds groter wordt en doorbreekt in de echte wereld. De muziek, tekenkunst en het surrealisme maken Paprika een anime die je een keer gezien moet hebben. Er was sprake van een live-action versie in 2010, totdat Inception uitkwam en op sommige punten behoorlijk overeenkomt. Vond je die film vet, kijk dan zeker ook Paprika eens.

4. Perfect Blue

Ook Perfect Blue is een psychologische thriller, maar met een duidelijker horrorrandje dan Paprika. Deze film uit 1997 gaat over Mima Kirigoe, een jong lid van een popgroep die stopt als popster om een serieuze acteercarriére na te jagen. Onder de stress van kritiek, een enge stalker en een vreemd online dagboek dat haar leven beschrijft in haar naam, begint ze haar voormalige alter ego om zich heen te hallucineren en vallen er doden in haar omgeving. Perfect Blue wordt ook wel 'Hitchcock does anime' genoemd, en met recht. De spanning, verwarring, whodunit van de moorden en het langzaam doordraaien van Mima zijn perfect geanimeerd en houden je op het puntje van je stoel. Perfect Blue is één van de inspiraties geweest voor Black Swan, als je deze anime hebt gezien, weet je waarom.

3. Ninja Scroll

In Ninja Scroll, een anime uit 1993, gaat een zwaardvechtende huurling samen met 2 bondgenoten het bloedige gevecht aan met een groep demonische ninja's in het Edo-tijdperk Japan. De stijl van Ninja Scroll is bepalend geweest in vele anime die erna kwamen, en de manier waarop bruut geweld en gore in beeld worden gebracht liegen er niet om. Daarnaast is Ninja Scroll verantwoordelijk geweest voor de interesse van anime voor volwassenen buiten Japan: door deze film kwamen andere parels als Akira (lees hieronder meer!) en Ghost In The Shell op de Westerse markt. Deze anime moet je dan ook gezien hebben, als de blauwdruk die hij is geweest voor zoveel anderen!

2. Akira

Akira was voor mij de eerste anime die ik ooit zag als kind (als je de Nederlands gesproken versies van Bob In The Bottle en Samurai Pizza Cats niet meetelt, haha) en deze film uit maar liefst 1988 maakte een diepe indruk op me. Ik was dan ook te jong voor deze film en keek stiekem met mijn oudere broer mee. Zo maakte Katsuhiro Otomo's Akira een onuitwisbare indruk op me en heeft daarom ook nostalgische waarde voor mij. De anime gaat over een motorbende in futuristisch Neo-Tokyo. De vriend van bendehoofd Shotaro, Tetsuo, wordt gebruikt als telekinetisch proefkonijn door de overheid. Hij besluit zijn verkregen krachten echter in te zetten met kwade bedoelingen, met desastreuze gevolgen. Akira is de grondlegger van cyberpunk en heeft maatschappelijke kritiek als ondertoon. Extreem gewelddadig en origineel, met een spetterende finale, is Akira een must-see. Otomo heeft zowel de manga als de anime gecreëerd, en heeft ook mijn favoriete manga gemaakt: Domu. Als die ooit verfilmd mag worden..

1. Vampire Hunter D: Bloodlust

Ontsproten uit de manga Vampire Hunter D van Hideyuki Kikuchi zijn inmiddels 2 films, audiodrama's, een game en dan staan er nog een comic - en  TV-serie op stapel (maar helaas uitgesteld vanwege covid19). We volgen D, een machtige dhampir (een kruising tussen een mens en een vampier) met een goedaardige parasiet in zijn linkerhand die een vrouw uit de handen van een vampier moet redden. Vampire Hunter D speelt zich af in een gothic western-achtige wereld, waar vampieren edel zijn en mensen de controle terug willen pakken. Vampire Hunter D: Bloodlust, uitgekomen in 2002, is één van die zeldzame gevallen waarin de tweede film beter is dan de eerste. De visuals zijn beeld voor beeld een lust voor het oog, het verhaal is sterk en duidelijk (en dat is heel wat voor anime soms) en je voelt mee met alle karakters, ook de antagonist-vampier Meier. De vindingrijkheid van de krachten en aanvallen die je ziet zijn fantastisch (van een bad guy die via de schaduw van zijn slachtoffer aanvalt, tot een terminale good guy met een vernietigende astrale projectie en nog veel meer!). Ik kijk Vampire Hunter D: Bloodlust ieder jaar wel een keer, want deze film is mijn absolute evergreen op het gebied van horroranime.

Vind jij dat ik echt een misser maak met een titel in mijn top 5, en er een andere film in had moeten staan? Ik ben benieuwd!

Geen advertenties en wel horrornieuws steunen? Upgrade hier!