Beruchte regisseur Uwe Boll verontwaardigt met zijn rechts-extremistische horrorfilm Hanau (trailer)

De Duitse regisseur Uwe Boll stond al niet bekend om zijn goede smaak. Maar nu heeft hij zich de woede op de hals gehaald van de stad Hanau en de nabestaanden van het bloedbad dat zich daar begin 2020 afspeelde. Met zijn film Hanau vertelt hij het verhaal van de rechts-extremistische moordenaar die daar huishield, gefilmd zonder toestemming en medeweten van de stad of nabestaanden. Lekker Uwe. Bekijk de trailer hier.

Jarenlang was Duitse regisseur Uwe Boll het meest berucht om zijn bedroevende verfilmingen van games als Bloodrayne, House Of The Dead en Alone In The Dark. Met de Rampage trilogie wist hij iets meer lof te oogsten, en lijkt een nieuw tijdperk voor hem te zijn ingegaan qua onderwerp: een shift van games naar boze witte mannen die met geweld een politiek statement willen maken. En nu is daar Hanau: een psychologisch profiel van de eerste QAnon terrorist die in Duitsland een ware slachtpartij aanrichtte.

Welke slachtpartij in Hanau?

Op 19 februari 2020 ging aanhanger van complotgroepering QAnon Tobias Rathjen in het Duitse Hanau met zijn vuurwapen langs 2 shisha lounges, waar hij schoot op de aanwezigen met een migratie achtergrond. Hierbij kwamen 9 mensen om het leven. Daarna reed de rechts-extremist naar huis, waar hij zijn moeder doodschoot (zijn vader ontsnapte) en daarna zichzelf. Op de website van Rathjen trof men een manifest aan waarbij hij verkondigde dat hij migranten haatte, Donald Trump zijn slogans gejat had en hij al lang last had van stemmen in zijn hoofd. Deze moordpartij werd door Duitsland aangemerkt als een terroristische aanslag.

Uwe Boll heeft deze gebeurtenis aangegrepen voor zijn nieuwe film Hanau. Een uiterst grove film volgens hemzelf, waarmee hij zegt de waarheid te willen achterhalen achter de daad van Rathjen en of die voorkomen had kunnen worden. Het geweld heeft hij zo expliciet opgenomen, dat de film niet op tv te zien zal zijn. Dat is al erg voor de nabestaanden van de slachtoffers, maar het wordt erger: de schandaalregisseur heeft met geen van hen gesproken voordat hij Hanau maakte of zelfs uitbracht, waardoor de film een nare verrassing was voor iedereen die verbonden was met het drama. Hieronder vind je de Duitse trailer:

“Je hoeft niet te kijken”

Zowel de gemeente van Hanau als de nabestaanden hebben via een open brief dan ook Uwe Boll met klem verzocht om de film terug te trekken na de aankondiging hiervan. “Het is een schandaal dat u vooraf geen contact zocht met de betrokken families. De bij de bekendmaking vertoonde scènes zijn ondraaglijk voor de nabestaanden en belasteren de doden met een nauwelijks te overtreffen respectloosheid”, staat onder andere in de brief te lezen.

Aan hun verzoek heeft Uwe geen gehoor gegeven. Wel reageerde hij op hun verontwaardiging door aan te geven dat hij aan dezelfde kant staat als de nabestaanden, en het steeds luider wordende geluid van complotdenkers aan de kaak wil stellen. Maar daarbij eindigde hij fijntjes met ‘niemand is verplicht de film te bekijken.’ Sjiek.

Uwe Boll.

Sinds maart is Hanau stilletjes gereleased op DVD en Blu-ray en verschillende Video on Demand diensten zoals bijvoorbeeld Apple TV. Steffen Mennekes heeft de rol van de schizofrene moordenaar. De volledige titel is Hanau: Deutschland im Winter Part 1. De kans dat Uwe Boll nogmaals stof doet opwaaien met een tweede deel zit er dus dik in.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

3 gedachten over “Beruchte regisseur Uwe Boll verontwaardigt met zijn rechts-extremistische horrorfilm Hanau (trailer)”

  1. En hij heeft nog gelijk ook. Niemand is verplicht er naar te kijken. En zo’n film mag onder artikel 7 (in Nederland althans) gewoon gemaakt worden.
    Sowieso is men tegenwoordig default geschokt of gekwetst. Daar zou ik me ook niets van aantrekken, want eigenlijk kan je tegenwoordig niets meer zeggen of vinden dat niet politiek volledig verantwoord is zonder dat er niet tenminste één activistische twitteraar er schande van spreekt. Meestal zijn dat de mensen die zogenaamd pleiten voor diversiteit en inclusiviteit. Iedereen moet er bij, behalve degene met een hun niet welgevallige mening. Yeah, right.

    Eigenlijk interesseert het onderwerp me niet en kijk ik ook niet vrijwillig naar Uwe Boll films, maar door de ophef kom ik nu bijna in de verleiding.

    Beantwoorden
    • Dat hij die film in principe gewoon mag maken, en daarbij mag kiezen voor een zeer gewelddadige depictie ook al is dat onnodig grievend voor nabestaanden, eens. Maar dat ie dat doet zonder vantevoren die nabestaanden in te lichten vind ik bijzonder smakeloos en onfatsoenlijk, dat lijkt meer op goedkoop willen cashen over de rug van moordslachtoffers dan iets aan de kaak willen stellen. Dat het mag, wil niet zeggen dat het dan ook zo moet.

      Beantwoorden
      • Dat mag jij natuurlijk vinden. Het past wel bij de man denk ik. Net zo smakeloos als zijn films.
        Mij boeit het niet zo. Ik kende deze massamoord niet eens, of was het al weer vergeten, en heb er nu ook niet ineens “gevoelens” bij.

        Dat ik hem waarschijnlijk niet ga zien heeft niets te maken met het onderwerp en het al dan niet smakeloos of grievend zijn maar met het feit dat Uwe Boll nou niet echt bekend staat om zijn goede films. Ik denk dat doordat hier nu aandacht aan wordt besteed hij nu meer publiek krijgt dan er normaal voor zijn films is. Ook dit stukje zal daar, wellicht ongewild, aan meehelpen. Er bestaat nu eenmaal geen slechte publiciteit…..

        Beantwoorden

Plaats een reactie