Bloodrayne: The Third Reich (Uwe Boll, 2010)

Mijn Nachtvlindercollega Frank wist me te vertellen dat Uwe Boll alweer bezig is met een vierde film in de Bloodrayne serie. Daarnaast heeft Boll ook plannen om de Amiga-game Gloom 4: Zombie Massacre te verfilmen. Met IMDB-waarderingen die zo’n beetje onder het nulpunt komen, verbaast me dat zeer. Desalniettemin schijnen zijn films nog steeds winstgevend genoeg te zijn om door te gaan, daarbij weet Boll hoe hij geld binnen kan krijgen en kosten moet dekken. Zo kun je voor 33 euro Boll’s film Blackout “coproduceren”. Je naam komt niet op de aftiteling, maar je krijgt wel een limited edition DVD van de film en een certificaat getekend door de cast en crew. Kosten dekt Boll door filmsets, props en hele casts te ‘recyclen’. De set van Bloodrayne: The Third Reich werd ook gebruikt voor Auschwitz (2011) en Blubberella (nog uit te komen). Blubberella werd zelfs simultaan met Bloodrayne: The Third Reich gefilmd en acteurs Michael Paré, Clint Howard, Brendan Fletcher en Willam Belli spelen in beide films.

Acteurs werken klaarblijkelijk graag samen met Uwe Boll, al zijn ze niet altijd even tevreden met het eindresultaat, zoals Michael Madsen. Op zich werkt Boll met goede acteurs, maar op een of andere manier lijkt de slechte kwaliteit van zijn films besmettelijk te zijn, en wordt elke acteerprestatie een tenenkrommend schouwspel. Zo ook in Bloodrayne: The Third Reich.

Clint Howard als kamparts ManglerDe acteerprestaties van Clint Howard zijn nu en dan pijnlijk te noemen.

In deze derde film uit de Bloodrayne serie neemt dhamphir Rayne het op tegen de nazi’s. De film speelt zich af in 1943 aan het Oostfront waar Rayne geconfronteerd wordt met commandant Brandt. In een confrontatie doodt zij hem, althans dat denkt ze, ze beseft niet dat ze Brandt besmet heeft met haar eigen bloed. Brandt heeft nu net als Rayne de eigenschappen van een dhampir, het beste van een vampier, het beste van een mens. Kamparts Mangler kan zijn geluk niet op, hij ziet nu eindelijk kans om een onsterfelijk nazi-leger te creëren, en bovenal: een onsterfelijke Hitler. Rayne sluit zich aan bij het lokale verzet om Mangler, Brandt en diens troepen tegen te houden.

Bloodrayne: The Third Reich brothelscene.
Het is onduidelijk of Boll wederom echte prostituees inhuurde.

Hoewel het verhaal op zich heel goed in elkaar zit, is de uitwerking belabberd. Het is echt een kwestie van ‘door de bomen het bos niet meer zien’. Er wordt teveel geluld (pardon my French) en er zijn teveel scènes, vaak van seksuele aard, die geen enkel nut dienen. Voor zover het script en de montage.

De cast bevat prima acteurs, maar hun spel komt net als het verhaal niet uit de verf. De acteerprestaties van Clint Howard, die kamparts Mangler speelt, zijn nu en dan zelfs pijnlijk te noemen. Michael Paré keert deze keer terug als commandant Brandt. Hij speelde in Bloodrayne 1 de rol van Iancu, en in Bloodrayne 2 de rol van Pat Garrett, een beetje verwarrend, maar hij doet het goed. Natassia Malthe speelt voor de tweede keer Rayne en voor zover het script meewerkt doet ze dat goed. Toch is het geen film die je als acteur graag op je CV zou zetten.

Wat betreft horror valt Bloodrayne: The Third Reich ook tegen. De film gaat dan misschien wel over vampiers en dhampirs, maar daarmee houdt het enge element dan ook op. Er zijn vooral veel vechtscènes, dat de tegenstanders toevallig een vampiergebitje in hebben is bijzaak. Als je toevallig een interessante scene tegenkomt, zoals de autopsie op de nog levende vampier, dan is die weer te kort. De film bevat verder geen enkel spannend moment.

Kort samengevat: je mist niets als je Bloodrayne: The Third Reich niet ziet, dus bewaar je geld lekker voor iets anders.

Bloody Mary proefnotitie:Te weinig biefstuk, teveel garnituur. Bloodrayne: The Third Reich is nu verkrijgbaar op DVD en Blu-ray.

Sterren: 1 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

3 gedachten over “Bloodrayne: The Third Reich (Uwe Boll, 2010)”

Plaats een reactie