Regisseur Ron Howard (Apollo 13, A beautiful mind, How the Grinch stole Christmas), producer Brian Grazer (24, Lie to me, Friday Night Lights) en scenarioschrijver Akiva Goldsman (Fringe, I, Robot, I am legend) spelen al een tijdje met het idee om de epische boekenreeks The Dark Tower van Stephen King naar het grote én kleine scherm te vertalen. Bedoeling van het trio is om het verhaal enerzijds te vertalen naar 3 films en de gebeurtenissen die zich afspelen tussen elke film als een televisieserie op te vatten.
Omwille van deze ambitieuze opzet en vooral het hoge prijskaartje dat daaraan verbonden is, waren film- en televisiestudio’s de afgelopen maanden niet echt happig om aan boord te springen en begin juli 2011 leek het project zelfs voorgoed in de ijskast te zijn beland. In een interview met Brian Grazer deze week naar aanleiding van de film Tower Heist kondigt hij nu aan dat het project er waarschijnlijk toch komt.
Aan de filmkant van het project zou het trio het oorspronkelijke budget van 140 miljoen dollar hebben kunnen drukken met 45 à 50 miljoen dollar. Daarnaast is het script ook grondig herwerkt en is men, zonder dat men aan de epische grandeur van het verhaal raakt, tot een beter en passender einde gekomen. Ook al heeft er voorlopig nog geen filmstudio ingetekend op dit project, Brain Grazer lijkt ervan overtuigd dat hij een studio aan boord krijgt.
Niet alleen de kostenbesparing moet hen kunnen overtuigen, ook het feit dat Brian Grazer een akkoord heeft gesloten met de Amerikaanse kwaliteitszender HBO om de 2 televisieseizoenen te maken moet hen over de streep kunnen trekken. Dit akkoord is een grote sprong voorwaarts voor het project en maakt het ook een stuk zekerder. Tenslotte kon Grazer ook nog melden dat Javier Bardem aan boord blijft als belangrijkste kandidaat voor de hoofdrol.
The Dark Tower is ondertussen reeds uitgegroeid tot een achtdelige boekenreeks van Stephen King, geïnspireerd op het gedicht Childe Roland to the Dark Tower Came van Robert Browning, en wordt algemeen beschouwd als zijn magnum opus. De reeks vertelt het verhaal van Roland Deschain, de laatste scherpschutter (gunslinger) in Al-Wereld, die op zoek moet gaan naar The Dark Tower. Al-Wereld is verwoest door vele oorlogen en tijd en afstand zijn niet meer wat ze geweest zijn. Als scherpschutter, een soort van ridderorde, moet hij proberen op tijd de Donkere Toren te bereiken, die de band moet vormen met de andere universums en zo de concepten van tijd en afstand terug moet herstellen. Hij krijgt daarbij af te rekenen met de Scharlaken Koning, die echter de Donkere Toren wilt vernietigen om zo de verschillende universums te laten instorten en zo de algemene macht te krijgen.
The Dark Tower is een combinatie van western, fantasy, science-fiction en horror en bevat elementen die we ook terugzien bij The Lord of the Rings, de Koning Arthur-legende en de western The Good, The Bad and the Ugly. Het hoofdpersonage Roland Deschain is overigens geïnspireerd op Clint Eastwood’s Man with no name uit de voornoemde western. Van de reeks zijn ondertussen meer dan 30 miljoen exemplaren verkocht en er is ook de basis voor een reeks spin-offs in strip- en gamevorm.
Ben erg benieuwd! Heb de boeken nooit gelezen maar wel regelmatig willen gaan lezen.. Een tv serie maakt het makkelijk natuurlijk!
En HBO kan die serie zeker aan, kijk bijvoorbeeld naar Game of Thrones!
Dat is goed nieuws 🙂 Vooral dat van HBO dan, maar het geld voor die films moet ook wel op te hoesten zijn, als ik af en toe zie wat voor bedragen er worden neergelegd voor grote(re) producties. Als ze het goed aanpakken, dan zijn die serie en films sowieso winstgevend.
HBO maakt veel top series! Denk aan Band of Brothers, Six Feet Under, True Blood en inderdaad Game of Thrones.
Ron Howard vind ik verder een prima regisseur die hier zeker wat moois van kan maken.
Veel werk van S King is op film gezet met een beperkt budget! : Resultaat: Een film die het bij lange na niet haalt bij het boek!
Door de films knappen mensen zelfs af van King! Natuurlijk is het sowieso al erg moeilijk om een boek goed naar film te vertalen, maar met een zeer beperkt budget wordt deze geweldige EPOS ook weer een B-Film met een goed idee op de achtergrond! Zonde !
We moeten ook wel eerlijk zijn dat Stephen King ook niet altijd even goede boeken heeft geschreven. De dromenvanger vond ik bijvoorbeeld een minder boek en de film was navenant.
Ik vind wel niet dat je kunt zeggen dat beperkt budget meteen betekent dat het een slechte film wordt. Er worden knappe films gemaakt met een krap budget en ontzettend slechte films met een groot budget. Een film hangt van zoveel af: eerst en vooral het script, dan de regisseur, de acteerprestaties, …. Ik zeg niet dat The Dark Tower met een klein budget makkelijk verfilmd kan worden, maar ik denk met een budget van 100 miljoen dollar dat je veel kunt doen 🙂
Tenslotte vind ik ook dat een film zelden een boek kan overtreffen, omdat bij het lezen van het boek je de ongeschreven details altijd in je eigen hoofd opvult en je onbewust uw eigen visie vormt over het verhaal, terwijl een film de zienswijze van één man is.
Op welke films doel je precies? Want sommige, de bekendere, King-verfilmingen zijn best aardig tot goed. (Al is King zelf niet altijd even tevreden)
Er zijn inderdaad een aantal minder goede Stephen King verfilmingen, maar goed dat heeft niet perse met een King verfilming te maken. Slechte fims worden er altijd wel gemaakt. Ook met grote budgetten. Ik denk dat er verder geen enkele schrijver is waarvan er zoveel boeken zijn verfilmd. Ik denk dat iedere (horror)film fan zeker minimaal 1 Stephen King verfilming in zijn top 10 heeft staan (bv The Shining, The Green Mile, Stand By Me, Shawshank Redemption, Misery, It, Carrie..etc).
En zoals Frank zegt, King was inderdaad niet tevreden met iedere verfilming.. betekent niet dat het een slechte film is.
Dat King-verfilmingen vaak niet zo sterk zijn heeft niet zozeer met de budgetten te maken als wel met het feit dat wat in een boek werkt nou eenmaal niet per sé als verfilming hoeft te werken. Stanley Kubrick’s The Shining permitteert zich t.a.v. het boek behoorlijk wat vrijheden, maar steekt kwalitatief toch met kop en schouders uit boven de letterlijke maar verder uiterst zwakke TV-bewerking van King zelf. Sowieso, laat de man lekker boeken schrijven en zich verre houden van film en TV, want hij heeft al meerdere malen bewezen daar totaal niet mee uit de voeten te kunnen.
Heb bijna alle boeken van King gelezen. Dark-Tower Serie zelfs 2x.
Naar mijn mening moeten ze de boeken net zo verfilmen als de Harry Potter boeken.
Alleen zo komt het verhaal goed tot zijn recht.
Ben wel benieuwd hoe ze de serie maken van dit meesterwerk.
Voor diegene die de boeken nog niet gelezen hebben:
Begin er alsnog aan, wel op volgorde voor je de serie/film gaat kijken.
Uit ervaring heb ik eerst de film van The Stand gezien voor ik het boek had gelezen.
Heb er nog steeds spijt van. De fantasie moet de ruimte krijgen voor het visuele.
Het is in mijn ogen een goede verfilming als er niet teveel van het verhaallijn van het boek afgeweken wordt. Als een boek goed is, waarom het verhaal dan veranderen?
Ik hoop dus niet dat ze net zo filmen als bij Harry Potter. Daar heb ik me soms mateloos geirriteerd met wat ze eruit geknipt of veranderd hebben. Ik denk dat ze daar eerder hadden moeten beginnen met de boeken in twee delen te verfilmen.
Ik zeg niet combineren.
Of:
Zoals iemand hier eerder al zei. Verfilmen a’la Harry Potter. Elk boek zijn eigen film.
Of:
Een televisie serie.
8 series van bv. 12 afleveringen of zo. Op die manier kunnen ze wat uitgebreider aan bod laten komen wat er in het verhaal gebeurt.
Er zijn momenten in het verhaal waar je een complete aflevering aan kan besteden.
bv. de Halteplaats uit deel 1, het strand uit deel 2 of het verhaal over Susan uit de Baronie Meijs. En zo kan ik nog wel even door gaan 🙂
is hierover al wat bekend?
zit met smart te wachten.De donkere toren is een van mijn lievelings- serie