Liever geen advertenties en wel horrornieuws steunen? Upgrade hier!

Hoeveel monsters kan Hollywood van Frankenstein maken?

Veel studio's in Hollywood werken aan een bewerking van Mary Shelly’s beroemde verhaal waarin dr. Frankenstein een monsterlijk schepsel maakt.

Hoeveel monsters kan Hollywood van Frankenstein maken?
Boris Karloff als het Monster van Frankenstein

Met de aankondiging van filmstudio Fox dat zij Max Landis aan het werk hebben gezet om een nieuw Frankenstein-script te schrijven, komt het aantal studio’s dat in Hollywood werkt aan een bewerking van Mary Shelly’s beroemde verhaal op vijf.

Het is wellicht het meest bekende horrorverhaal ter wereld. Iedereen – of men nu het boek heeft gelezen of niet – kent het in 1818 voor het eerst uitgegeven verhaal van de dokter die uit dode lichaamsdelen een creatie bouwt en tot leven laat komen, waarna het monsterlijke schepsel zich tegen zijn maker keert omdat de maatschappij hem niet accepteert. En hoewel het boek in 1910 voor het eerst werd verfilmd, heeft vrijwel iedereen bij de gedachte aan dat monster het beeld van acteur Boris Karloff op het netvlies gebrand staan. Inclusief de stalen bout door zijn nek.

Het laat zien wat een van de allereerste horrorfilms aller tijden, release in 1931 door Universal Pictures, voor impact heeft gehad op de populaire cultuur. Want sinds die Karloff-film is het verhaal van Frankensteins monster ontelbare keren verfilmd. Hetzij humoristisch (Mel Brooks’ Young Frankenstein), dan wel arty farty (Andy Warhols Frankenstein). Pure horror (de diverse Hammer-varianten in de jaren ’70), of wel in een poging tot drama (Mary Shelley’s Frankenstein van Kenneth Branagh, met Robert de Niro als het monster) en zo gaat de lijst nog wel even door. Maar geen enkele film wist het monster een iconisch gezicht mee te geven dat de wereld bij bleef.

De rechten op het verhaal zijn inmiddels verjaard en zodoende is Frankenstein in ‘het publieke domein’ terecht gekomen. Dat betekent dat elke studio er in feite mee aan de haal kan gaan en dat gebeurt nu dus ook op grote schaal. Filmstudio Universal heeft de zinnen gezet op een nog ongetitelde nieuwe versie die uit het fantasierijke brein van Guillermo del Toro moet gaan voortvloeien, met Doug Jones in de rol van het monster. Sony Pictures heeft producent Matt Tolmach en scriptschrijver Craig Fernandez aan het werk gezet en kondigde in december vorig jaar een ‘moderne versie’ van het klassieke verhaal aan. Summit Entertainment waagt zich aan een prequel, in de vorm van de verfilming van Kenneth Oppels boek This Dark Endeavor: The Apprenticeship of Victor Frankenstein. Daar het hier een verhaal over een jonge Victor Frankenstein betreft en Summit goed geld verdient aan de Twilight-reeks, gokken we dat ze hiermee op dezelfde ‘horror light’ doelgroep gaan mikken. RT Features heeft in mei van dit jaar samen met Sam Raimi’s Ghost House Pictures aan scriptschrijver David Auburn de opdracht gegeven om het boek The Casebook of Victor Frankenstein van Peter Ackroyd tot een filmscript te bewerken.

En nu mengt Fox zich dus als vijfde studio in het strijdgewoel. Zij hebben Max Landis (juist ja, zoon van regisseur John Landis) aan het werk gezet om een script te schrijven dat het verhaal vertelt vanuit het oogpunt van het monster vanaf het moment at deze door Victor Frankenstein tot leven wordt gewekt. Filmvakblad Variety meldt dat de plannen van Fox nog niet heel concreet zijn verder, maar ook dat regisseurs als Paul Greengrass, David Yates en Ron Howard (laat die man trouwens eens starten met zijn aangekondigde Dark Tower reeks!) zijn gepolst. Ongetwijfeld zullen er van bovenstaande projecten een aantal in ‘production hell’ terecht gaan komen, want ruimte voor zo veel monsterfilms rond hetzelfde thema is er natuurlijk niet. Toch is het interessant de boel in de gaten te blijven houden. Wie weet leidt het bijna een eeuw na Karloff eindelijk weer tot een echt iconische vertolking van ’s werelds beroemdste monster.

Liever geen advertenties en wel horrornieuws steunen? Upgrade hier!