‘Backrooms’ – Een unieke, zenuwslopende en vreemd nostalgische kortfilm

Onlangs verkende ik, zoals ik dan eens in de zoveel tijd doe, de wondere wereld van de Creepypasta’s. Deze verhalen die zijn ontstaan op o.a online fora en message boards gaan vaak door de kracht van het internet een eigen leven leiden. De impact op popcultuur kan daarbij ook groot zijn. Denk hierbij maar aan Slenderman, die nog altijd geen echte ‘urban legend’ was maar geboren is op het internet.

Een van de meeste interessante en echt superverontrustende creepypasta’s die ik heb ontdekt zijn de zogenaamde Backrooms een oneindige dimensie van lege gele ruimtes die een uniek gevoel van claustrofobie, angst en trieste nostalgie zouden moeten opwekken. Volgens het verhaal zouden mensen in de backrooms terecht kunnen komen als ze per ongeluk door de realiteit heen zouden vallen. De originele post op het 4chan forum waar de backrooms voor het eerst genoemd werden was slechts één foto met een enkele alinea uitleg eronder. Dit was echter genoeg voor duizenden internet gebruikers om dit enge concept een eigen draai aan te geven.

De originele post over de Backrooms op forum 4chan waarmee het allemaal begon.

Zo ook jonge regisseur Kane Parsons. Parsons filmde zijn eigen ‘found footage’ film Backrooms vorig jaar op zestienjarige (!!) leeftijd. De kortfilm staat op Youtube en sinds het immense succes hiervan heeft Parsons een fantastische niche weten te vinden qua content creatie en heeft hij naar mijn mening een mooie toekomst voor zich als filmregisseur.

De film zelf is een 8-minuten durende zenuwslopende hel. We volgen een cameraman die uit het niets door de realiteit heen valt en zich dan bevind in de backrooms. Langzaam volgen we zijn pad als hij van de ene identieke lege kamer naar de andere loopt. Al gauw komen we er echter achter dat er mogelijk nog iets anders daar beneden schuilhoudt. Wil je meer weten? Dan moet je de kortfilm zelf kijken.

De film speelt zich naar eigen zeggen af in 1996. Het feit dat de eindeloze lege kamers vol geel behang worden weergegeven door de lens van een oude VHS tape weet voor mij de griezeligheid en de verontrustende eenzaamheid die de film uitstraalt alleen nog maar te verhogen. Backrooms is echt heel erg eng. Eng omdat we als mens nooit alleen willen zijn, nooit willen verdwalen en vooral ook omdat verlaten, vreemd nostalgische, fel verlichte ruimtes met diepe schaduwen wellicht iets in ons onderbewuste loslaten. Iets waarvan we niet eens wisten dat het onze panieksensors af liet gaan. Oh en nogmaals, een zestienjarige aspirant regisseur heeft dit voor elkaar gekregen. Chapeau!

Kijk hieronder het eerste deel van Backrooms. Wil je meer? Check dan het Youtube kanaal Kane Pixels.

The Backrooms (Found Footage)
Wat vinden jullie van deze short?
Sterren: 4.5

Meer korte films? Kijk een willekeurige uit ons archief

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie