Top 5 found footage horrorfilms

Het doet je weinig of je krijgt er nachtmerries van. Een tussenweg lijkt er niet te zijn voor found footage horror. In welk kamp bevind jij je? Behoor je tot de eerste categorie, dan verander je misschien van mening na het zien van deze top 5 found footage horrorfilms – met slechts 2 keuzes van Amerikaanse bodem!

top 5 found footage horrorfilms

Wat zijn found footage horrorfilms?

Found footage betekent ‘gevonden beeldmateriaal’ en kan real life of fictie zijn. Bij dit genre gaat het dus om films die bestaan uit beelden die, zonder professionele apparatuur of vakmensen, opgenomen (zouden) zijn met een andere reden dan het maken van de daadwerkelijke film. En in horror is het eindresultaat natuurlijk gruwelijk. Zo kunnen homevideo’s van een gelukkig gezin een documentaire ondersteunen die gaat over het onheil wat ze later trof. Of kan het gevonden beeldmateriaal van een documentairecrew die spoorloos is verdwenen tijdens hun werk duidelijk maken wat daarvan de reden is. Nu we dat uit de weg hebben: door naar mijn top 5 found footage horrorfilms!

5. Gonjiam: Haunted Asylum (2018)

gonjiam haunted asylum found footage horrorfilm

Gonjiam: Haunted Asylum (ook wel geschreven als Gon-ji-am) is een Koreaanse found footage horror. In deze film gaat Ha-Joon, de eigenaar van een horror webserie, met een groepje jongeren naar een plek waar het 100% gegarandeerd zou spoken: het verlaten psychiatrische ziekenhuis Gonjiam. 42 patiënten werden hier in 1979 vermoord door de directeur, die daarna spoorloos verdween. Het groepje gaat live terwijl ze het vervallen gebouw ’s nachts verkennen, en al snel gaat het heel erg mis.

Gonjiam: Haunted Asylum maakt goed gebruik van schrikeffecten en een tergend onheilspellende sfeer. Je kunt deze film ook gerust twee keer kijken; de tweede ronde vallen je dingen op die je de eerste ronde wellicht gemist had.

4. The Taking Of Deborah Logan (2014)

the taking of deborah logan found footage horrorfilm

The Taking Of Deborah Logan gaat niet over een kidnapzaak (of toch wel?). Het verhaal begint als de documentaire van een stel studenten over Alzheimer waarbij Deborah Logan, een Alzheimer patiënte, gevolgd wordt. Het team bekruipt tijdens het shooten het gevoel dat haar verergerende bizarre gedrag het gevolg is van meer dan de ziekte – er speelt iets bovennatuurlijks. Zo spreekt Deborah in het Frans over slangen en offerrituelen. Al snel laat de reden en het doel van Deborah’s geestelijke verval niets meer te raden over.

De beelden van de eindonthulling van The Taking Of Deborah Logan leven nog steeds zonder huur te betalen in mijn hoofd. Dat lukt niet veel films!

3. The Visit (2015)

the visit found footage horrorfilm

Ik ben tegenwoordig niet zo onder de indruk van M. Night Shyamalan films, maar deze vond ik erg vermakelijk. In The Visit gaan tiener Becca en haar een jongere broer Tyler zonder begeleiding een weekje op visite bij de grootouders die ze nog nooit in het echt ontmoet hebben. Opa en oma vinden het prima dat de kinderen hun bezoek vastleggen met een camcorder. Er zijn twee regels in hun afgelegen boerderij: ze mogen de kelder niet in, en na 21:30 mogen ze hun slaapkamer niet uit. Het gedrag van de lieve oudjes wordt steeds verontrustender en gevaarlijker, waarna door de gepatenteerde Shyamalan-onthulling de escalatie losbreekt.

Sommige scénes uit The Visit gaven me echt kippenvel (hallo achtervolging onder de fundamenten van het huis) en het tempo zit er lekker in, maar het is geen non-stop nagelbijter: de film wisselt spanning regelmatig af met comedy. The Visit is een goede keuze wanneer je een horrorfilm wilt kijken met een groep die verdeeld is over hun liefde voor het genre. De recensie van Nachtvlinder Frank lees je trouwens hier!

2. Trollhunter (2010)

trollhunter found footage horrorfilm

Een Noorse found footage fantasyhorror, met een origineel verhaal! In Trollhunter (de Noorse titel: Trolljegeren) gaat een club studenten met een camera op pad om een vermeende berenstroper te vinden en filmen. Eenmaal in het woud treffen ze Hans, die ze probeert af te schudden, maar tijdens een nachtelijke achtervolging komt de aap uit de mouw: Hans jaagt niet op beren, maar op trollen. Levensgevaarlijke, hongerige, gigantische trollen, wier bestaan de overheid geheim probeert te houden. De studenten besluiten met Hans’ goedvinden zijn werk vast te leggen, maar ontdekken al snel dat ze zwaar onderschatten waar ze aan begonnen zijn.

Trollhunter is waarschijnlijk meer fantasy dan horror. Maar omdat ik dol ben op de donkere kanten van mythologie en folklore vind ik deze film toch een dikke aanrader. Je vindt in Trollhunter zowel droge humor, spectaculaire beelden als spanning. Hoewel er eerst een Amerikaanse remake zou volgen, is dit plan in 2016 gecanceld. Dat dat plan er lag zegt wel iets over de kwaliteit van dit duistere found footage sprookje!

1. [Rec] (2007)

rec found footage horrorfilm

Nee, geen The Blair Witch Project, hoewel ik die OG van het found footage horrorgenre ook een heel warm hart toedraag! De nummer 1 van deze top 5 found footage horrorfilms is de Spaanse film [Rec]. Rec als in; de record-knop op een filmcamera. In deze film gaan reporter Angela en haar cameraman Pablo voor een nachtelijk tv-programma mee op pad met een team brandweerlieden, die naar een appartementencomplex togen na een noodoproep. Het begint allemaal gemoedelijk… tot één van de meest effectieve jumpscares die ik ken. Het blijkt dat er een onbekende infectie waart onder de inwoners van het complex, en het leger sluit het zonder pardon hermetisch af. Angela en Pablo zitten als ratten in de val en filmen wat er zich binnen afspeelt terwijl ze wanhopig een weg naar buiten proberen te vinden.

[Rec] doet niet aan opsmuk van het verhaal en gaat er met gestrekt been in. Ook zie je geen bekende gezichten. Deze beide punten pakken goed uit en geven deze found footage een heel realistische feel. Deze spaanse horror heeft in 2008 een Amerikaanse verfilming gekregen met de naam Quarantaine. Daar is niks mis mee, maar die remake mist de eerdergenoemde punten van [Rec]. Van deze twee films adviseer ik je dus het Spaanse origineel sowieso eerst te kijken. Alle vervolgen, Spaans- of Engelstalig, zou ik lekker skippen.

Een eervolle vermelding buiten mijn top 5 is Paranormal Activity. Hoewel ik de hele reeks echt geen klap aan vind, heeft deze serie het found footage horrorgenre jaren na The Blair Witch Project een enorme boost gegeven. En dat is knap, wat je ook van de films vindt!

Wat vind jij van found footage horror? En mis je nog een film in deze lijst? Laat het ons weten!

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

10 gedachten over “Top 5 found footage horrorfilms”

 1. Mits goed gedaan is er niets mis met dit genre. Blair Witch is nog altijd één van mijn spannendste ervaringen in de bioscoop toentertijd. De eerste Paranormal Activity kan ik ook goed waarderen.
  Van het lijstje vond ik vooral Trollhunter erg leuk. Gonjiam en The Visit heb ik nog niet gezien, maar ga ik nu misschien toch wel checken.

  De film die mist op dit lijstje, althans de eerste die mij te binnen schoot, is Willow Creek (2013). Ook bloedspannend. Gaat niet over een heks, maar over een ander bekend Amerikaans mythisch monster.

  Beantwoorden
  • Ik kwam er nog een paar tegen in mijn collectie:
   – As Above, So Below speelt zich af in de Parijse catacomben
   – Grave Encounters, een soort parodie op Ghost Adventures
   – Cannibal Holocaust over een filmcrew die een documentaire over kannibalen maakt. Een Italiaanse klassieker.
   – Apollo 18, gevonden NASA tapes waaruit blijkt waarom NASA niet meer terug ging naar de maan (inmiddels wat achterhaalt ;-))

   Beantwoorden
   • ik overwoog As Above, So Below en Apollo 18 in de lijst op te nemen. Het genre werkt dus goed: er is genoeg keuze in sterke found footage horrorfilms! Die eerste vond ik echter teveel online uitleg nodig hebben om het plot goed te duiden en de tweede kon mijn aandacht niet de hele film lang grijpen. Cannibal Holocaust moet ik nog zien maar ik ben wat terughoudend omdat er dieren real life in gedood worden. Dat vind ik erger dan de rest denk ik, haha.

    Beantwoorden
 2. Ik ben super fan van found footage. Als je een vpn-dienst hebt, kan je via een Amerikaanse lijn Tubi kijken. Een soort YouTube. Die heeft ontzettend veel FF. Heel veel van bedenkelijke kwaliteit, maar ook een paar pareltjes: Hangman, over een inbreker die eerst een tijd ongezien in je huis bivakkeert
  Capture, Kill, Release. Een jong stel wat hun eerste moord op video wil vast leggen.

  En natuurlijk de laatste film die vandaag bekend is gemaakt voor de horror night: Deadstream. Een horror/komedie over een aan lager wal geraakte YouTuber die in een haunted house gaat overnachten

  Beantwoorden
  • Deadstream lijkt mij ook ontzettend leuk. Die ga ik zeker kijken.
   En bedankt voor de andere tips, Sander. Hangman en Capture, Kill, Release zeggen me (nog) niets maar daar komt (hopelijk) verandering in.
   Nog een aardige film over mensen die ongezien in een huis bivakkeren is I See You.

   Beantwoorden
 3. Frankenstein’s Army moet ik toch wel noemen hier: Russische soldaten bevrijden een dorpje in Oost-Duitsland en komen een laboratorium tegen, waar Frankenstein’s kleinzoon in opdracht van Hitler een legertje biomechanische monsters bouwt om het Oostfront te helpen. De monsters zijn leuk en goor, vooral eentje met een vliegtuigmotor als hoofd.

  Beantwoorden
   • Dan hoef je niet ver te zoeken, Marloes. Dit is een film van de Nederlandse regisseur Richard Raaphorst en op deze site staan meerdere artikelen over deze film, inclusief een interview met Raaphorst. Ik had hem eigenlijk vergeten (schande!), maar hij is zeker de moeite waard!

    Beantwoorden

Plaats een reactie