Channel Zero: Candle Cove (DVD-recensie)

Channel Zero is een serie van SyFy die draait om creepypasta’s. Creepypasta’s zijn internetlegendes die viraal zijn gegaan; urban legends die keer op keer gedeeld worden. Vaak voegen mensen zelf iets toe: anekdotes, foto’s, artwork. Van veel creepypasta’s (een samenvoeging van creepy en copypasta) is de oorsprong niet bekend, ze zouden dus weleens waar kunnen zijn… Andere creepypasta’s hebben wel een duidelijke oorsprong, zoals de Slenderman die in 2009 werd bedacht door Victor Surge voor een fotowedstrijd van Something Awful. Ook de herkomst van Candle Cove is bekend. Het verhaal werd, eveneens in 2009, bedacht door Kris Straub. Sindsdien hebben allerlei mensen er materiaal aan toegevoegd, bekijk de filmpjes op YouTube maar eens.

Pirate Percy op de Laughing Stock
Pirate Percy op de Laughing Stock

De creepypasta Candle Cove gaat over een televisieserie uit de jaren 80. Niemand lijkt zich de serie te herinneren, daarom zoekt iemand via een internetforum anderen die de serie gezien hebben. Steeds meer mensen herinneren zich de poppenserie met Pirate Percy en zijn boot The Laughing Stock, en er komen steeds meer vreemde details naar boven, zoals de aflevering waarin alleen maar gegild wordt. Maar het wordt pas echt raar als blijkt dat ouders de show niet konden zien en dachten dat hun kinderen alleen maar naar ruis zaten te kijken…

Dit enge gegeven heeft Nick Antosca (maker, schrijver en producent van Channel Zero en o.a. bekend als schrijver van The Forest) als basis gebruikt van Candle Cove, het eerste seizoen van Channel Zero. In de serie keert kinderpsycholoog Mike Painter terug naar zijn geboortedorp Iron Hill. Tijdens zijn jeugd in de jaren 80 werden hier een aantal kinderen gruwelijk vermoord. Ook zijn eigen tweelingbroer is toen spoorloos verdwenen. Mike is nog maar net terug of er gebeuren alweer onverklaarbare dingen, wat bij zijn jeugdvrienden en moeder de nodige achterdocht wekt. Volgens Mike heeft het echter allemaal te maken met de kinderserie, Candle Cove, die destijds op televisie te zien was en die nu opnieuw lijkt te worden uitgezonden. Via flashbacks komen we erachter wat er al die jaren geleden nu echt gebeurd is en wat Mike’s rol daarin was.

Channel Zero: Candle Cove is heel anders dan de horrorseries die de afgelopen jaren zijn uitgebracht. Het is low

Paul Schneider speelt Mike Painter
Paul Schneider speelt Mike Painter

budget en heel indie. De nadruk ligt op het verhaal, niet de schrikelementen of de special effects. Daardoor ontbreekt soms, ondanks de moorden, dat horrorgevoel. De sfeer deed mij erg denken aan de X-files aflevering Familiar (van het afgelopen seizoen) en er zijn best wel veel overeenkomsten. Wellicht heeft X-files schrijver Benjamin Van Allen zich onbewust laten inspireren door Candle Cove.

Het acteerwerk is heel ingetogen. Paul Schneider (Parks and Recreation, Goodbye to All That, Bright Star) speelt Mike Painter, Fiona Shaw (de Harry Potter-films, Dorian Gray  True Blood) zijn moeder Marla Painter. Luca Villacis speelt zowel de jonge Mike Painter als diens tweelingbroer Eddie en ook de jonge Abigail Pniowsky laat als Lily Painter zien hoe veelzijdig zij is.

Wat betreft het verhaal moet je je aandacht er goed bij houden. Zoals ik al zei draait deze film meer om het verhaal dan effecten. Dat wil niet zeggen dat er visueel niets te beleven valt, in tegendeel! Er zijn een paar prachtige monsters, zoals The Tooth Child en de Jaw-breaker/Skin-taker; het is echter niet altijd even duidelijk wat hun rol is.

The Tooth Child
The Tooth Child

Ik vind het moeilijk om Channel Zero: Candle Cove te beoordelen omdat het zo anders is. Ik vind wel dat de uitvoering beter had gekund, want nu komt het soms nogal rommelig over. Met name de montage vond ik erbarmelijk, net alsof de tijd of het geld op was toen er gemonteerd moest worden. Er wordt zo nu en dan wel heel goed geacteerd en The Tooth Child is geniaal. Ook zijn er een aantal onverwachte en originele plotwendingen, dus voorspelbaar is Candle Cove zeker niet, maar soms is de serie ook nogal onbegrijpelijk. Daarom:

Bloody Mary proefnotitie: Ceci n’est pas un steak.
Omdat Candle Cove op horror lijkt, en toch ook weer niet, én vanwege zijn surrealistische elementen.

Syfy is niet meer beschikbaar op de Nederlandse televisie. Gelukkig is Channel Zero: Candle Cove wel op DVD beschikbaar. Tevens wordt Channel Zero aangeboden door Film1.
Bonusmateriaal op de DVD: deleted scenes (Helaas niet veel, maar wel de gil-scène waar de oorspronkelijke Candle Cove-creepypasta naar verwijst, met recht creepy!)

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

2 gedachten over “Channel Zero: Candle Cove (DVD-recensie)”

 1. Prima eerste seizoen.
  Het eerste seizoen is wat kort met maar zes afleveringen, en komt daarom hier en daar wat gehaast over.
  Maar deze serie bewijst wel dat je met een degelijk verhaal en interessante personages een heel eind kunt komen.
  Ondanks zijn lage budget en tekortkomingen wist de horror wel meer onder mijn huid te kruipen dan kinderfilms en series als ‘It’ en ‘The Stranger Things’.
  Ga zo door SyFy Channel

  Beantwoorden

Plaats een reactie