Recensie: Antiviral (Brandon Cronenberg, 2012)
Alles rondom celebrities is populair, in Antiviral willen zelfs mensen dezelfde ziektes als hun idolen hebben. Syd March handelt hiermee op de zwarte markt
Antiviral speelt zich af in de toekomst en de gekte rondom celebrities is zo doorgeslagen dat je ziektes kunt kopen die celebs ook hebben gehad. Syd March (Caleb Landry Jones) is een vertegenwoordiger bij de Lucas Kliniek die de ziektes van celebs aan klanten verkoopt. Wat de baas echter niet weet is dat Syd, na het afnemen van een ziekte bij een celeb, zichzelf er ook mee injecteert en zo de ziekte ‘ verzamelt’ en verkoopt op de zwarte markt. Wanneer Syd zichzelf op een dag injecteert met een ziekte van de uitermate populaire Hannah Geist wordt hij ernstig ziek. Na een paar dagen slapen ontwaakt hij en komt erachter dat Geist is overleden. Voor Syd begint dan een race tegen de klok om een medicijn te vinden wat hem kan genezen.
Het verhaal van Antiviral is een beetje ver gezocht maar niet ondenkbaar, het is alleen op zo’n artistieke manier uitgevoerd dat je af en toe het spoor een beetje kwijt raakt. Het wordt dan zo vaag dat je letterlijk denkt ‘waar gaat het in godsnaam over?’
Toch blijf je de film volgen en dat komt voor een groot deel door Caleb Landry Jones en zijn intrigerende androgyne uiterlijk. Syd March is een dunne, lijkbleke man/ jongen met rood haar en sproetjes. Zijn ogen priemen door het scherm en laten je niet meer los. Het is moeilijk om niet naar hem te blijven staren. En wat kan deze jongeman acteren. Hij is eigenlijk constant ziek en brengt dat zo goed over dat je, je als kijker zelfs een beetje misselijk begint te voelen.
Het is alleen een beetje jammer (om weer terug te komen op het verhaal) dat je er niet achter komt waarom Syd zichzelf en zijn lichaam zo tormenteert. Voor die paar dollars die hij ermee kan verdienen op de zwarte markt? Zijn appartement is minimalistisch ingericht, geen dure designer spullen of gadgets, geen kast vol met kleding, geen schulden (voor zover jij als kijker weet). Dus waarom heeft Syd dan niet genoeg aan zijn job? Is hij verslaafd aan het ziek zijn en dus aan de celebrities? Het motief wordt eigenlijk niet echt duidelijk.
Een pluspunt aan de film is de uitwerking. Het is mooi gefilmd, de kostuums, de setting, de uitwerking en visuele effects, het ziet er allemaal professioneel en overtuigend uit. Het is daarom wat jammer dat regisseur Brandon Cronenberg ervoor heeft gekozen om het verhaal in zo’n kunstachtige vorm te gieten. Hierdoor zal de film het waarschijnlijk niet heel goed doen bij het grote publiek. Maar misschien is dat ook wel helemaal zijn doel niet.
In ieder geval is Antiviral best een okee film maar enorm vaag en daardoor af en toe onnavolgbaar. Je moet ervan houden zullen we maar zeggen. Liefhebbers van Caleb Landry Jones kunnen hun hart ophalen, hij speelt namelijk ook nog in Byzantium (ook met Gemma Arterton en Saoirse Ronan) die vanaf juli in de bioscoop draait.
Antiviral werd vertoond op het Imagine Filmfestival, over een normale uitgave is op dit moment niks bekend.
http://www.youtube.com/watch?v=XIZb50HiBCo
[yasr_overall_rating size="--" postid="28192"]
Meer over: Horrorfilms, RecensiesRead more
Horrorgids: week 1
Op een griezelig goed 2025! Direct in de eerste week van dit jaar is er genoeg te doen en te zien. Dus pak je agenda!
Overzicht Horrorfilms 2025 in de bioscoop met trailers
Traditiegetrouw publiceert Nederlands populairste horrorwebzine op 1 januari het overzicht van alle horrorfilms die dit jaar in de Nederlandse bioscopen verschijnen. Wordt 2025 een mooi voor horrorfilms?
Dit is de horrortop 3 2024 van de redactie
Het einde naakt! Het einde van 2024 welteverstaan. Vol goede moed slepen we onszelf de diepten van 2025 in, nog niet wetende aan welke verschrikkingen we onszelf weer gaan blootstellen.
Recensie: Nosferatu, een moderne ode aan klassieke horror
Honderd jaar na zijn eerste verschijning jaagt Nosferatu opnieuw angst aan voor een nieuw publiek. Robert Eggers brengt deze eerste Dracula-verfilming nieuw leven in.