Recensie: serie Dracula (2013)
Het is de 19e eeuw, Victoriaans Londen. De orde van Dracul heeft Abraham van Helsing's familie vermoord en hij zint op wraak. In een grot in Boedapest brengt hij de grootste vijand van de orde, Dracula, terug tot 'leven'. Deze heeft ook nog een appeltje te schillen met de orde, die verantwoordelijk was voor zijn opsluiting en het vermoorden van zijn vrouw. Samen met Van Helsing vertrekt hij naar Londen waar hij zich voordoet als de Amerikaanse zakenman Alexander Greyson. Met zijn corporatie, die zich richt op elektriciteit, wil Greyson de orde financieel ruïneren. Van Helsing richt zich ondertussen op zijn wraakplannen én het creëren van een middel waarmee Dracula in de zon kan lopen. Samen hopen ze de orde om zeep te helpen. Maar dan komt Dracula de mooie Mina tegen, die als twee druppels water op zijn geliefde Ilona lijkt, en is het doel opeens niet zo zeker meer.
NBC's Dracula is geschreven door Cole Haddon die zijn inspiratie haalde uit de orignele roman van Bram Stoker. De bestaande elementen mixte hij met zijn eigen verhaal en zo ontstond het plot voor de serie Dracula.
Voor de rol van Dracula/ Greyson werd Jonathan Rhys Meyers gecast, die regisseur Steve Hill nog kende van de pilot van The Tudors. Rhys Meyers zet een ongelofelijk veelzijdige Dracula neer. Hij kan charmant en sexy zijn maar heeft toch altijd iets onvoorspelbaars en gevaarlijks over zich (it's all about the eyes). En wanneer hij boos is verandert hij in en monster. Bijna een soort Jekyl en Hide, het verhaal waar Cole Haddon oorspronkelijk mee kwam aanzetten.
Omdat er vrij weinig scenes zijn zonder Dracula is het erg belangrijk om een sterk karakter te hebben die de rol kan dragen en Jonathan Rhys Meyers slaagt daarin heel erg goed.
Daarnaast zijn er rollen voor Victoria Smurfit die de krachtige bitchy vampier jaagster Lady Jane vertolkt. Jessica de Gouw is de onschuldige en mooie geliefde van Greyson (Ilona/ Mina) en dan hebben we nog Nonso Anozie als Dracula's assistent Renfield, die ook al een rolletje mocht vertolken in Game of Thrones. Lucy is in deze productie een blondine die wordt vertolkt door Katie McGrath en stiekem enorm verliefd is op haar beste vriendin.
En dan is er natuurlijk nog de aankleding van de serie. Het verhaal speelt zich af in de 19e eeuw en dat betekent: mooie kostuums, imponerende sets en heel veel pracht en praal. Omdat het onbetaalbaar is om in Londen te filmen is het grootste deel van de serie opgenomen in Boedapest waar je niet alleen het zogenaamde kasteel van Dracula vindt (komt overigens niet voor in de serie) maar ook talloze gotische gebouwen die doen denken aan Victoriaans Londen. Een passende locatie dus.
Daarnaast is er veel tijd en energie gestoken in het maken van de kleding. De kostuums nemen je terug in de tijd maar zijn wel gebaseerd op ontwerpen van huidige mode ontwerpers als bijvoorbeeld Yves Saint Laurent. Dit zodat de show geen oudbollig karakter zou krijgen. Dit is gelukt want als vrouw kun je alleen maar dromen van de jurken die voorbij komen in de serie.
Een minpunt aan deze serie zou het script kunnen zijn. Greyson trekt enorm veel tijd uit om wraak te nemen op zijn manier. Hij is bezig met de ontwikkeling van elektriciteit, wat uiteindelijk een grote concurrent kan worden van aardolie, de investering van de orde van Dracul. Het lijkt erop dat Dracula de orde vooral financieel aan de grond wil zetten. Maar waarom? Dat wordt in het verhaal niet echt duidelijk. Hij zou de hele orde natuurlijk kunnen ombrengen en leegzuigen. Maar zou hem dat plezieren? Misschien geeft de langdradige manier meer voldoening?
Met dit plot wijkt schrijver Cole Haddon in ieder geval behoorlijk af van het originele verhaal door Bram Stoker. Het kan zo zijn dat je daar als kijker op afknapt. Deze serie benadert Dracula op een totaal andere manier. Normaliter wordt Dracula gezien als het monster waar van Helsing op jaagt. In deze serie wordt Dracula meer gezien als de (moderne) held. Iemand die worstelt met zijn slechte kant en vooruitstrevend wil zijn. Er wordt verder behoorlijk ingegaan op de complexe relatie tussen Dracula en van Helsing. Ze kunnen niet met maar ook niet zonder elkaar. Ze hebben elkaar nodig om verder te komen.
Maar juist het moderne kantje aan dit verhaal kan ook leuk zijn. De orignele benadering hebben we al gezien met Christopher Lee, Gary Oldman en recent Luke Evans. En dan was er nog de eerste moderne poging, vertolkt door Dominic Purcell in Blade Trinity, die we het liefst vergeten.
In Amerika waren de kijkcijfers aanvankelijk goed maar halverwege haakte een hoop mensen toch af. Wegens tegenvallende kijkcijfers besloot NBC om niet te starten met een tweede seizoen. Jammer want Dracula wordt juist beter naar mate de serie vordert. De spanning tussen Dracula en Mina neemt toe en er is veel meer actie.
http://youtu.be/ztME-XRR76Y
Op internet en social media platforms hebben miljoenen fans hun onvrede geuit. Ze geven onder andere NBC de schuld van de lage kijkcijfers omdat deze niet genoeg aan promotie zou hebben gedaan en de serie zou hebben uitgezonden op een lastig tijdstip. Petities werden getekend: 'Dracula must stay' klonk het. Helaas gaf NBC geen gehoor maar inmiddels is bekend geworden dat Dracula wordt doorgezet als Netflix original. Voor de fans een geruststelling, seizoen 2 komt er dus aan! Bloed, zweet en tranen zijn niet voor niets geweest.
Dracula seizoen 1 ligt nu in de winkels als dvd en blu-ray. Naast alle afleveringen zijn er een aantal extra's zoals interviews met de cast en producers en deleted scenes. Daarnaast krijg je te zien hoe ze de sets hebben opgebouwd en hoe bepaalde scenes zijn gefilmd. De gevechtscène op een Londons dak werd bijvoorbeeld nog een hele uitdaging.
[yasr_overall_rating size="--" postid="37716"]
Meer over: Series, Dracula, Recensies, Vampiers