Liever geen advertenties en wel horrornieuws steunen? Upgrade hier!

Recensie: Kill Switch (Tim Smit, 2017)

Ben je naar een film aan het kijken of een game? 'Kill Switch' is voor het overgrote gedeelte in First Person Shooter modus gefilmd.

Recensie: Kill Switch (Tim Smit, 2017)

We nemen een stap in de toekomst. Will Porter is een Amerikaanse piloot die na het overlijden van zijn zwager zijn zus en neefje meeneemt naar Nederland. Hij heeft namelijk een job offer gekregen en ziet dit als een nieuw begin. Het bedrijf waar hij voor gaat werken, Alterplex, richt zich op het creëren van oneindige energie. Want zoals we allemaal weten zullen fossiele brandstoffen toch eens opraken. Helaas gaat het project/ experiment gigantisch fout. Aan Will de taak om zijn familie en de rest van de wereld te redden.

We gaan acht jaar terug in de tijd. Er verschijnt een mysterieus filmpje op Youtube genaamd ‘What’s in the box’. Het blijkt een project van natuurkunde-student Tim Smit. Al snel gaat het filmpje viraal en krijgt zo’n 2,5 miljoen views. Het bereikt zelfs Hollywood. Tim schuift aan bij ‘De Wereld draait door’ en vertelt daar dat hij is opgebeld door een subdivisie van 20th Century Fox. Ze zijn geïnteresseerd in zijn visual effect skills.

En dan blijft het een hele tijd stil. Tot nu…

https://www.youtube.com/watch?v=IU_reTt7Hj4

https://www.youtube.com/watch?v=E8rRb4z0gVA

Het 8 minuten durende ‘What’s in the box’ is uitgegroeid tot een film van 90 minuten met internationale sterren als Dan Stevens (Downton Abbey, Beauty and the Beast, Legion), Bérénice Marlohe (Skyfall) en Charity Wakefield (Sense and sensibility, Dr. Who). Máár er komen ook Nederlandse bekende gezichten voorbij van bijvoorbeeld Tygo Gernandt (Van God Los, Het Schnitzelparadijs) en Gijs Scholten van Aschat (Tirza, Publieke Werken).

Als je kijkt naar de cast en het feit dat de film Engelstalig is, dan zou je wellicht verwachten dat het verhaal zich afspeelt in Amerika of Engeland. Maar niets is minder waar. Alles is gefilmd in ons eigen Amsterdam. Dat brengt onbewust wel wat vragen met zich mee. Want waarom, van alle landen die er zijn, zou men zo’n belangrijk project, wat zorgt voor een oneindige stroom energie, in Nederland uitvoeren? Één van de kleinste landjes ter wereld. Het heeft iets ongeloofwaardigs en dat is jammer.

Ben je naar een film aan het kijken of een game? Kill Switch is voor het overgrote gedeelte in First Person Shooter modus gefilmd. Denk: Hardcore Henry maar dan een stuk minder hardcore. Wellicht beter voor de mensen onder ons die snel misselijk worden van FPS films. Kill Switch gaat niet snel genoeg om dat gevoel op te wekken. Voor de spanning is het nadelig. Sommige scenes duren te lang waardoor je bij jezelf denkt ‘waar wacht je nog op? Ren! Spring! Schiet!’. Net als bij een game eigenlijk, waarbij het spel wacht tot jij de move maakt. Alleen in dit geval moet iemand anders de move maken en dat gaat in vele gevallen te traag. Budgettair is de FPS keuze natuurlijk slim. Iemand als Dan Stevens, die steeds groter wordt in Amerika, hoeft niet per sé aanwezig te zijn op de set voor dit soort scenes. En dat scheelt.

Kill Switch

De visuele effects zijn, voor een film met gering budget, heel netjes. Ook hier doet het weer erg aan een game denken. Explosies, schietende drones en de gigantische torens die de wereld moeten voorzien van energie. De effects zijn flink vooruit gegaan sinds het YouTube filmpje uit 2009.

Hoe trek je mensen naar je film? 1. Het verhaal en 2. De acteurs. Met Dan Stevens hebben ze in ieder geval een goede keuze gemaakt. Hij acteert overtuigend en je kunt duidelijk zien waarom hij voor steeds meer rollen gevraagd wordt in Amerika. Bérénice Marlohe valt een beetje tegen. Ze komt een beetje stijfjes over en alsof ze hier en daar aan het wachten is op aanwijzingen van de regisseur. Gelukkig hebben we Tygo Gernandt nog die als ‘security guard turned rebel’ Michael een goeie rol neer zet. Bij hem is het vaak zo irritante Nederlandse accent ook totaal niet te bespeuren.

Het verhaal is origineel en had veel beter uit de verf gekomen met een groter budget, sterrencast en een andere locatie. Er is zoveel potentie en dat komt er gewoon niet uit in Kill Switch. Het is een verbeterde en langere versie van ‘What’s in the box’. Verder dan dat gaat het niet terwijl dat wel had gekund.

https://www.youtube.com/watch?v=x_JXFquYhr0

Kill Switch is als regiedebuut van Tim Smit (een natuurkunde-student zonder enige filmervaring) best een aardige film. Met Dan en Tygo aan boord zit het qua acteerprestaties wel goed en ook de visuele effecten zijn best ok. Maar meer dan een upgrade van het originele YouTube filmpje is het niet geworden. En dat is jammer. Er zit veel potentie in het verhaal en dat is er met deze film niet uitgekomen.

[yasr_overall_rating size="--" postid="57711"]

Liever geen advertenties en wel horrornieuws steunen? Upgrade hier!