Recensie: Apostle (2018, Gareth Evans)

De gebroken Thomas (Dan Stevens) wordt erop uitgestuurd om zijn ontvoerde zuster terug te halen uit de klauwen van een solitair levende sekte. Aangekomen op het eiland waar de leden een heidense Godin aanbidden, wordt al snel duidelijk dat het aanbidden van andere goden wel eens behoorlijk verkeerd kan uitpakken.

‘Apostle’ is een Netflix Original en heeft goed gekeken naar andere films in het ‘folk horror’ genre. De aankomst van een rechtschapen man in een wereld waarin alles waar hij in gelooft anders blijkt, lijkt rechtstreeks het begin van ‘The Wicker Man’ te kopiëren. Maar anders dan simpel leentjebuur spelen, wordt naarmate ‘Apostle’ zich verder ontwikkelt een beklemmende film met zijn eigen verhaal en met een geheel eigen stijl.

De grimmige 1905 sfeer zou iedereen doen verlangen naar een plek waar vrede en geluk maakbaar zijn en in eerste instantie lijken de sekteleden het goed voor elkaar te hebben. Onder het mom van: we waren arm, maar we waren gelukkig, leven de mensen in vreedzame harmonie. Maar zijn de verdorring van de gewassen en de misgeboorten bij de schapen een omen dat de komst van de infiltrant uit de buitenwereld het Paradijs omver gaat schoppen of neemt hun Godin hen niet meer serieus en straft ze haar gemeenschap?

‘Apostle’ gaat over geloven, je geloof verliezen en geloven in iets dat je kunt zien of voelen in plaats van je lot in handen leggen van een conceptuele God almachtig. Stevige thema’s, gelukkig verpakt in een als honingzoete zacht-gekauwde hosties naar binnen glijdende massa.

Dan Stevens speelt zijn rol alsof Matthew Crawley uit ‘Downton Abby’ en David Haller uit ‘Legion’ een liefdesbaby kregen. Verslaafd aan de opiaten om zijn trauma’s de baas te kunnen, zet hij een soms maniakale misfit neer die zijn geloof op zeer pijnlijke wijze heeft verloren. Michael Sheen als de profeet Malcolm heeft in het verleden laten zien nog wel eens over de schreef te kunnen gaan in het neerzetten van een slechterik (cue ‘The Twilight Saga: Breaking Dawn…), maar zet hier een geloofwaardige en zelfs tragische man neer die de beste bedoelingen heeft, maar niet kan voorkomen dat chaos en terreur de overhand nemen.

Regisseur Gareth Evans was eerder verantwoordelijk voor de hyper-kinetische actiefilms ‘The Raid’ en ‘The Raid 2 – Berandal’ en het allerleukste segment uit alle ‘V/H/S/’-films: ‘Safe Haven’ uit ‘V/H/S/ 2’, dat zich ook afspeelde rondom een mysterieuze cult. Evans laat hier zien ook heel goed om te kunnen gaan met het opbouwen van spanning, wat sommige stukken echt intens maakt. De actieregisseur komt ook af en toe boven, wat een aantal vermakelijke close-combat gevechten tot gevolg heeft.

Met de enorme uitstoot aan content die Netflix maand na maand oplevert, zijn het voor de horrorliefhebber goede tijden. ‘Apostle’ is een solide, spannende, soms onverwacht gore horrorfilm waarin uitstekend wordt geacteerd en die er prachtig uitziet. Als dit de maatstaf wordt, hebben we nog veel moois voor de boeg.

Sterren: 4 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

1 gedachte over “Recensie: Apostle (2018, Gareth Evans)”

Plaats een reactie