Recensie: Oxenfree II – Lost Signals: een chille, bovennatuurlijke thriller vol charme

oxenfree II

Het is alweer een aantal jaren geleden dat ik mijn artikel over ‘hidden gem’ indie horrorgames schreef. De originele Oxenfree behaalde in die top 5 de eerste plek. Dit was mede dankzij de, voor mij, perfecte blend van bovennatuurlijke analoge thriller en coming of age verhaal. Nu is er 7 jaar na de oorspronkelijke release van Oxenfree eindelijk een vervolg. En ook Oxenfree II – Lost Signals is een chille bovennatuurlijke thriller vol charme.

Oxenfree II speelt zich af in Camena, een rustige kustplaats in Oregon en de natuur daaromheen. Camena ligt niet ver van Edwards Island af, waar de eerste game zich afspeelt. Dus wanneer de paranormale gebeurtenissen van dat eiland overwaaien naar het vasteland moet er iets aan gedaan worden. Hoofdpersonage Riley is de persoon die het klusje mag gaan klaren. Al weet ze dat aan het begin zelf nog niet. Samen met collega Jacob moet ze op verschillende plekken langs de kust transmissiebakens plaatsen om vreemde radiosignalen te onderzoeken. Uiteraard worden de twee al snel overspoelt door de mysterieuze krachten die de touwtjes in handen hebben.

Oxenfree II

Wat gameplay betreft heeft Oxenfree II het meeste weg van traditionele adventure games. Wel veel meer met de nadruk op het narratief dan op bijvoorbeeld puzzels oplossen. Hier en daar zijn wat obstakels waar je creatief met je radio moet gaan werken. Ik wil de woorden ‘walking simulator’ niet in de mond nemen, dat vind ik namelijk een neerbuigende term. Maar het gros van de game concentreert zich vooral op het verhaal en de keuzes die je kan maken. De oppervlakte die je hebt om te verkennen is een stuk groter dan de eerste game. Echter al met al is de game redelijk lineair. Iets wat ik misschien anders had willen zien, is net wat meer vrijheid in welke volgorde je de taken kan gaan oppakken.

Oxenfree II

Waar Oxenfree II vooral echt in uitblinkt is de uitmuntende sfeer. Net als diens voorganger is de art direction in de game fantastisch. Ieder scherm lijkt wel handgeschilderd en zet de toon heel goed neer. Soms zoomt de camera bewust uit en dan worden we getrakteerd op prachtige uitzichten. De setting van het Pacifische Noordwesten en diens ruige wildernis is cool en perfect voor dit soort supernatuurlijke mysteries (denk bijvoorbeeld ook eens aan Twin Peaks). Ik had misschien nét wat meer afwisseling willen zien in de omgevingen. Er is net zoals de voorganger heel veel bos, rotsen en strand maar weinig meer. Dat is echter maar een zeer minimaal puntje kritiek. De ambiance wordt wederom compleet gemaakt door de muziek van SCNTFC. Diens meeslepende synthesizers en analoge soundscapes complimenteren de gebeurtenissen en de omgeving weer heel goed.

Als de eerste Oxenfree is soort coming of age tienerverhaal was met bovennatuurlijke elementen, dan is Oxenfree II het diepzinnige vervolg dat vraagt wat waardevol en betekenisvol is in een leven wat lijkt alsof het nergens naartoe gaat. Oh, plus de bovennatuurlijke elementen natuurlijk. Wat ik wil zeggen is dat deze games meer zijn dan enkel paranormale thrillers; er zitten diepgewortelde, menselijke elementen in verweven die je aan het denken zetten. En dat is wat ik er nou echt gaaf aan vind.

Oxenfree II – Lost Signals is vanaf nú verkrijgbaar op PC, Playstation, Nintendo en Netflix Games. Dat laatste betekent inderdaad dat je met je Netflix account en een tablet of telefoon de game gratis kan spelen. Dat geldt ook voor de eerste game trouwens. Je hoeft de eerste game niet gespeeld te hebben om het tweede deel te kunnen waarderen, maar het is wel aan te raden. Waar wacht je nog op?

Sterren: 5 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie