Recensie: 21e eeuwse gotische horror in ‘The Haunting of Bly Manor’
Het spooky herfstseizoen begint dit jaar weer goed met de release van The Haunting of Bly Manor op Netflix. De serie is bedacht door Mike Flanagan, die ook al het sublieme The Haunting of Hill House voor Netflix maakte en tevens nóg een serie voor de streamingdienst aan het produceren is genaamd Midnight Mass.
Bly Manor is een soort van spirituele voortzetting van Hill House met een gedeeltelijk terugkerende cast van acteurs. Het is echter een volledig op zichzelf staand verhaal, ditmaal gebaseerd op het boek The Turn of the Screw van Henry James. Het boek werd voor het eerst gepubliceerd in 1898. De setting van de serie is echter voor ons hedendaagse publiek iets gemoderniseerd, het speelt zich namelijk voor het grootste gedeelte in de jaren tachtig af. Toch behoudt The Haunting of Bly Manor de gotische sfeer van het bronmateriaal, en dat is waar de serie écht uitblinkt.
Net als voorganger The Haunting of Hill House hebben we weer een gigantisch landhuis dat zo fantastisch aangekleed is dat het zowaar ieder moment de show zou stelen, ware het niet voor de minstens zo fantastische cast. Het aantal personages in de serie is wat verminderd, dat komt in mijn mening het spel van de aanwezige acteurs en actrices juist ten goede. Vooral de prestaties van Oliver Jackson-Cohen als Peter Quint, T’Nia Miller als Mrs. Grose en de twee kindacteurs Amelia Bea Smith en Benjamin Evan Ainsworth waren verbluffend.
Wie pure horror verwacht van Bly Manor gaat van een koude kermis thuiskomen. Voor de kenners van Hill House zullen die verwachtingen al gedempt zijn, maar Bly Manor neemt nog wat meer gas terug wat betreft traditionele horror en heeft met tijden veel weg van een romance/drama met een duister randje. Ik noem het niet voor niets ‘gotisch’. De horror komt hier veel meer voor uit de duisternis die de personages met zich meebrengen dan uit jumpscares of geweld. Met de fantastische cast is dit een genot om naar te kijken, maar ik begrijp dat het niet voor iedereen is weggelegd. Toch zijn er van die creepy momenten die ik gewoonweg briljant vind. Er staat me een scene uit aflevering één bij waar het jonge meisje Flora (gespeeld door Amelia Bea Smith) met haar poppenhuis aan het spelen is en ze uit het niets iets ontzettend verontrustend zegt. Ik ga uiteraard niet verklappen wat datgene is, maar het bracht absoluut kippenvel met zich mee.
De serie speelt zich bijna volledig af in en rondom het landhuis Bly. Naarmate de afleveringen vorderen leren we de personages kennen en duiken we ook diep hun achtergrond en verleden in. De manier waarop ieder personage diepgang krijgt is erg bijzonder en het laat de kijker vooral blijven raden wat nou echt de motieven zijn van deze uiteenlopende persoonlijkheden. Ik denk niet dat ik meer kwijt kan over het verhaal zonder dat ik ga spoilen. Dat wil ik absoluut niet. Kort door de bocht is het is een meeslepend mysterie van begin tot eind.
The Haunting of Bly Manor heeft genoeg enge, ontroerende en schokkende momenten om weer een van de beste series van het jaar te worden. Daarbuitenom is het sowieso een schouwspel van uitmuntende acteerprestaties en gewoonweg indrukwekkend op film technisch gebied. Maar zoals eerder gezegd is de serie waarschijnlijk niet voor iedereen. En dat is oké. Voor fans van deze specifieke stijl is het in ieder geval genieten geblazen. Is het beter dan The Haunting of Hill House? Eh, ik denk dat ik wel klaar ben met de twee series vergelijken. Daarentegen ben ik gewoon heel benieuwd wat Mike Flanagan ons nog meer gaat brengen. Ik heb de smaak namelijk wel te pakken!
Showrunner: Mike Flanagan
Waardering: 4/5 sterren
Wat vond jij van The Haunting of Bly Manor? Of ga je hem nog kijken?
Meer over: Recensies, Series, Mike Flanagan, NetflixRead more
Horrorgids: week 1
Op een griezelig goed 2025! Direct in de eerste week van dit jaar is er genoeg te doen en te zien. Dus pak je agenda!
Overzicht Horrorfilms 2025 in de bioscoop met trailers
Traditiegetrouw publiceert Nederlands populairste horrorwebzine op 1 januari het overzicht van alle horrorfilms die dit jaar in de Nederlandse bioscopen verschijnen. Wordt 2025 een mooi voor horrorfilms?
Dit is de horrortop 3 2024 van de redactie
Het einde naakt! Het einde van 2024 welteverstaan. Vol goede moed slepen we onszelf de diepten van 2025 in, nog niet wetende aan welke verschrikkingen we onszelf weer gaan blootstellen.
Recensie: Nosferatu, een moderne ode aan klassieke horror
Honderd jaar na zijn eerste verschijning jaagt Nosferatu opnieuw angst aan voor een nieuw publiek. Robert Eggers brengt deze eerste Dracula-verfilming nieuw leven in.