Recensie Witte Wieven: een oudhollands spookverhaal

Wij van de Nachtvlinders maken onze passie voor Nederhorror altijd al snel duidelijk. Hiermee bedoelen wij Horror van Nederlandse bodem. Het was voor mij daarom zeker een eer om uitgenodigd te worden voor de cast en crew screening van Witte Wieven, die plaatsvond op 20 januari bij bioscoop Cinerama. Hieronder lees je mijn recensie van de film.

Koolhoven presenteert

De film Witte Wieven is geregisseerd door Didier Konings onder het kader ‘Koolhoven Presenteert’. Dit is een nieuw project van de Nederlandse filmregisseur en scenarioschrijver Martin Koolhoven. Voor dit project werkt Koolhoven samen met diverse filmmakers, met het doel om meer Nederlandse genrefilms te produceren. Dit programma is eerder dit jaar begonnen en alle films zijn terug te zien op NPO Start.

Koolhoven presenteert
Martin Koolhoven en de zes filmmakers.

De film Witte Wieven

Didier Konings, de regisseur van Witte Wieven, is actief als een concept en visual effect artist. Hij heeft in het verleden meegewerkt aan grote Amerikaanse producties zoals Wonder Woman en Stranger Things. Het mag dus duidelijk zijn dat Konings veel ervaring heeft in de filmwereld en dus het juiste persoon is om aan het te stuur te staan van Witte Wieven.

Witte Wieven

De film is een maar een korte horrorfilm met een totale lengte van 61 minuten. Witte Wieven valt onder het subgenre Folk Horror. Bekende films in dit genre zijn Midsommar (Ari Aster, 2019), Moloch (Van Den Brink, 2022) en The Witch (Eggers, 2015). Kenmerkend van folk horrorfilms is dat ze elementen gebruiken van bestaande folklore en vaak een langzaam tempo hebben waarin de kijker steeds meer wordt meegetrokken door het verhaal.

Het verhaal speelt zich af in Nederland gedurende de Middeleeuwen en draait om Frieda. Zij woont in een arme, godvrezende gemeenschap. Een gemeenschap waar zij als vrouw niet veel te zeggen heeft. Buiten dit heeft Frieda nog een ander groot probleem, ze is namelijk onvruchtbaar. Nadat de lokale slager haar misbruikt en haar het mysterieuze bos in jaagt, verdwijnt hij in de mist. Alleen Frieda weet uit het bos terug te komen. Door deze ervaring begint Frieda’s geloof te wankelen en ook te denken of de mysterieuze krachten in het bos haar kunnen helpen met haar onvruchtbaarheid.

Kijken of overslaan?

De Witte Wieven

Het mooie van Witte Wieven is, dat de film volledig in het Oudnederlands gesproken is. De Nedersaksische taal is in de meeste scenes nog verrassend duidelijk te volgen. Natuurlijk is de intonatie anders dan wat wij gewend zijn en zijn sommige woorden compleet veranderd, maar de film is in het algemeen goed te volgen. Wat als gevolg heeft dat de film zeker versterkt.

Het grootste probleem is dat Witte Wieven maar een korte lengte heeft. Deze keuze is gemaakt omdat het deel uitmaakt van Koolhoven Presenteert, maar dit betekent ook dat de personages niet genoeg kunnen worden uitgewerkt. De Witte Wieven zelf zijn mooi gepresenteerd, maar blijven te mysterieus om echt lang door de kijker te worden onthouden. Het langzame tempo van de Folk horrorfilm, gecombineerd met de korte speelduur, resulteert in een combinatie die niet helemaal perfect werkt. Als de film, de lengte had van een reguliere speelfilm dan was dit probleem waarschijnlijk verholpen.

Ondanks dit probleem is Witte Wieven alsnog zeker het kijken waard. Het acteerwerk in de film is namelijk op hoog niveau en de speciale effecten zijn erg goed gelukt. Op het eind geeft Witte Wieven een zeer goede kijk in een traditioneel Hollands verhaal in een dito jasje.

4/5

Sterren: 4.1 / 5

Interessant artikel?

5 gedachten over “Recensie Witte Wieven: een oudhollands spookverhaal”

  1. De zes films van deze serie hebben allemaal wel iets. Ik vond NL-Alert, Trauma Porn Club en Witte Wieven de drie beste films, waarbij ik deze laatste de allerbeste vond. Verrassend, want ik heb normaal niet zoveel met folkhorror.
    De andere drie films vond ik niet echt super en die hebben weinig indruk achtergelaten.

    Leuk zoals Koolhoven dit doet. Van mij mag hij er nog een seizoen tegenaan gooien 🙂

    Beantwoorden
    • Poeh Rik, dat is een flinke analyse. Dank daarvoor. Daarmee kijk je toch ineens heel anders naar zo’n film. Het meeste haal ik er, na het lezen, ook wel uit maar zelf was ik daar nooit opgekomen om dat zo te omschrijven.
      Maar goed, daarom ben ik ook geen film analyst / criticus. Ik weet meestal alleen wat ik goed vind of niet. En deze vond ik goed.

      Beantwoorden
      • Hoi Rob,
        Dank voor je aardige woorden! Ik hoop met mijn analyse aan te tonen dat mooie en goede films meerdere interpretatie-lagen bezitten. Mogelijk dat mede door jouw moeite om te reageren, anderen de analyse ook gaan lezen.
        Op naar een volgende mooie film!
        rik

        Beantwoorden

Plaats een reactie