Stephen King blijft een inspiratiebron voor filmmakers

Regisseur Cary Fukunga wil IT in twee delen verfilmen en Tom Holland heeft plannen voor The Ten O'Clock People van Stephen King.

Stephen King blijft een inspiratiebron voor filmmakers

Stephen King wordt dit jaar 65. Een leeftijd waarop velen in de vergetelheid zouden belanden of al lang beland zijn. Maar niet voor ’s werelds populairste horrorschrijver. Want de afgelopen dagen regende het terug nieuwe filmprojecten die zich laten inspireren door het werk van King.

Nieuwe verfilming It in twee delen

Zo raakte deze week bekend dat Cary Fukunga, de regisseur die vorig jaar nog een spookachtige versie van het beroemde Jane Eyre-verhaal verfilmde, zijn zinnen heeft gezet op It (bij ons vertaald als Het). In dit populaire boek uit 1986 begint alles met een aantal kindermoorden die in het plaatsje Derry in 1957 plaats vinden. Terwijl de politie op zoek gaat naar de kindermoordenaar, ontdekken zeven buitenbeentjes, de Stumpers genaamd, dat de moordenaar een eeuwenoud monster is dat in de riolen woont. Het monster terroriseert de kinderen door te verschijnen in de vorm van hun grootste angst, waaronder de sadistische clown Pennywise. Wanneer de zeven kinderen door hun pestkoppen achterna gezeten worden, vallen ze allen in handen van het monster. Maar één van de Stumpers weet weerstand te bieden aan het monster en weet het te verwonden, waarna het monster verdwenen lijkt. De kinderen beloven om het monster te verdrijven als het ooit terug mocht keren naar Derry. Zoveel jaren later, in 1985, is het zover en lijkt het moorden weer te beginnen. De nu volwassen Stumpers keren terug naar Derry en gaan het ultieme gevecht met het monster aan.

Carry Fukunga zal naast de regie ook instaan voor het script. Hiervoor werkt hij samen met Chase Palmer, de man die eerder al het Dune-verhaal van Frank Herbert onder handen nam. De film zal gemaakt worden voor Warner Bros en de makers hebben het plan opgevat om het bijna 1000 bladzijden tellend boek van Stephen King te verfilmen in 2 delen. Het boek werd begin jaren ’90 reeds als eens verfilmd als een miniserie voor de Amerikaanse zender ABC.

Ook plannen voor verfilming The Ten O’Clock People

Fright Night- en Child’s Play-scenarist Tom Holland is dan weer van plan om King’s verhaal The Ten O’Clock People (bij ons te lezen als Het Volk van Tien Uur ’s Ochtends in de verhalenbundel Droomlandschappen) te verfilmen. In dit kortverhaal uit 1993 vertelt Stephen King het verhaal van Brandon Pearson.  Hij probeert te stoppen met roken, maar tijdens zijn pogingen ontdekt hij iets gruwelachtig. Vele machtige mensen, zoals politieagenten, politici en zelfs de vice-president van Amerika, zijn eigenlijk monsters die een menselijke vorm hebben aangenomen. De werkelijkheid kan enkel bekeken worden door degene die proberen te stoppen met roken, maar toch nog vasthangen aan een ochtendritueel waarbij ze niet kunnen weerstaan aan het roken van een sigaret tijdens hun pauze om 10 uur ’s morgens.

Tom Holland werkte eerder al samen met Stephen King voor de films The Langoliers en Thinner. Hij wilde The Ten O’Clock People verfilmen nadat hij van zijn eigen rookverslaving af wilde. Hij is van plan het verhaal, dat zich situeerde in de jaren ’90 en in de beginperiode van de eerste wetten die een rookverbod oplegden, te moderniseren naar de dag van vandaag en er een paranoïde thriller van te maken. Tom Holland werkt naast deze film ook nog aan Twisted Tales, een reeks van kortfilms voor Fearnet.

Naast deze twee films staat er voor de volgende jaren ook nog een bewerking van Carrie , The Stand en The Dark Tower op stapel.