Citroen: een 'documentaire' over een Nederlandse sekte
Citroen is een korte comedy/horrorfilm van 20 minuten van Bastiaan Rook en draait om een sekte in Nederland.
Citroen is de nieuwe korte film van Bastiaan Rook. De film is gemaakt in samenwerking met de Nederlandse Film Actors Academy Amsterdam (FAAAm). FAAAm biedt cursussen aan waarin mensen kunnen leren acteren en hun acteervaardigheden naar een hoger niveau kunnen tillen. Als afsluiting van deze cursus werken studenten aan een eigen filmproject om hun talenten te tonen.
Een kijkje in het leven bij een Nederlandse Sekte
Het verhaal van Citroen draait om een sekte in Nederland. Een documentairemaker wordt uitgenodigd om de sekte te onderzoeken. Hij ontdekt dat de leider eigenlijk helemaal geen sekte wil hebben, maar dat dit allemaal uit de hand gelopen is. Om deze reden neemt de leider van de sekte toenemende drastische maatregelen om van de sekte af te komen.
Het acteerwerk in deze korte film is uitstekend. Het is duidelijk te zien dat de acteurs veel hebben geleerd tijdens hun studie aan FAAAm. Ondanks de korte duur van de film slagen de acteurs erin hun personages overtuigend neer te zetten. De film is leuk en snel te bekijken, maar had langer kunnen duren om meer diepgang aan de personages te geven.
Kijken of overslaan?
Rick Vosse speelt sekteleider Jonah op een vermakelijke manier. Ook Tom Hofman (Danny) en Esmee de Groot (Lea) zetten hun rollen als sekteleden goed neer en zorgen voor humoristische momenten. Citroen biedt de kijker een leuke en grappige film, hoewel het niet echt eng is en meer een komedie dan een horror. Ook is de film al erg lovend ontvangen door andere recensenten, zo heeft de film bij het Canadese Yes Let's Make a Movie filmfestival vier prijzen binnengehaald. Deze prijzen bestaan uit: beste film van 2024, beste korte film, beste internationale film en beste regisseur. 20 september is de film bij dit festival te zien. In juni was de film ook te zien bij het Rotterdams Open Doek Filmfestival.
Citroen is zeker de moeite waard om te bekijken. Grote Nederlandse films missen vaak originaliteit, dus het is belangrijk dat organisaties zoals FAAAm bestaan. Zij werken aan bijzondere films met nieuw talent. Met een langere duur had Citroen een unieke Nederlandse speelfilm kunnen worden. Eigenlijk is het dan ook jammer dat de film niet langer is, misschien zou een eventuele remake zelfs goed kunnen werken. Toch blijft het een vermakelijke en goed geacteerde korte film. Een nadeel is dat het nog niet bekend is wanneer de film in Nederland voor het brede publiek te zien is, buiten de festivals. Wanneer hier meer informatie over bekend is, dan houden we jullie natuurlijk op de hoogte.
Regie: Bastiaan Rook
Read more
Horrorgids: week 1
Op een griezelig goed 2025! Direct in de eerste week van dit jaar is er genoeg te doen en te zien. Dus pak je agenda!
Overzicht Horrorfilms 2025 in de bioscoop met trailers
Traditiegetrouw publiceert Nederlands populairste horrorwebzine op 1 januari het overzicht van alle horrorfilms die dit jaar in de Nederlandse bioscopen verschijnen. Wordt 2025 een mooi voor horrorfilms?
Dit is de horrortop 3 2024 van de redactie
Het einde naakt! Het einde van 2024 welteverstaan. Vol goede moed slepen we onszelf de diepten van 2025 in, nog niet wetende aan welke verschrikkingen we onszelf weer gaan blootstellen.
Recensie: Nosferatu, een moderne ode aan klassieke horror
Honderd jaar na zijn eerste verschijning jaagt Nosferatu opnieuw angst aan voor een nieuw publiek. Robert Eggers brengt deze eerste Dracula-verfilming nieuw leven in.