Videoland Academy zoekt horrorverhalen van Nederlandse bodem

Voor de derde editie van Videoland Academy, waarin nieuw talent de ruimte krijgt zich verder te ontwikkelen, zoekt de streamingdienst Nederlandse horrorverhalen. Je zou kunnen zeggen dat ze zijn geïnspireerd op onze rubriek Lokaal Spookverhaal. Naast deze reeks ‘Dutch Horror’ is er ook ruimte voor documentairemakers.

Videoland Academy is er voor ambitieuze scenarioschrijvers die één tot tien jaar ervaring hebben. Een studie aan een filmopleiding, kunstacademie of schrijfopleiding telt ook als ervaring, maar ook zonder zo’n gerelateerde opleiding wordt er naar je plannen gekeken. Alle informatie vind je op de site van de Academy. Dit is wat ze schrijven over de horrorverhalen:

Dutch Horror

Voor deze editie is Videoland Academy op zoek naar horrorverhalen van Nederlandse bodem. Het veilige Nederland dat we vandaag de dag kennen zal ineens niet meer zijn wat het lijkt. Denk hierbij aan spannende verhalen die de kijker het stuipen op het lijf zullen jagen. We richten ons op verhalen die zijn geworteld in een herkenbare werkelijkheid die verstoord wordt door angstaanjagende elementen.

Videoland Academy wil makers uitdagen om de realiteit in Nederland een stuk enger te maken. Dit kan door je te laten inspireren door de hedendaagse maatschappij, persoonlijke gebeurtenissen of invloedrijke trends die in Nederland relevant zijn. Kortom, het verhaal moet de kijker iets vertellen over Nederland.

De verhalen mogen zowel fantastisch als realistisch van aard zijn. De kracht van een horrorverhaal kan hem namelijk zitten in het onbekende (bovennatuurlijke wezens en krachten), maar juist ook in het bekende (gruwelijke seriemoordenaars, psychopaten, en sektes, of the enemy within). We zijn op zoek naar creatieve en vernieuwende verhalen binnen het horrorgenre waarin de grenzen op het gebied van angst worden geëxploreerd.

De verhalen mogen vallen binnen de verscheidene subgenres van horror. Denk bijvoorbeeld aan komische horror (Shaun of the Dead), psychologische horror (The Silence of the Lambs, Black Swan), post-apocalyptische horror (A Quiet Place, The Silence) en folk horror (The Witch, Midsommar). Daarnaast kunnen de verhalen ook ingaan op sociaal-maatschappelijke kritieken en thema’s, zoals dit bijvoorbeeld in Get Out wordt gedaan.

Het is belangrijk om na te denken over de volgende vragen: Waar in Nederland plaats je jouw verhaal? Wat vertel je ons over een niche wereld binnen Nederland waarin jouw horrorverhaal afspeelt?

De wereld die je schept moet uitvoerbaar blijven binnen de productietijd en budgetten die daarvoor staan. Als tip kunnen we makers meegeven om je verhaal in het aantal locaties, bijzondere effecten en art-design te beperken. We zoeken dan ook naar verhalen waarin onze huidige wereld nog steeds dominant aanwezig is, maar een stuk angstaanjagender is dan normaal.

Inschrijven voor de derde editie van Videoland Academy kan van 25 september t/m 5 december 2021 via hier.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie