Black Swan, ballerina Natalie Portman is de perfectie in een psychologische horrorfilm

Hij de regisseur van de twee zeer bijzondere films Pi en Requiem for a Dream, zijn nieuwste creatie past dan ook zeker in dit rijtje, ik heb het natuurlijk over Black Swan, geregisseerd door Darren Aronofsky.

Het Zwanenmeer, het bekende ballet uit 1877 van de choreografen Marius Petipa en Lev Ivanov, gecomponeerd door Pjotr Iljitsj Tsjaikovski. De voorstelling is het meest opgevoerde ballet ter wereld en de eer om de witte zwaan te vertolken is de droom van iedere ballerina.

black swan - natalie portmanNatalie Portman speelt in Black Swan zo’n ballerina, het leven van Nina staat volledig in het teken van ballet. De obsessie om te streven naar perfectie wordt door haar moeder overmatig gestimuleerd. In het nieuwe theaterseizoen krijgt Nina de kans van haar leven, de directeur van het New Yorkse balletgezelschap Thomas Leroy (Vincent Cassel) is op zoek naar een nieuwe ballerina voor het Zwanenmeer. Nina is de perfecte onschuldige witte zwaan, maar kan zij in deze moderne uitvoering van het Zwanenmeer ook het bedrog en de sensualiteit van de zwarte zwaan vertolken? Haar rivale, de nieuwe danseres Lily (Mila Kunis), lijkt veel meer geknipt voor die rol.

Black Swan verandert naarmate de druk op Nina toeneemt van een dramatische balletfilm naar psychologische horror waar de grens tussen verbeelding en realiteit vervaagd. Daarnaast werkt de klassieke muziek als een emotionele versterking van het goed en kwaad, de witte en zwarte zwaan. Deze originele uitvoering van het Zwanenmeer door Darren Aronofsky is een prachtige schizofrene en angstaanjagende vertoning, waarin je twee uur lang in wordt meegesleurd en welke een stevige indruk achterlaat.

poster Black SwanDe reeds ontvangen Golden Globe en de Oscarnominaties zijn meer dan terecht, Natalie Portman vertolkt de ballerina Nina op zo’n geweldige manier dat ze wat mij betreft ook de Oscar al meer naar huis mag nemen. Black Swan is verder genomineerd voor Beste Regie (Darren Aronofsky), Beste Montage (Andrew Weisblum), Cinematografie en de belangrijkste Oscar; Beste Film.

Dat ik deze film vijf sterren geef, zal je waarschijnlijk niet verbazen. Dat ik dit een horrorfilm noem, misschien wel. Black Swan is dan ook geen klassieke horrorfilm, maar een film die echt onder je huid kruipt en daar voorlopig blijft zitten.
Black Swan draait vanaf 3 februari 2011 in de bioscoop.

Sterren: 5 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

4 gedachten over “Black Swan, ballerina Natalie Portman is de perfectie in een psychologische horrorfilm”

  1. Laat dat onder de huid kruipen maar aan Aronofsky over. Je noemde Pi en Requiem For A Dream al, maar dat doet hij ook met het niet door iedereen begrepen (maar als ‘ie je raakt, is het ook meteen een mokerslag) The Fountain. Ben benieuwd! Heb al kaartjes voor later deze week!

    Beantwoorden
  2. Ik ben ook zeer onder de indruk. Mijn favoriete Aronofsky tot op heden. Momenten van kippenvel, rillingen en angst. Twee keer gezien en verloor niet aan kracht.

    Beantwoorden
  3. Prima film, briljant geacteerd door Nathalie Portman. Special effects waren goed vooral de metemorfose naar Zwaan vond ik geweldig.

    Beantwoorden

Plaats een reactie