Recensie: 10 Cloverfield Lane (Dan Trachtenberg, 2016)

10-cloverfield-laneJe zou na een hevig auto-ongeluk maar wakker worden in een ondergrondse bunker, waar je ‘redder’ je mededeelt dat een nucleaire aanval het leven op het aardoppervlak onmogelijk heeft gemaakt.
Het overkomt Michelle (Mary Elizabeth Winstead) in de film 10 Cloverfield Lane. Michelle’s reddende engel komt in de vorm van Howard (John Goodman), een man van middelbare leeftijd die naast Michelle ook de jonge Emmett (John Gallagher Jr.) onder zijn hoede heeft genomen. Het drietal lijkt gedoemd om een heel aantal jaren door te brengen in het ondergrondse kasteel van Howard maar Michelle krijgt al snel haar bedenkingen over de intenties van haar redder in nood. Het blijkt gelijk de centrale vraag van de film te zijn: Is er daadwerkelijk een ramp gebeurd of is Howard een freak die zijn waanideeën uitleeft op zijn nieuwe bunkergenoten?

Films als 10 Cloverfield Lane moeten het voornamelijk hebben van het acteerwerk om een geloofwaardige en interessante film voort te brengen. Hierin is vooral John Goodman een ware uitblinker. De rol van verwarde man weet hij met zoveel overtuiging te spelen dat sommige dialogen echt kippenvel weten te bezorgen. Constant wordt je als kijker meegenomen in de duistere geest van Howard. Net als je denkt te weten hoe de vork in de steel zit weet Howard met een nieuwe onthulling de boel weer ondersteboven te zetten. Het zorgt ervoor dat de film soms echt nagelbijtend spannend is zonder dat er al te veel actie op het scherm wordt getoond. Een knappe prestatie van onder andere regisseur Dan Trachtenberg, die voor 10 Cloverfield Lane nog geen noemenswaardige films op zijn naam had staan. Ook de prima acterende Gallagher is een nieuwkomer die we eigenlijk alleen van de serie The Newsroom kennen.
John Goodman as Henry; Mary Elizabeth Winstead as Michelle; and John Gallagher Jr. in 10 CLOVERFIELD LANE; by Paramount
Het knappe van 10 Cloverfield Lane is dat je nooit echt weet waar je nou precies naar zit te kijken. Is het horror, sci-fi een thriller of een drama? Je zou bijna elk genre op het hoesje van de film kunnen zetten zonder dat het écht fout of écht goed is. Het zweven tussen genres is al vele malen een valkuil gebleken maar 10 Cloverfield Lane gedijt hierin.

Het blijft moeilijk om een recensie te schrijven zonder al te veel van het verhaal weg te geven. 10 Cloverfield Lane is zo’n film die je het beste kunt zien zonder al te veel voorkennis te hebben. Verwacht geen monsterfilm als Cloverfield uit 2010, de twee lijken vooralsnog niet direct verbonden aan elkaar te zijn. Liefhebbers van psychologische spelletjes vallen met 10 Cloverfield Lane echter met hun neus in de boter. Eén van de verrassingen van 2016.
10-cloverfield-lane-still
10 Cloverfield Lane is nu te koop op DVD en Blu-Ray.

Sterren: 4 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

3 gedachten over “Recensie: 10 Cloverfield Lane (Dan Trachtenberg, 2016)”

 1. In de bioscoop gezien. Goede film. Vooral John Goodman, toch vooral bekend voor zijn komische rollen, overtuigde enorm.
  Over het einde kan je eigenlijk niets zeggen zonder teveel te verklappen. Maar het duurt wel even voor je ziet wat er precies aan de hand is.

  Beantwoorden
 2. Gave film en cool dat ze een heel ander soort vervolg hebben gemaakt. Het einde vind ik wat tegenvallen en zorgt ervoor dat je deze film niet kunt kijken zonder Cloverfield gezien te hebben of in ieder geval te weten waar het ongeveer over gaat. In mijn optiek was de film nog beter geweest als je hem echt zou kunnen kijken zonder kennis van Cloverfield. Maar goed, het einde verpest de film voor mij niet. Wat mij betreft mogen ze een derde deel maken dat weer flink afwijkt van deel één en twee, maar toch in hetzelfde wereldje afspeelt (want volgens mij is er wel duidelijk een link tussen deel één en twee).

  Beantwoorden
  • Ha Sjors,

   Dat zou wel het geval moeten zijn. Gerucht gaat dat Bad Robot pas later de naam Cloverfield aan de film heeft gehangen, terwijl het script al eigenlijk helemaal rond was.

   Beantwoorden

Plaats een reactie