Lijstje: 5 horrorfilms voor beginners

Het is spooktober! De steeds vroegere donkere avonden zijn perfect voor horrorfilms. Wil je jouw gruwelijke hobby dolgraag delen met mensen die een aardappelschilmes al eng vinden? Probeer ze eens op te warmen met een instapmodel horrorfilm. Met deze lijst van 5 horrorfilms voor beginners trek je ook de zoete romcom-lovers naar de dark side.

5. 1408

top 5 horrorfilms voor beginners

In deze film uit 2007 trekt schrijver Mike Enslin (John Cusack), gespecialiseerd in het ontkrachten van paranormale geruchten op locatie, in kamer 1408 van het Dolphin Hotel. Hier zou het namelijk woest spoken. Hotelmanager Gerald Olin (Samuel L. Jackson) probeert alles om de permanent gesloten kamer uit Mike’s hoofd te praten, maar de skepticus weet van geen wijken. Daar krijgt hij spijt van… Mike ondervindt aan den lijve waarom de mensen die inchecken bij kamer 1408 nooit meer uitchecken.

1408 is een Stephen King verhaal, en dat merk je als kenner aan alles. De hoofdpersoon met innerlijke demonen die toevallig ook schrijft, de alledaagse dingen die een enge twist krijgen… je kent het wel. Het werkt ook in deze verfilming. 1408 is een spookachtige film waarbij je twijfelt aan wat nou echt is, en wat in het hoofd van Mike zit. Geen bloed dat je om de oren vliegt, en daarom een mooi instapmodel met een paar schrikmomentjes.

4. Trollhunter

top 5 horrorfilms voor beginners

Deze Noorse film uit 2010, originele titel Trolljegeren, is een frisse found footage film vol folklore. Het verhaal? Een club studenten gaat met een camera op pad om een vermeende berenstroper te vinden en filmen. Eenmaal in het woud treffen ze Hans, en tijdens een nachtelijke achtervolging komt de aap uit de mouw: Hans jaagt niet op beren, maar op trollen. Levensgevaarlijke, hongerige staatsgeheimen zijn ze. De studenten besluiten met Hans’ goedvinden zijn werk vast te leggen, maar ontdekken al snel dat ze zwaar onderschatten waar ze aan begonnen zijn.

Trollhunter leunt meer op fantasy dan horror. Ook hier geen bloederige taferelen, maar wel spanning en een origineel idee. Leuke tegenhanger van bijvoorbeeld The BFG (Grote Vriendelijke Reus). Want gigantisch zijn ze ook, die trollen!

3. Housebound

top 5 horrorfilms voor beginners

In de Nieuw-Zeelandse Housebound (2014) krijgt Kylie (Morgana O’Reilly) detentie in haar ouderlijk huis opgelegd. Je kon haar niet harder straffen; ze wordt namelijk gek van haar moeder. Die houdt tot vervelens toe vol dat het spookt in huis. Kylie doet het af als dom bijgeloof, tot ze zelf ook onverklaarbare gewaarwordingen begint te ervaren. Is haar moeders gekte erfelijk, of waart er echt een geest rond?

Housebound is een even spannende als grappige film. En kleine spoiler: van de happy ending krijg ook jij als verstokte horrorfanaat een glimlach op je gezicht, wedden?

2. Don’t Be Afraid Of The Dark

top 5 horrorfilms voor beginners

In Don’t Be Afraid Of The Dark moet de jonge Sally (Bailee Madison) bij haar vader (Guy Pearce) en diens vriendin Kim (Katie Holmes) gaan wonen, in hun zojuist gekochte oude huis. Hier is de vorige eigenaar, een schilder, samen met zijn zoon spoorloos verdwenen. Sally ontdekt een onheilspellende put in de kelder waar stemmen haar verleidelijk roepen. Ze opent de put en ontdekt wie verantwoordelijk zijn voor de verdwijning. Niemand gelooft haar – terwijl het gevaar steeds dichterbij komt.

Don’t Be Afraid Of The Dark is van Guillermo Del Toro. Deze film bewandelt de weg tussen geschiktheid voor (iets oudere) kinderen en volwassenen die snel in hun broek piesen. Guillermo is een begenadigd verteller en visualiseerder van duistere sprookjes, dus deze film is een spekkie voor je bekkie als je sprookjes leuk vindt.

1. Scary Stories To Tell In The Dark

top 5 horrorfilms voor beginners

Scary Stories To Tell In The Dark, uit 2019, is ook een Guillermo Del Toro-film. En zijn stijl herken je meteen, ondanks dat het uiterlijk van de monsters overgenomen is van illustraties uit het gelijknamige kinderboek. In deze horror-light vinden een stel vrienden met Halloween een oud notitieboek in een vermeend spookhuis. Een boek waar elke dag nieuwe griezelverhalen in verschijnen, verhalen die afschuwelijk genoeg hun weg naar de realiteit vinden – met de vrienden in de hoofdrol. Kunnen ze de dode schrijver van het boek nog stoppen?

Samen Scary Stories To Tell In The Dark kijken krijg je zo verkocht aan horrorhaters. Een horrorfilm met tieners, gebaseerd op een kinderboek, hoe eng kan dat nou zijn? Best eng. Niet voor jou natuurlijk, nee. Ook omdat de losse verhalen niet fantastisch aan elkaar geplakt zijn met een goede rode draad. Maar wel voor mensen die nog nat achter de oren zijn op horrorgebied. Dat Me Tie Doughty Walker-rijmpje blijft nog wel even hangen, je zult het zien!

Zijn je zoete romcom-vrienden warm geworden voor het griezelgenre? Tijd voor de volgende stap! Hier lees je 5 horrorfilms voor gevorderden om next level te gaan. Stay tuned!

Zijn deze horrorfilms voor beginners toch nog teveel gevraagd voor je publiek? Geen zorgen. Babysteps. Begin bij deze top 5 horrorfilms die je met je kinderen kunt kijken.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie