Alle Nederlandse horrorseries om te bingen

Brak van Koningsdag? Ideaal moment om één van deze 7 duistere Nederlandse series te bingen!

Bij nederhorror denk je al snel aan horrorfilms, waarschijnlijk specifiek aan De Lift, Amsterdamned of The Johnsons. Maar Nederlandse horror is niet beperkt tot films. Hier een aantal Nederlandse tv-series uit het duistere of horrorgenre. Als we zowel kinderseries als volwassen horrorseries meenemen, wordt de lijst niet erg lang. Waar werd jij vroeger bang van?

Heb je aanvullingen, dan horen we die graag in de reacties.

Eng (2016, NPO)

Eng is een Nederlandse jeugdserie van de VPRO die in 2016 werd uitgezonden. Eng omvatte in totaal negen afleveringen en heeft wat inhoud wat invloeden van de verzamelende sprookjes van Grimm. Eng voor jeugdige kijkers en terug te vinden op NPO Start.

Dare (2017, Videoland)

Justin, een populaire YouTuber die nergens bang voor is, ontwaakt per ongeluk een demon. Dát moet hij filmen: alles voor meer volgers. Gedwongen gaat hij de confrontatie aan met de demon en een diep weggestopt geheim uit zijn verleden.

Dare bestaat uit 10 afleveringen van ongeveer 10 minuten, dus of je dit daadwerkelijk onder een serie kan noemen is de vraag. RTL omschrijft de serie als horror-light om zo maar niet teveel mensen af te schrikken.

De serie van regisseur Michiel Doekes is gestopt na het eerste seizoen en te zien op Videoland.

Vampieren in de Nacht (2019, NPO3)

Europa, 1889: de overgebleven vijf vampierclans in Europa worden bedreigd met uitsterven. Om te overleven worden de erven van de overgebleven clans samengebracht op een nieuw gecreëerde school op het schip The Elisabetha om, anders dan hun ouders, samen te werken en sterker te worden dan ooit.

Vampieren in de Nacht is een Europese jeugdserie (Heirs of the Night) geschreven door Maria von Heland en Diederik van Rooijen, geregisseerd door Van Rooijen. De serie is gebaseerd op het Duitse boek Die Erben der Nacht van Ulrike Schweikert. Het Nederlandse Lemming Film trok de productie en het werkte samen met Duitse, Letse en Noorse productiehuizen.

Er werden twee seizoen van elke 13 afleveringen gemaakt. Je kunt ze terugkijken op NPO Start.

Ares (2020, Netflix)

Een ambitieuze studente wil de top van de sociale ladder bereiken in Amsterdam en wordt lid van een exclusieve studentenvereniging, of eigenlijk meer een genootschap. Het verbergt echter een vreselijk geheim.

Ares werd geschreven en geregisseerd door Giancarlo Sanchez en Michiel ten Horn en kreeg één seizoen van 8 afleveringen op Netflix. Het leek alsof het een begin was, maar tot op heden zijn er geen plannen voor een vervolg.

“Er wordt best veel Nederlandse horror gemaakt, maar op een of andere manier wordt er niet naar gekeken. Ik vraag mezelf ook af waarom”, zei ik destijds tegenover de NOS. “Zo had je vorig jaar nog Bumperkleef, door de pers gelauwerd maar in de bioscoop een flop. Ik hoop dat Ares helpt om de opinie over Nederlandse horror te verbeteren. Het genre is breder dan bloed en kettingzagen.”

Barrie Barista en het Einde Der Tijden (2020, Videoland)

De wereld staat in brand, maar dat weerhoudt Barrie Barista er niet van om er alles aan te doen om zijn koffiebar overeind te houden. Barrie is ervan overtuigd dat een goede kop koffie elke situatie kan verbeteren, maar Barries klanten hebben hun prioriteiten tijdens de apocalyps totaal verkeerd liggen, waardoor zijn goede bedoelingen en optimisme faliekant mislukken.

Hoewel deze serie met hoofdrolspeler Henry van Loon zich volledig tijdens de apocalyps afspeelt, is de 6 delige serie vooral een comedy. Weinig horror, maar prima snack voor tussendoor.

H3lloween (2021, Videoland)

Klas H3L is de nachtmerrie van elke docent. De klas waar altijd iets gebeurt. Ook dit najaar ontdekken de tieners drugs, seks, liefde, discriminatie, identiteit, vriendschap en jaloezie. En wat gebeurt er als tijdens Halloween een app opeens al je wensen waarmaakt… Ook die waarvan je zou willen dat je ze niet had verzonnen?

De jeugdserie H3L kreeg al drie seizoenen op Videoland, het vierde seizoen staat volledig in het teken van Halloween.

Sphinx (2024, Videoland)

Wanneer Minke weer thuis is en moet re-integreren, zorgt dit voor problemen bij zowel Minke als de andere leden van het gezin. Minke is Minke niet meer. Wat is er met haar gebeurd en wat betekenen de op haar rug getatoeëerde vleugels?

Deze psychologische thrillerserie (hoe verkoop je horror?) Is in maart 2024 verschenen op Videoland, het is duidelijk dat ze daar wel in het genre geloven met deze nieuwe toevoeging aan de vrij korte lijst.

De regie is in handen van Diederik van Rooijen die met Vampier in de Nacht als eerder op de lijst staat.

Meer griezelige Nederlandse series?

Zijn er series die ik nog over het hoofd heb gezien en duister genoeg om benoemd te worden? Voeg ze toe in de reacties.

Benieuwd naar alle Nederlandse sciencefictionseries? Kijk op sciencefiction.nl.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie