11-11-11 (Darren Lynn Bousman, 2011)

Wie in het zuiden van ons land 11-11 (elfde van de elfde) zegt denkt gelijk aan carnaval (ik zelf heb overigens niks met carnaval). Dit jaar is het natuurlijk extra bijzonder: 11-11-11. Waarschijnlijk zijn er weer een record aantal mensen getrouwd op deze dag. Voor regisseur en schrijver, Darren Lynn Bousman (Saw 2 t/m 4, Mother’s Day) leek deze datum een prima uitgangspunt voor een film.

Na de tragische dood van zijn vrouw en kind reist de beroemde Amerikaanse auteur Joseph Crone van de Verenigde Staten naar Barcelona om zich te herenigen met zijn vervreemde broer Samuel en zijn stervende vader Richard. Echter, het lot heeft een ander plan voor Joseph wanneer zijn leven wordt geplaagd door vreemde gebeurtenissen en de constante waarnemingen van het getal 11. De nieuwsgierigheid slaat al snel om in een obsessie en Joseph begint zich te realiseren dat het getal een angstaanjagende betekenis heeft, niet alleen voor zichzelf maar mogelijk voor elke religie. Hij zit geïsoleerd in een vreemd land met alleen de steun van zijn metgezel Sadie en hij beseft al snel dat 11/11/11 meer is dan alleen een datum, het is een waarschuwing!

Klinkt goed toch? Maar helaas, de uitwerking is een stuk minder goed dan ik de eerste instantie verwachtte. Het had een perfecte religieuze horror film kunnen zijn. De film start goed met een flashback naar de dood van vrouw en kind (overleden op 11-11) En later krijgt Joseph Crone (Timothy Gibbs) een auto ongeluk, en je raad het nooit! Op zijn horloge is het 11:11 uur! Het lijkt geen toeval meer te zijn. Joseph vertrekt even later naar Barcelona waar zijn vader op sterven ligt. Vader als zijn broer zijn hevig gelovig, waarna de film eigenlijk een flinke omslag maakt en de dag 11-11-11 linkt naar het geloof in god en de duivel.
Hier gaat Darren Lynn Bousman echter ongelofelijk de mist in. De daarop volgende gebeurtenissen zijn warrig en ongeloofwaardig. Donkere figuren op camera beelden, achter ramen en in en om het huis volgen mekaar in een hoog tempo op. Echt dreigend komt het niet over. Joseph gaat op onderzoek naar wie deze ‘boodschappers’ zijn maar echt een duidelijk uitgangspunt wordt hierin nooit aangenomen.

De gehele film is erg statisch en sfeerloos. De acteurs kunnen weinig met hun rollen, nergens ruimte voor wat eigen inbreng. Ik ben zelf nooit echt een fan geweest van het werk van Darren Lynn Bousman en ook 11-11-11 is helaas geen topper. Iedere scène lijkt een kopie van de vorige.

De twist aan het eind van de film is zo enorm voorspelbaar en ongeloofwaardig dat ik verwachte dat er daarna nog een twist zou komen die de film nog enig sinds zou redden. Jammer genoeg kwam toen al de aftiteling en zette ik met een enorm teleurstellend gevoel mijn DVD-speler uit.

11-11-11 is ondanks de prima marketingstunt, een gemiste kans en een enorm saaie en inspiratieloze film.

11-11-11 is nu verkrijgbaar op dvd/blu-ray, VOD en draait in een paar bioscopen.

Sterren: 1.5 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

4 gedachten over “11-11-11 (Darren Lynn Bousman, 2011)”

Plaats een reactie