Frankenstein 200 jaar en nog springlevend

Dit jaar is het 200 jaar geleden dat het boek Frankenstein gepubliceerd werd. Anoniem nog wel, wat in die tijd niet vreemd was als de auteur een vrouw bleek te zijn. Pas bij de derde druk in 1831 prijkt de naam Mary Shelley op de cover.
Het verhaal van Victor Frankenstein en zijn monster spreekt nog altijd tot de verbeelding en de discussie is na zoveel jaren nog steeds actueel.

In het kort: Nadat Mary Shelley (toen nog Mary Goodwin genaamd) samen met haar man Lord Byron bezocht (waar ook sir William Polidori aanwezig was) daagde deze zijn gasten uit ieder een horrorverhaal te schrijven. Mary schrijft het verhaal Frankenstein waarin de jonge wetenschapper Victor Frankenstein zijn creatie tot leven wekt maar waarbij de dingen hopeloos fout gaan.

Op diverse plekken wordt stilgestaan bij dit jubileum. Zo staan de Haarlemse stripdagen in het teken van Frankenstein en is er in het Museum Twentse Welle een doorlopende expositie die dit 200-jarig fenomeen naar de toekomst haalt. Ook in Rijksmuseum Boerhaave is een expositie te zien met workshops en lezingen, een aantal bibliotheken zal het een en ander organiseren en vergeet niet het Imagine Filmfestival in Amsterdam, dat een Frankenstein-filmconcert organiseert.

Voor de gelegenheid heeft Janneke Budding ‘Het Monster en zijn Makers‘ geschreven. Dit boek gaat over de ontstaansgeschiedenis van Frankenstein, zijn monster en de ontwikkeling gedurende de 200 jaar sinds de publicatie van Mary Shelley’s roman. In Frankenstein; het Monster en zijn Makers besteedt Budding niet alleen aandacht aan de achtergronden en de opbouw van Mary Shelley’s roman, maar ook aan de films, strips en tv-series waarin het Monster van Frankenstein een rol speelt.

Heb je het boek (nog) niet gelezen maar ben je meer een filmkijker, er is een keur te vinden aan Frankenstein-film die je haast niet kunt missen. Actueel is een serie die nu op Netflix te zien is genaamd The Frankenstein Chronicles. Het is geen Frankenstein verfilming maar het gegeven van de maakbare mens is er wel in zeer fascinerende manier in opgenomen en is gesitueerd in een prachtige onheilspellende setting, London 1827.

Frankenstein Agenda

Tentoonstelling: Frankenstein: op weg naar een nieuwe mens
17 maart 2018 t/m 28 oktober 2018
Rijksmuseum Boerhaave
Lange Sint Agnietstraat 10, 2312 WC LEIDEN

Imagine Filmfestival
11 april 2018 – 21 april 2018
Eye Amsterdam
IJpromenade 1 AMSTERDAM

Haarlemse Stripdagen: De maakbare mens, 200 jaar Frankenstein
25 mei t/m 3 juni 2018
Haarlem

Tentoonstelling: Franenstein: Ik denk dus ik ben
24 februari t/m 20 juni
Museum TwentseWelle
Het Rozendaal 11,7523 XG ENSCHEDE

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie