Recensie: 30 Days of Night – Dark Days

30 days of night - dark daysNet als Mirrors 2 lijkt 30 Days of Night: Dark Days te willen profiteren van direct-to-disc en de extra vrijheid dat het met zich meebrengt. De oorspronkelijke comics van Steve Niles vormden de basis van de eerste film, waar de poolnacht door vampieren wordt aangegrepen om flink uit hun dak te gaan, slechts één mens overleefd de slachtpartij in het dorpje Barrow: Stella. Dat Steve Niles zich heeft bemoeid met dit vervolgt stelt gerust, hoofdrolspeelster Melissa George keert echter niet terug en wordt vervangen door Kiele Sanchez.

Een jaar geleden werd de bevolking van het rustige dorpje Barrow in Alaska afgeslacht door vampieren tijdens de poolnacht waarin de zon 30 dagen niet opkomt. Stella (Kiele Sanchez) heeft de voorbije zes maanden de wereld rondgereisd, compleet overstuur door het verdriet over de dood van haar man en achtervolgd door nachtmerries. Ze probeert iedereen ervan te overtuigen dat vampieren echt bestaan, maar ze staat er alleen voor.

Stella lijkt hierna de handdoek in de ring te willen gooien, tot ze enkele gelijkgestemde zielen ontmoet. Die bieden haar een ongelooflijke mogelijkheid: de kans om zich te wreken op Lilith, de vampierenkoningin die verantwoordelijk is voor de aanval op haar dorp, en voor de dood van haar man. Aangezien Stella niets of niemand meer heeft om voor te leven, besluit ze zich aan te sluiten bij dit groepje, die alles in het werk willen stellen om de vampieren te stoppen.

30 dagen geen zonlicht, het idee in het origineel bracht al de nodige spanning met zich mee en het rode bloed is zo’n geweldig contast met de witte sneeuw. Het voelt dan ook meteen als een gemis in het tweede deel, waardoor we nu naar een standaard vampierenfilm zitten te kijken. Hoewel, standaard? De vampieren van Steve Niles blijven natuurlijk wel hongerige monsters en de scene waarin de menselijke Agent Norris aan vampierenkoningin Lilith zich moet bewijzen door als een vampier een meisje te bijten en haar bloed te drinken, is zeker niet standaard.

De make-up van deze monsters ziet er wederom goed uit, de sfeer is duister met een glimp van hoop. Maar het script lijkt geen doel te hebben, Stella doet maar wat en bestrijdt op een compleet onlogistische wijze de vampieren. Het einde wordt dan toch goed ingezet, een ongemakkelijk gevoel bekruipt je als Stella zich in het hol van de leeuw begeeft, toch lukt het regisseur Ben Ketai ook hier niet om het werk serieus af te ronden.

De DVD van 30 Days of Night: Dark Days ligt nu in de winkel, maar ik zou hem daar ook vooral laten liggen. De Blu-ray biedt wél een extraatje, Graphic Inspirations: From Comic to Film, waarvoor de aanschaf het overwegen waard is.

Sterren: 2.5 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie