30 oude Hammer Horrorfilms worden gerestaureerd

De legendarische Hammer studio heeft vandaag haar blog gepresenteerd. Het eerste bericht is meteen erg fijn. Op dit moment worden dertig films uit de Hammer catalogus gerestaureerd voor release op Blu-ray.

De term ‘Hammer Horror’ is een van de meest iconische in de horrorgeschiedenis. De Britse Hammer filmstudio heeft dan ook een vermakelijke catalogus aan pulphorror weten te produceren in de jaren zestig en zeventig, waarvan de zeven films waarin Christopher Lee de rol van graaf Dracula op zich neemt de meest bekende zijn. De filmstudio’s leken een zachte dood te hebben gestorven eind jaren zeventig, maar hadden in de jaren tachtig nog en korte opleving toen er een reeks tv-shows (Hammer House Of Horror) werd geproduceerd. Daarna werd het stil.

Begin deze eeuw maakte Hammer bekend weer van start te willen gaan en werd een serie ‘direct to dvd’ films aangekondigd. Vier jaar later kwam het bericht dat John de Mols investeringsfonds Cyrte de studio’s nieuw leven in zou gaan blazen. Tijdens het filmfestival van Cannes werden destijds de plannen bekend gemaakt en zoals het er toen naar uitzag zou er zo’n 50 miljoen dollar uitgetrokken voor een aantal nieuwe ‘Hammer horrors’. Die hebben we tot op heden niet gezien, al was Hammer de laatste jaren wel betrokken bij projecten als Let Me In en het later dit jaar uit te komen The Woman In Black. Vandaag lanceerde de studio een eigen blog, met daarop de mededeling dat de catalogus op zeer uitgebreide wijze klaar wordt gemaakt voor de toekomst.

Na de sciencefiction van Quatermass And The Pit die eerder al uitkwam, zal de eerste horrorklassieker op 19 februari aanstaande (in ieder geval in het Verenigd Koninkrijk) worden uitgebracht op Blu-ray. Het betreft de derde Dracula-film in de Hammer-catalogus (in de tweede is het titelkarakter overigens niet te zien), het uit 1966 stammende Dracula Prince Of Darkness. De film krijgt op Blu-ray zijn originele 2:35:1 formaat mee, heeft de film de originele ‘title cards’ weer ingemonteerd gekregen en is er met uit de archieven opgedoken materiaal en nieuwe documentaire samengesteld die aan de film is toegevoegd. Hammer stelt dat op dit moment 30 films worden gerestaureerd. De eerstvolgende releases zullen The Plague Of The Zombies (1966) en The Reptile (eveneens 1966) zijn. De eerste Dracula film met Christopher Lee, het uit 1958 stammende Dracula, heeft overigens ook een restauratie ondergaan en zal binnenkort in Londen een hernieuwde bioscooppremière krijgen. Hierin zijn onder meer een destijds als ‘te erotisch getint’ bestempelde scène en een meer lugubere sterfscène van de graaf teruggezet. De film gaat in 18 februari in première op het Vault Filmfestival en zal ongetwijfeld later ook een Blu-ray release krijgen.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

1 gedachte over “30 oude Hammer Horrorfilms worden gerestaureerd”

Plaats een reactie