Speciale herziene editie ter ere van 40 jaar The Exorcist

Het verhaal van The Exorcist is het meest bekend geworden door de bekroonde en legendarische film van William Friedkin. De film vertelt het verhaal van Chris MacNeil die ontdekt dat haar dochter Regan vreemd gedrag begint te vertonen. Ze begint grove scheldwoorden te gebruiken en plast op een feestje in het bijzijn van de gasten zomaar op de grond. Moeder Chris laat haar medisch en psychisch onderzoeken, maar dat levert niets op. Wanneer haar dochter ook fysiek steeds meer transformeert in een demoon, laat Christ een priester, Damien Karras genaamd, overkomen om een duivelsuitdrijving uit te voeren. De film heeft zo’n status verworven, dat sommigen misschien vergeten zijn dat de film gebaseerd is op het gelijknamige boek van William Peter Blatty. Dit boek viert dit jaar zijn veertigste verjaardag en komt dan ook in een speciale versie op de markt.

the exorcist 40th anniversary editionVoor deze verjaardagsversie greep schrijver William Blatty terug naar het originele script. In januari 1968 begon de schrijver aan zijn verhaal over een duivelse bezetenheid. Omwille van financiële problemen en onder grote druk van de uitgever, moest William Blatty zijn boek in 1971 snel afwerken en kwam het op de markt vooraleer hij de kans kreeg om het boek te herlezen en te redigeren. Hierdoor was William Blatty eigenlijk ook niet 100% tevreden met het eindresultaat. Veertig jaar na de release kreeg hij op zijn 83ste de kans om het boek te herschrijven. Meteen werden mindere stukken herwerkt, er werd geschaafd aan de dialogen en de schrijver vond ook de ruimte om nieuwe fragmenten toe te voegen. Zo zal het herwerkte boek met een Jezuïtische psychiater een nieuw personage toevoegen. Maar aan de kern van het verhaal wordt niet geraakt en het boek blijft dus een schokkende mix van horror, mysterie en religie die 40 jaar na datum nog altijd geldt als een mijlpaal in de horrorliteratuur (en de literatuur tout court).

De speciale verjaardagseditie van The Exorcist is vorige week in het Engels verschenen bij Harper. Er is voorlopig nog niets bekend over een Nederlandse vertaling van het boek.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

2 gedachten over “Speciale herziene editie ter ere van 40 jaar The Exorcist”

Plaats een reactie