5 Horrorfilms met een geniale soundtrack

Je kent ze wel, de films met een soundtrack als je maar een seconde van hoort, je weet gelijk de film en de scène waar het bij hoort. Sommige deuntjes kunnen zo eng zijn dat je er misschien wel kippenvel van krijgt. Hier de Top 5: Films met een geniale soundtrack.

5. Rosemary’s Baby (1968)

Click here to display content from YouTube.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Naar het gelijknamige boek van Ira Levin en onder de regie van Roman Polanski. De film was een groot succes. In de film zie je dat Rosemary  gaat samenwonen met haar vriend in New York. Ze heeft een kinderwens maar, ze krijgt hele heftige dromen. Ze droomt dat ze wordt verkracht door een demoon. Een paar weken later komt ze er achter  dat ze zwanger is. In het begin van haar zwangerschap valt ze veel af en heeft ze overal last van. Ze komt er achter dat haar buren lid zin  van een satanisch sekte en dat haar vriend meewerkt.

De soundtrack is van: Krzysztof Komeda, een componist uit Polen.                  Hij heeft muziek gemaakt voor: Rosemary’s Baby, Knife in the water en The fearless vampire killers.

4. The Omen (1976)

Click here to display content from YouTube.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Omen betekent in het Latijn: slecht voorteken. In dit geval de voorspelling van de antichrist en dus ook de komst van de apocolyps. De film is geregisseerd door Richard Donner die o.a The Goonies, Lethal Weapon en 16 blocks heeft geregisseerd.

De muziek is van Jerry Goldsmith. Zijn muziek is ook bekend van: Planet of the apes, The Mummy en Basic Instinct.

Wanneer Catherine net bevalt van een doodgeboren kindje word er door de priester tegen haar man gezegt:” als ze het niet aankan raad ik je aan om een ander kindje te adopteren die op het ongeveer op het zelfde moment is geboren en dienst moeder op net kraambed is overleden. Zonder dit te vertellen aan Catherine doet hij dat. De baby genaamd Damien is om zes uur geboren, op de zesde dag van de zesde maand. Ze voeden hem op als hun eigen kind. Alleen is Damien wel wat anders dan andere kinderen.

3. Friday the 13th (1980)

https://youtube.com/watch?v=avas-u4od6w

Deze zeer bekende slasher film uit 1980 met wel geteld twaalf! delen. De film is geregisseerd door Sean S. Cunningham die al eerder met Des Graven had gewerkt. Hij wou een “echte enge film” maken maar, wel waarbij het publiek ook kon lachen. De componist van deze film is Harry Manfredini.  Er was besloten om alleen muziek te spelen wanneer de moordenaar aanwezig was, aangezien mevrouw Voorhees pas aan het einde van de film in beeld komt moest Manfredini een stuk componeren dat haar goed kon vertegenwoordigen.

Leuk feitje: Manfredini liet zich inspireren door de film Jaws, waarin de haai ook een lange tijd uit beeld blijft.

De film gaat over een groep tieners die worden ingehuurd om een zomerkamp op te knappen en een voor een vermoord worden op vrijdag de 13de.

2. Jaws (1975)

Click here to display content from YouTube.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Jaws is een film uit 1975 naar het gelijknamige boek van Peter Benchley. De film werd geregisseerd door Steven Spielberg en won 3 Oscars. De muziek is gecomponeerd door: John Williams.

De muziek van John Williams wordt gezien als oorzaak waarom het een succes werd. Spielberg was in het begin sceptisch over de muziek. Williams ontving in 1976 een Oscar voor beste filmmuziek.

Veel mensen ervaren nog steeds als ze in diep water zijn de  muziek van de film in hun hoofd. De schrijver van het boek heeft ooit eens gezegt:” als ik wist dat zoveel mensen een angst zouden creëren had ik het boek nooit geschreven.

Gelukkig heeft hij het wel geschreven!

1. Halloween (1978)

Click here to display content from YouTube.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

De film en de  muziek zijn geregisseerd door John Capenter zelf. De film heeft zeven delen en staat in de top 3 engste films aller tijden samen met The Shining en The Exorcist.

Een van de redenen dat de film succesvol werd is door de muzikale thema, vooral het centrale thema. Het werd grotendeels gecomponeerd door Carpenter zelf. Hij gaf zichzelf de naam: Bowling Green Philharmonic Orchestra. Enkele van de nummers heeft hij ook opgenomen met wat vrienden. Het beroemde muzikale thema werd ook gebruikt als achtergrondmuziek bij de kinderserie: Bassie en Adriaan. (Echt waar!)

En dit is nog maar een kleine greep van alle mooie en klassieke films die er bestaan. Bij genoeg films zijn er mensen die ze stiekem meekeken  met een grote broer of zus en later nachtmerries van kregen of dat ze groter voort deden dan dat ze eigenlijk wouden. Hier nog wat andere films met kippenvel muziek:

  • Insidious
  • Poltergeist
  • The Shining
  • Carrie
  • The Exorcist

Van welke filmmuziek kreeg jij kippenvel of nachtmerries?

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

4 gedachten over “5 Horrorfilms met een geniale soundtrack”

  1. Nightmare on Elm Street — Charles Bernstein is de grootste omissie op deze pagina.

    Verder: The Dark Half — Chris Young, Silence of the Lambs — Howard Shore, The Thing — Ennio Morricone, Cannibal Holocaust— Riz Ortolani, Psycho — Bernard Herrmann en Alien — Jerry Goldsmith.

    Beantwoorden

Plaats een reactie