Recensie: 51 (Jason Connery, 2011)

51 is uitgebracht door After Dark Originals, een productie bedrijf dat verantwoordelijk is voor het After Dark horrorfilmfestival (8 films to Die for).
Sinds 2010 brengen ze zelf films uit in samenwerking met Lionsgate en Syfy. Helaas staan de films van After Dark niet bekend om hun kwaliteit. Ik was dus een beetje huiverig toen ik 51 ging kijken.
Gelukkig viel het mee, 51 is ondanks zijn vele tekortkomingen een vermakelijke film die lekker wegkijkt. De film is geregisseerd door Jason Connery (zoon van). Zijn liefde voor sciencefiction is duidelijk aan de film af te zien.

In 51 wordt de befaamde Area 51 in Amerika onder de druk van media en politiek voor het eerst opengesteld voor publiek. Een aantal journalisten mogen voor het eerst onder beveiliging de basis bezichtigen. Al snel blijkt dat niet alle ondergrondse verdiepingen toegankelijk zijn. Hebben ze dan toch echt wat te verbergen? Op dat moment, heel toevallig, zien de aliens die al ruim 25 jaar veilig opgeborgen zitten kans om uit te breken. De groep journalisten en een lading militairen moeten zien te overleven.

Niets in 51 is origineel, alles hebben we al eens gezien. De film doet vooral veel denken aan James Cameron’s Aliens. Maar ook films als The Thing, The Fly en zelfs E.T. Donkere gangen, luchtschachten, liften, overal kunnen de Aliens opduiken. Met de sfeer zit het dus wel goed. Ondanks het beperkte budget zien de special effects er best goed uit. Flink wat Gore en goede Make-up effecten. Gelukkig kiest Jason Connery ervoor om zo min mogelijk CGI effecten te gebruiken wat de film enorm ten goede komt. Helaas wil te film soms wat teveel verhaal vertellen waardoor regelmatig de vaart te veel uit de film gaat. Niet iedere personage wordt even goed uitgewerkt waardoor je soms hoopt dat enkelen zo snel mogelijk het loodje leggen.


Het is een verademing om eindelijk eens een stoere vrouwelijke militair als hoofdpersoon te zien. Deze wordt gespreeld door de mooie Rachel Miner (Fear Itself, Supernatural, Californication). Haar rol als Sgt. Hannah is ook echt tof! Als ze het kind van een van de Aliens met een granaat opblaast krijgt ze niet veel later het met de moeder aan de stok. Waar alle kerels in stukken worden gereten, gaat Sgt. Hannah de strijd aan.

51 is een film die het niet moet hebben van originaliteit of van grote special effects. Het verhaal zit vol gaten en onduidelijkheden. Ondanks dat, straalt de liefde en plezier voor Science-Fiction en Horror van de film af. Dit maakt de film het kijken waard. Met daarbij een stoere hoofdpersoon, paar goede gore effecten en de prima donkere sfeer maakt 51 een redelijk geslaagde film.

Aliens + Horror = kijken! 51 is nu verkrijgbaar op dvd.

Sterren: 3.5 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

1 gedachte over “Recensie: 51 (Jason Connery, 2011)”

Plaats een reactie