7 Aziatische horrorfilms tijdens CinemAsia 2019 in Amsterdam

Komende week, van 5 tot 10 maart, vindt voor de 12e keer het CinemAsia Film Festival plaats in Amsterdam. Dit keer worden er meer dan 40 films vertoond uit 14 Aziatische landen. Het festival vindt plaats in Rialto, Kriterion, LAB111 en NEVERNEVERLAND in Amsterdam.

Voor horrorliefhebbers zijn voornamelijk de donderdag, vrijdag en zaterdag interessant. Er worden in totaal 7 horrorfilms vertoond, en er zijn een regisseur en producent aanwezig die een Q&A geven bij hun films.

Tumbbad (India 2018)

Regisseurs: Rahi Anil Barve, Adesh Prasad
Onze recensie.

Do 7 maart 21:30-23:32 – Rialto
Vr 8 maart 21:15-23:17 – Kriterion

In het dorp van Tumbbad is een vervloekte schat verstopt in een landhuis, bewaakt door een vraatzuchtige, gevallen god. In de jaren 30, wanneer vurig gestreefd wordt naar onafhankelijkheid in India, keert Vinayak Rao (Sohum Shah) terug naar zijn dorp om zijn erfelijk recht op het landhuis te claimen. Om zijn honger naar goud te stillen, breekt hij een belofte aan zijn moeder, en riskeert hij dat hij zijn monsterlijke overgrootmoeder uit een eeuwenoude slaap ontwaakt. Een schijnbaar eenvoudig parabel over hebzucht neemt zo de vormen aan van een gruwelijke monsterfilm.

Met twee SITGES-prijzen op zak, van een van de meest prestigieuze genrefilmfestivals, gedijt Tumbbad op groteske beelden, met een flinke dosis lichaamshorror en inventief monsterontwerp om zelfs de meest doorgewinterde genre-fan te overweldigen.

TUMBBAD trailer | BFI London Film Festival 2018

FOLKLORE (2018)

Nederlandse première

Folklore is een nieuwe horrorserie in opdracht van HBO Azië, bestaande uit zes afleveringen van een uur die zich afspelen in Indonesië, Singapore, Thailand, Maleisië, Japan en Zuid-Korea. Ze zijn in het leven geroepen door enkele van de grote namen in de filmindustrie van hun respectievelijke landen: Joko Anwar, Eric Khoo, Pen-ek Ratanaruang, Ho Yuhang, Takumi Saitoh en Lee Sang-woo. De verhalen zijn afgeleid van oude mythes en stadssagen, die op hun eigen manier aantonen hoe het bovennatuurlijke nog steeds een prominente rol speelt in het hedendaagse. CinemAsia vertoont er vier (A Mother’s Love, Nobody, POB, Toyol) verdeelt over twee vertoningen

FOLKLORE #1: A Mother’s Love (Indonesië) + Nobody (Singapore)

Vr 8 maart 23:59-01:53 uur – Kriterion

A Mother’s Love
Regisseur: Joko Anwar
In A Mother’s Love strijdt alleenstaande moeder Murni (Marissa Anita) met een kwade geest die aast op haar jonge zoon Jodi (Muzakki Ramdhan). Joko Anwar (wiens Satan’s Slaves een nieuwe golf aan midnight movies horror inluidde op de vorige editie van CinemAsia) biedt voldoende huivering en verrassing in A Mother’s Love, door het verhaal van wewe gombel te nemen en te gebruiken om het leven van een worstelende alleenstaande moeder in Jakarta te illustreren. Zowel griezelig, als poëtisch, het roept associaties op met verfijnde Spaanse horror als The Orphanage en Mama.

FOLKLORE: A MOTHER'S LOVE Trailer | CinemAsia 2019

Nobody
Regisseur: Eric Khoo
In Nobody, ontdekt Chinese migrantwerker Peng (Li Weng Chang) het levenloze lichaam van een jonge vrouw bij wie een spijker door de achterkant van haar nek is geslagen. Pengs instinctieve goede daad roept onbedoeld een pontianak op bij het bouwterrein waar hij werkt. Een pontianak is in Malay bijgeloof van een vrouwelijke geest die aast op mannen door hun maag met scherpe nagels te verscheuren en daarna hun organen te verslinden. Singaporese auteur Eric Khoo (Mee Pok Man, Ramen Teh) gebruikt deze legende om mannelijk seksueel geweld te verwerpen, en om een onderbelichte kant van een van ’s werelds meest armoedige steden te tonen: een buitenlandse onderklasse die nooit het resultaat ziet van diens harde werk.

FOLKLORE: NOBODY Trailer | CinemAsia 2019

FOLKLORE #2: Pob (Thailand 2018) + Toyol (Maleisië 2018)

Za 9 maart 23:00-1:20 + Q&A met producer Lorna Tee – Kriterion

Pob
Regisseur: Pen-ek Ratanaruang
De coole spitsheid van de Thaise auteur Pen-ek Ratanaruang (Last Life in the Universe, Ploy) maakt zich kenbaar in Pob, dat begint met een blogger die een interview vastlegt met een hongerige, vleesetende geest. Die geest doet zijn frustrerende ontmoeting met een Amerikaanse expat uit de doeken, wiens idiote onvermogen om bang te zijn uitmondt in een vreemder en geestiger territorium dan dat we gewend zijn van Thaise horror.

FOLKLORE: POB Trailer | CinemAsia 2019

Toyol
Regisseur: Ho Yuhang
In Toyol verkent regisseur Ho Yuhang (Mrs K, At the End of Daybreak) de overlap van politiek en bijgeloof in Maleisië met een verhaal waar sjamanen en hun veronderstelde krachten een grote rol spelen in de ontwikkeling van het land en diens politiek. Een toekomstig parlementariër (Bront Palarae van Satan’s Slaves) gaat in op het verzoek van een mysterieuze vrouw, om haar te helpen met het verdrijven van een vloek die woedt over haar vissersdorp. Dit verhaal put uit de populaire Zuid-Oost Aziatische mythe van de doodgeboren foetusdemoon, maar dan met een akelige twist.

FOLKLORE: TOYOL Trailer | CinemAsia 2019

Secrets in the Hot Spring (Taiwan 2018)

Europese première | Horror Komedie
Regisseur: Lin Kuan-hui
Vr 8 maart 21:45-23:37 – Kriterion

Twintig jaar oud en nog steeds een middelbaar scholier, Hsiao-chin (Chang Tinghu) is een nietsnut zonder toekomst. Met de kerstvakantie wordt hij door zijn grootouders om de tuin gelokt en moet hij een bezoek plegen aan het familiehotel dat hij op een dag over zal nemen. Alsof twee maffe klasgenoten meenemen nog niet genoeg is, lopen dingen met deze nachtbrakers ook nog rijkelijk uit de hand, wanneer ze in aanraking komen met het bovennatuurlijke.
Secrets in the Hot Spring is een geestig eerbetoon aan bovennatuurlijke Hong Kong-klassiekers zoals A Chinese Ghost Story. Griezelig, aandoenlijk en met een verrassend hartverwarmend einde wordt deze baldadige komedie versterkt door geliefde Hong Kong-komedianten Mimi Chu en Law Karying (Stephen Chows A Chinese Odyssey).

SECRETS IN THE HOT SPRING Trailer | CinemAsia 2019

The Pool (Thailand 2018)

Europese première | Survival thriller
Regisseur: Ping Lumphapleng
Do 7 maart 22:00-23:58 + Q&A met regisseur Ping Lumphapleng – Kriterion
Za 9 maart 21:15-22:48 – Kriterion

Na wat beroerde toevalligheden komt Day (Theeradej Wongpuapan) met zijn vriendin vast te zitten op de bodem van een zes meter diepe zwembad, samen met een steeds hongerige krokodil.

Met The Pool keert de Thaise superster die voor het laatst te zien was in de 2009 kaskraker Bangkok Traffic Love Story terug naar het witte doek. Wongpuapan staat vooral bekend om zijn romantischere rollen. Een survival-film als deze zien we zelden van de acteur, of überhaupt van Thaise cinema. In dit aangrijpende en vaak hartverscheurende verhaal blijft de spanning maar opbouwen, omdat door probleem na probleem de situatie van kwaad naar erger gaat. Met verbazingwekkend atletisch finesse overmeestert Wongpuapan hoge muren, krappe tunnels en die onrustige krokodil, terwijl hij ook nog emotioneel intensief spel levert.

THE POOL Trailer | CinemAsia 2019

Programma, tickets en informatie


Wil je al deze genrefilms zien, dan kun je dit schema aanhouden. Wel mis je hierdoor de Q&A van regisseur Ping Lumphapleng van The Pool:
Donderdag 7 maart:
21:30 Tumbbad – Rialto

Vrijdag 8 maart:
21:45: Secrets in the Hot Spring – Kriterion
23:59: FOLKLORE #1: A Mother’s Love + Nobody – Kriterion

Zaterdag 9 maart:
21:15: The Pool – Kriterion
23:00: FOLKLORE #2: Pob + Toyol met Q&A met producer Lorna Tee – Kriterion

Kaarten voor het filmfestival koop je hier. Kortingskaarten als Cineville en CJP zijn geldig.

Welke films wil jij zien?

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie