Aardedonker, zonder sterren – Stephen King (recensie)

Aardedonker zonder sterren is de nieuwste verhalenbundel van Stephen King. De bundel bevat vier verhalen. Vier verhalen over sterke maar ook kwetsbare mensen – mensen die zich bevinden in het aardedonker, zonder sterren…

1922

Bij James is ‘de vreemdeling’ ontwaakt toen zijn vrouw Arlette voorstelde het huis te verkopen en naar Omaha te verhuizen, en daarmee een serie moorden vol waanzin in gang te zet.

Een goed huwelijk

Twee ogenschijnlijk doorsneemensen – in een doorsneewoonplaats, met een doorsneebaan, u kent ze wel – hebben een lang en gelukkig huwelijk. Als hij, Bob, op zakenreis gaat, vindt zij, Darcy, een doos met het donorcodicil, de bibliotheekpas en het rijbewijs van een andere vrouw. Een vrouw die nog niet zo lang geleden in het nieuws was. Een vrouw die is vermoord… 
 

Grote Trucker

Een gezellige mysterieschrijver genaamd Tess komt de vreemdeling tegen op een achteraf weggetje in Massachusetts, na een boekenclub afspraak. Voor dood achtergelaten plot Tess een wraak die haar oog in oog brengt met een andere vreemdeling, namelijk die in haarzelf zit… 
 
 
 

De verlenging

Dit is het kortste verhaal in het boek, maar misschien wel het meest gemene en zeker het meest grappige. Een deal met de duivel helpt Harry niet alleen van een terminale kanker af, maar zorgt ook voor een leven vol wraakgevoelens.

1922 - Full Dark, No Stars by Stephen King | Future Shorts

Stephen King heeft in dit boek zijn best gedaan om vast te leggen wat mensen onder bepaalde moeilijke omstandigheden kunnen doen en hoe ze zich kunnen gedragen. De mensen in deze verhalen hebben nog hoop, maar ze zien in dat zelfs onze dierbaarste verwachtingen (en onze dierbaarste wensen voor onze medemensen en onze samenleving) soms vergeefs zijn.

King geeft zelf aan in het nawoord: “De verhalen in dit boek zijn hard. Misschien had je er hier en daar moeite mee ze te lezen. In dat geval verzeker ik je dat ik het er hier en daar even moeilijk had om ze te schrijven”

In elk van de verhalen neemt hoofdpersonage een belangrijke keuze, de beslissing die wordt genomen heeft elk zijn tragische gevolgen. Zelfs als de wanhoop nabij is geven de hoofdpersonen niet op, het kan tenslotte toch alleen maar beter worden?

Aardedonker, zonder sterren bevat vier donkere meeslepende verhalen, waarbij je steeds opnieuw in vervoering raakt door de bijzondere personages en de verwachtingen die zij van het leven hebben. Een kwaliteitsboek dat in geen enkele boekenkast mag ontbreken.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

3 gedachten over “Aardedonker, zonder sterren – Stephen King (recensie)”

 1. Ik had hem voor Sinterklaas en Kerst op m’n lijstje staan, maar helaas. Ik wilde hem trouwens ook voor mijn vaders verjaardag kopen, maar toen zag ik de nieuwe van Dean Koontz staan en heb ik die genomen.
  Heb hem dus nog niet gelezen, maar verwacht niet dat dat nog lang gaat duren, ben erg benieuwd.

  Beantwoorden
  • koontz is goed. Maar Aardedonker, zonder sterren is bizar goed. 1922 niet bijzonder spannend maar o, zo goed weergegeven. fenomenaal geschreven. geen woord te veel, geen woord te weinig. King op zijn best. Grote trucker idem dito. Een Goed huwelijk vindt ik iets minder maar scoort nog steeds 4 sterren. idem de verlenging. Kort samengevat. een boek met vier voor King korte verhalen zijn voor mij 4 Hele goede boeken die allen zeker minimaal 4 sterren of in cijfers een 8 krijgen.

   Beantwoorden
 2. hijs echt leuk om te lezen, leest heerlijk weg, toch vind ik het niet geheel een SK boek,
  volgens de recentie klopt idd dat het laatste verhaal erg … grappig is op een aparte manier,
  en de grote trucker, leuke twist, leuke beschrijving van gevoelens etc

  ja, leuk boek. ik kan slecht in het engels lezen, heb dus het nederlandse boek, en dan soms komen de grapjes in het engels echt veel beter uit. des al niettemin, leuk leuk.

  ik ga nu weer verder in ‘gevangen’ ook van SK.

  Beantwoorden

Plaats een reactie