After.Life – stel dat dood niet echt dood is… (recensie)

Als je niet alles uit het leven haalt wat er in zit, ben je dan in sommige opzichten al dood? After.Life is de eerste lange speel film van Agnieska Wojtowicz-Vosloo. Haar doel: Spelen met wat echt is en wat niet..

After.Life posterAnna (Christina Ricci) is een jonge vrouw wiens leven aan een zijden draad hangt, na een gruwelijk auto-ongeluk komt ze bij in het mortuarium van Eliot Deacon (Liam Neeson). Eliot is een begrafenisondernemer die de gave lijkt te hebben om met de doden te communiceren. Hij maakt Anna’s lichaam gereed voor de begrafenis en gaat daar gewoon mee door als Anna verbijsterend en verlamd van angst ontdekt waar ze is. Eliot verzekerd haar dat ze stervende is en onderweg naar het hiernamaals. Of is hij een psychopaat en is hij van plan haar levend te begraven?

Acteerwerk
Het samenspel van Ricci en Neeson is subliem. Neeson, die de geheimzinnig beheerste begrafenisondernemer Eliot speelt, tegenover de fragile angstige Ricci, die niet weet wat ze moet geloven. Continue wordt in twijfel getrokken of Anna dood is of dat Eliot Anna dood wil. Helaas komt de bijrol van Justin Long (Anna’s ‘verloofde’ Paul) komt minder uit de verf en blijft steken met mager acteerwerk. Hij is vooral goed in heel snel overdreven luidruchtig emotioneel te worden en dat een aantal keer in de film te herhalen.

Wat is realiteit?
De film roept vragen op; Kan Deacon echt met de doden communiceren? Of is hij een psychopaat die zijn slachtoffers martelt door ze te vertellen dat ze dood zijn voordat ze dit werkelijk zijn. Voortdurend weet je als kijker niet of je naar de realiteit kijkt of naar een interpretatie/waanbeeld van één van de karakters.

Tot op het einde van de film twijfel je wiens verhaal je moet geloven. Dit zorgt ervoor dat je aan de film een onbevredigend gevoel overhoudt, het zet je aan het denken en langzaam vallen de puzzelstukjes op zijn plaats. Er zitten een aantal subtiele hints in die je de juiste kant van het verhaal opsturen. En nee, ik ga ze niet verklappen, de film is spannend genoeg om ze zelf te ontdekken! Deze film is zeker een onverwachte must-see!

De film After.Life laat je in twijfel achter, twijfel over de grens tussen leven en dood..

After. Life - Christina Ricci met een hart

After.Life is nu te koop op Blu-ray en DVD.

Sterren: 4 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

3 gedachten over “After.Life – stel dat dood niet echt dood is… (recensie)”

  1. Persoonlijk vond ik deze film niet zoveel aan. Je wordt continue in de war gebracht. Het einde van de film blijft open, je kan er je eigen verhaal van maken. Hier kijk ik geen film voor, ik ben voor een duidelijk einde onverwachts of niet. Ik heb de film een aantal dagen geleden gekeken en vraag mij nog steeds af of ze levend was of dood. Voor mij een dikke don’t.

    Beantwoorden

Plaats een reactie