American Horror Story 5: Hotel (DVD-recensie)

Met inmiddels zes seizoenen (het zesde is momenteel te zien op Fox) is het duidelijk dat American Horror Story net zo divers is als het horrorgenre zelf. Niet alleen de thema’s veranderen elke keer, maar ook de cinematografie, de montage en het design. Het enige wat enigszins constant is, is de cast die elk seizoen weer een andere rol op zich neemt.

Hotel Cortez
Hotel Cortez

Na horrorthema’s als het spookhuis, het gesticht, de heksenorde en de freakshow is het in seizoen vijf de beurt aan een spookhotel. Het hotel in kwestie is Hotel Cortez, een prachtig, maar verpauperd, art deco-gebouw met illustere bewoners. Zoals we gewend zijn van American Horror Story, lopen er altijd verschillende verhaallijnen door elkaar heen, en de vele kamers van Hotel Cortez lenen zich prima voor al die subplots en mysteries.

De belangrijkste bewoner is Elizabeth, een verleidelijke vampier gespeeld door Lady Gaga. Het Cortez is haar koninkrijk, samen met haar minnaars lokt ze hier haar slachtoffers naartoe. Hoewel ze heel beminnelijk kan zijn, regeert ze met straffe hand en kent ze geen genade, ook niet voor haar eigen geliefden waaronder Donovan (Matt Bomer), Tristan (Finn Wittrock) en Ramona (Angela Bassett).

Een andere belangrijke permanente gast is James March, perfect gespeeld door Evan Peters. March is degene die het Cortez heeft laten bouwen, maar hij had niet zozeer een hotel in gedachten, eerder een speelplaats voor zijn moordlustige behoeften. Eén keer per jaar, met Halloween, organiseert hij het ‘Devil’s Night’-banket waarvoor allerlei notoire seriemoordenaars worden uitgenodigd. Zijn trouwe huishoudster Hazel ruimt braaf alle lijken en bloedvlekken achter hem op.

Evan Peters als James March
Evan Peters als James March

Ook Sally de junk (Sarah Paulson), Liz Taylor de transgender bardame (Dennis O’Hare) en Iris de receptioniste (Kathy Bates) zijn vaste bewoners die allemaal hun eigen (horror)verhaal hebben, maar de belangrijkste verhaallijn is die van detective John Lowe (Wes Bentley). Lowe onderzoekt een aantal moorden; een tip leidt hem naar Hotel Cortez, waar hij geconfronteerd wordt met een tragedie uit zijn verleden dat ook zijn huwelijk onder druk zet. Lowe besluit zijn intrek te nemen in het hotel en maakt zo kennis met de andere gasten, zij het niet altijd op een even prettige manier. Steeds dieper wordt hij ondergedompeld in de nachtmerrie-achtige wereld en steeds dichter komt hij bij de ontknoping van zijn politie-onderzoek.

Hoewel de vele verhaallijnen en subplots een beetje overweldigend kunnen zijn, passen ze goed bij het thema van het vijfde seizoen: achter elke hoteldeur schuilt een verhaal en elk verhaal heeft een eigen sfeer. Net zoals de andere seizoenen wordt er weer ongelooflijk veel verwezen naar andere films (The Shining, Se7en, Nosferatu, Village of the Damned, Foxy Brown etc.), de andere AHS-series en waargebeurde verhalen. Liefhebbers van seriemoordenaar kunnen hun hart ophalen bij het ‘Devil’s Night’-banket en de verhaallijn van James March die gebaseerd is op het leven van H.H. Holmes, een Amerikaan die een hotel had ontworpen speciaal om er moorden te kunnen plegen.

Lady Gaga als Elizabeth
Lady Gaga als Elizabeth

In American Horror Story 5: Hotel is er opvallend veel aandacht voor de aankleding en het design. Het geheel is prachtig vormgegeven en een lust voor het oog. Het hotel Cortez ziet er geweldig uit en heeft een fantastisch interieur met opvallende kunst. Maar ook de personages zijn prachtig gekleed en mooi opgemaakt, juwelenontwerper Michael Schmidt heeft bovendien speciaal voor de serie sieraden ontworpen. Tenslotte bestaat zelfs de cast voor het grootste deel uit superaantrekkelijke mensen, echt helemaal niet vervelend om naar te kijken en ze kunnen nog goed acteren ook.

Nu was ik al behoorlijk onder de indruk van de acteerprestaties in American Horror Story 1, 2, 3 en 4, maar in seizoen 5 worden echt de sterren van de hemel gespeeld. Evan Peters, Dennis O’Hare, Sarah Paulson, Angela Bassett en Kathy Bates hebben allemaal compleet andere rollen dan in de vorige seizoenen, maar het is echt een waar genot om ze te zien acteren. Ook Lily Rabe krijgt van mij een speciale vermelding voor haar vertolking van Aileen Wuornos, tja, dat is weer eens wat anders dan een non. Ik had aanvankelijk mijn bedenkingen over Lady Gaga, maar al na één aflevering was ik verkocht. Niemand had de rol van Elizabeth beter kunnen spelen en ze heeft de Golden Globe terecht gewonnen.

De dildo-man
De dildo-man

Hoewel Gaga een van de hoofdrollen speelt, zingt ze geen noot. Het is ook maar de vraag of haar muziek gepast had bij de soundtrack die echt fantastisch is. De jaren 80 is duidelijk de inspiratiebron geweest, zo passeren bands als The Sisters of Mercy, Bryan Ferry, Depeche Mode, The Soft Moon en Visage de revue. Het nummer dat mij echter het meeste opviel was Tear You Apart van She Wants Revenge, maar dat past dan ook vreselijk goed bij de ronduit geile scène waar het onder gezet is.

Last, but not least, de special make-up en special effects. Aan gore geen gebrek in American Horror Story hotel. Het bloed vliegt je om de oren en er zijn tal van grafische scènes. Mijn favoriet is toch wel de dildo-man, zo hoort een monster eruit te zien!

Conclusie: American Horror Story Hotel is de beste van de AHS-reeks tot nu toe. Het staat als een huis en is een visueel spektakel met geweldige muziek. Het enige wat een beetje tegenvalt zijn de extra’s, dat is er voor de DVD-box namelijk maar één, laat dat je echter niet weerhouden om de boxset te kopen.

Bloody Mary proefnotitie: Een hotel steak was nog nooit zo goed.
American Horror Story seizoen 5: Hotel, is nu verkrijgbaar op DVD en Blu-ray

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie