Amsterdamned 2 in de maak?

amsterdamned 2: de gesprekken zijn in volle gang
amsterdamned: de gesprekken zijn in volle gang

Wie kent de film Amsterdamned van Dick Maas niet? De Nederlandse horrorklassieker uit 1988 krijgt misschien een vervolg: Dick Maas en Huub Stapel zitten om de tafel om een en ander over Amsterdamned 2 te bespreken.

Laat ik om te beginnen niet te hard van stapel lopen. De gesprekken zijn volgens Maas ‘brainstormsessies’ en de geruchten ‘erg voorbarig, men moet niet verwachten dat we volgende maand al gaan draaien’. Maar dat wil niet zeggen dat ik niet een klein beetje enthousiast ben. Amsterdamned, Sint en De Lift -om maar een paar pareltjes van Maas op te noemen- hebben bij mij wel een speciaal plekje in mijn hart. Kunst met de grote K.

amsterdamned achtervolging in de grachten

Stapel vertelt: ‘Een paar weken geleden heb ik met Maas en zijn nieuwe schrijfpartner gezeten. Zij zijn serieus bezig met het ontwikkelen van een vervolg, en het idee erachter vind ik oprecht briljant.’ In het vervolg is het de bedoeling dat Stapel jonger wordt gemaakt. Dat de-aging is niets nieuws; dat werd ook al toegepast op Harrison Ford in Indiana Jones en the Dial of Destiny. Dat lijkt hem wel wat, om ineens weer dertig jaar jonger te zijn.

Amsterdamned vertelt het verhaal van een psychopaat die aan het moorden slaat in de Amsterdamse grachten. Rechercheur Erik Visser (Stapel) krijgt de moeilijke taak om hem te pakken. De film werd gemaakt met een budget van 6 miljoen gulden (2 miljoen euro) en trok destijds meer dan een miljoen bezoekers. Naast Stapel zagen we nog meer BN’ers zoals Monique van de Ven, Leontine Ruiters, Serge-Henri Valcke en Hidde Maas.

Amsterdamned (1988) DUTCH TRAILER [HD 1080p]
De trailer van Amsterdamned

Enthousiast

Alhoewel Maas en Stapel dus enthousiast zijn, zijn dit nog maar verkennende gesprekken. Amsterdamned 2 speelt wel af in deze tijd, maar zal flashbacks bevatten naar 1988. Maas heeft al eerder geprobeerd om de film nieuw leven in te blazen via een serie, maar helaas kwam de financiering toen niet rond. Ook de gesprekken met Michiel Huisman -de geschikte kandidaat als opvolger voor Stapel in de remake- liepen op niets uit. Dus kort samengevat door Maas: ‘het idee is er, de mensen zijn enthousiast, maar een leuk idee is nog geen goed script. Dan is er nog een hele weg te gaan tot er een eindproduct is.’ Maas geeft verder aan dat het ook niet perse een film hoeft te zijn, een serie is ook leuk waarbij je veel meer de diepte in kunt gaan.

Amsterdamned-boeken

In de afgelopen jaren heeft Dick Maas ook een aantal Amsterdamned-boeken geschreven:

Zie jij een eventueel vervolg op Amsterdamned zitten, of kunnen ze de naam beter met rust laten? Ik hoor graag hoe je erover denkt hieronder in de comments.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

3 gedachten over “Amsterdamned 2 in de maak?”

 1. Je noemt een heel rijtje BN-ers die in Amsterdamned te zien waren en dan vergeet je Simon van Collem 😀
  Maar het zij je vergeven, ik denk dat veel mensen niet (meer) weten wie dat was.

  Amsterdamned 2 lijkt mij ook een leuk idee, laat maar komen.
  Ik ben alleen minder enthousiast over dat digitaal verjongen. Dat komt toch altijd wat kunstmatig over, ook in de nieuwe Indy film. Vooral omdat hij wel jonger is gemaakt, maar nog wel beweegt als een oude man. Ze kunnen toch gemakkelijk een verhaal verzinnen dat zich 30 jaar na dato afspeelt met een oudere Erik Visser?
  Nou ja, hoe dan ook, ik ga hem wel zien als het zover komt.

  Beantwoorden
  • Oh ja, haha. Simon van Simonskoop. Ik ga mij even schamen. Maar het is dan ook een tijd geleden dat ik Amsterdamned gezien heb. Het wordt zelfs weer eens hoog tijd.

   Beantwoorden
   • Haha, niets om je voor te schamen hoor. Het was ook echt een cameo en geen rol. Maar wel in de spectaculaire speedboot race door de grachten. Omdat ik toen elke week naar Simonskoop keek, viel me dat toen enorm op en op een of andere manier is dat blijven hangen 🙂

    Dick Maas moest hem altijd wel hebben. In Flodder overkwam Simon ook al zoiets.

    Beantwoorden

Plaats een reactie