Recensie: Apartment 1303 (Ataru Oikawa, 2007)

Japanse horrorfilms zijn een dankbaar onderwerp voor Amerikaanse remakes. Na remakes als The Ring en The Grudge kon een remake van Apartment 1303 natuurlijk niet uitblijven. Maar hoe is het origineel eigenlijk? Is het zo goed dat het een remake rechtvaardigt?

Apartment 1303, Ataru Oikawa, 2007Spookhuizen blijven het goed doen.

De originele, door Ataru Oikawa geregisseerde, Japanse versie van Apartment 1303 stamt uit 2007 en is gebaseerd op het boek van horrorschrijver Kei Oishi’s, die naar aanleiding van de Ju-on filmreeks ook een aantal boeken schreef.

Ook Apartment 1303 gaat over een spookhuis (of liever, een ‘spookappartement’). In dit appartement op de dertiende verdieping plegen jonge vrouwen steeds zelfmoord door zich van het balkon af te werpen. Het rare is dat de vrouwen helemaal niet suïcidaal waren, en de nabestaanden blijven vertwijfeld en met vragen achter; zo ook Mariko wiens zusje Sayaka zich in appartement 1303 van het leven heeft beroofd. Mariko zelf maakt ook rare dingen mee als zij het appartement leegruimt, ze meent verscheidene malen haar dode zusje te zien, ook ontvangt ze mysterieuze telefoontjes op Sayaka’s mobieltje. Via het buurmeisje hoort Mariko van de vele lugubere zelfmoorden.

Apartment 1303 originele versieMariko ontvangt mysterieuze telefoontjes op Sayaka’s mobieltje.

Mariko is niet de enige die vermoedt dat er meer aan de hand is, een detective doet al enkele jaren onderzoek naar alle zelfmoorden en attendeert haar op een boek waarin meer te vinden is over de geschiedenis van de flat. Langzaam maar zeker wordt het duidelijk waarom jonge vrouwen niet veilig zijn in appartement 1303. Lukt het Mariko de kwade geest die er rondwaart tegen te houden, of zal de geschiedenis zich herhalen?

Apartment 1303 is een typisch Japans spookverhaal. Het is niet origineel, eerder een variatie op een bekend gegeven, maar desalniettemin spannend. Het acteerwerk is echter nogal teleurstellend en bij tijd en wijle gewoonweg belabberd. Een paar uitzonderingen zijn Eriko Hatsune als Yukiyo Sugiuchi en Yuka Itaya als Sachiko Sugiuchi. Maar Ataru Oikawa is duidelijk geen acteursregisseur; hij lijkt zich meer op het camerawerk en de suspense gefocust te hebben (al lijdt het laatste nogal eens onder de ondermaatse acteerprestaties).

Apartment 1303 special effectsDe special effects zijn niet wereldschokkend.

De make-up en special effects stellen niet veel voor (er was klaarblijkelijk niet veel budget) maar zijn afdoende. Hoewel je weinig gore te zien krijgt, weet Oikawa toch het nodige te impliceren.

De originele versie van Apartment 1303 is leuk om naar te kijken, vooral als je van typisch Japanse horror houdt, maar verwacht er niet al teveel van. Nochtans begrijp ik goed dat er een Amerikaanse remake van is gemaakt.

Bloody Mary proefnotitie:Dit biefstukje is een beetje magertjes, maar het vult.
Apartment 1303 is nu verkrijgbaar op DVD.

Sterren: 3 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

1 gedachte over “Recensie: Apartment 1303 (Ataru Oikawa, 2007)”

Plaats een reactie