Recensie: Apollo 18 (Gonzalo López-Gallego, 2011)

Found Footage Horror, het begon waarschijnlijk in de jungle met Cannibal Holocaust (1980), maar het genre werd echt op de kaart gezet door het prachtige Blair Witch Project (1999). Samen met REC (2007), Paranormal Activity (2007) en Cloverfield (2008) zijn het de Found Footage films die je gezien moet hebben. Natuurlijk zijn er vele anderen en gek genoeg speelt er geen zich in de ruimte af. Dát moeten de makers van Apollo 18 ook gedacht hebben. En wat is er dan beter dan het Amerikaanse ruimteprogramma Apollo waar sowieso al vele complottheorien rond om bestaan?

apollo 18Op 17 december 1972 werd de laatste officiële (bemande) missie naar de maan gelanceerd door NASA. Het begint exact zoals alle andere films rond de Apollo missies, waarin de astronauten gezellig met hun families barbecueën en waarna de onvermijdelijke oproep komt voor de 18e Apollo missie, strikt geheim en gefinancierd door de Amerikaanse ministerie van defensie. Als de astronauten eenmaal op de maan staan, beginnen ze zelf al te twijfelen aan de echte reden van hun missie, plichtsgetrouw werken ze door. Tot ze een vinding doen die niet in hun boekje staat.

Zoals aangegeven, de film Apollo 18 is samengesteld uit authentiek beeldmateriaal waarvan de NASA ontkend dat het bestaat. En eigenlijk kan ik ook bevestigen dat het niet bestaat, de effecten zijn net niet overtuigend uitgewerkt, iets te overdreven en het materiaal komt daardoor verre van authentiek over, helaas. De film bouwt verhaal en spanning langzaam op, echte suspense wordt het helaas niet. Er wordt te weinig gebruik gemaakt van de kleine (claustrophobische) ruimtevaartuigen, de spanning moet uit de grote leegte van de maan komen.

Hoewel Apollo 18 niet de kwaliteit heeft van de Found Footage films waarmee ik begon, het intrigeert wel en houden de acteurs Warren Christie, Lloyd Owen en Ryan Robbins mijn aandacht tot het einde vast. Regisseur Gonzalo López-Gallego zal ongetwijfeld zijn best hebben gedaan, maar in het verhaal van Brian Miller en Cory Goodman zat helaas niet meer…

Sterren: 3 / 5

Interessant artikel?

Abonneer
Laat het weten als er
guest
If checked, an MD5 hash of your email address will be shared with Gravatar.com. However, that hash will not be made public.
3 Comments
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
madbello
madbello
12 jaren geleden

Ik moet deze film nog steeds zien, het draaide wel in Den Haag maar twee keer per dag en elke keer zo laat in de avond.

VeryBloodyMary
VeryBloodyMary
12 jaren geleden

Hmm, drie sterren is niet zo veel, maar wil hem toch graag zien. Groot (op het witte doek) lijkt mij in ieder geval beter dan op een TV-scherm.

Tom
Tom
11 jaren geleden

Prima recensie. Een uistekende weergave van mijn gedachten na het zien van deze film.

3
0
Wat vind jij hiervan? Laat het weten in de reacties!x