Imagine AFFF: At World’s End

Toen in 2007 Adam’s Apples op het AFFF werd vertoond, heb ik echt in mijn broek gepiest van het lachen. De hilariteit en absurditeit van deze film, gingen mijn stoutste verwachtingen te boven. De schrijver en regisseur van Adam’s Apples was Anders Thomas Jensen, die in 1998 een Oscar won voor zijn korte komische film ‘Election Night’. Naast begenadigd regisseur (hij maakte bijvoorbeeld ook Green Butchers), is Jensen vooral een succesvol scenarist. Hij schreef de scripts voor Old Men In New Cars (2002), die het als de Nederlandse remake Vet Hard ook goed deed, Stealing Rembrandt (2003), de oorspronkelijke Brothers (2004) en The Duchess (2008). Ook het script van At World’s End is van Jensens hand, de regie ditmaal van een andere Jensen: Tomas Villum Jensen.

At World's EndIn At World’s End gaat psycholoog Adrian Gabrielsen naar Indonesië om Deens staatsburger Severin Geertsen te helpen. Geertsen, die in hechtenis zit voor een aantal moorden, beweert dat hij, ondanks zijn jeugdige uiterlijk, 129 jaar oud is. Zijn lange leven heeft hij te danken aan de blaadjes van een bijzondere bloem, die zich ergens in de jungles van Indonesië bevindt. Terwijl Adrian probeert Geertsen ontoerekeningsvatbaar te laten verklaren, lijken anderen hem allemaal te geloven en men schuwt geen geweld om te achterhalen waar de sleutel tot het eeuwige leven zich bevindt.

At World’s End is een vermakelijke film die neigt naar een zwarte komedie. De dialogen zijn leuk, het acteerwerk is goed (met gastrollen van Bille Brown en Steven Berkoff) en hier en daar gaat de film ook een beetje over-the-top. Toch ontbreekt het aan de hilariteit en absurditeit die Adam’s Apples zo goed maakten, want daar ga je hem onbedoeld toch mee vergelijken. Natuurlijk is At World’s End een ander soort film, hij heeft veel meer weg van een avonturenfilm en een actiekomedie. Maar met de mogelijkheden die de genres bieden is niet zoveel gedaan en voor mij zakte de film in vanaf het moment dat Adrian in de jungle belandt. Als je liefhebber bent van Anders Thomas Jensen, dan moet je At World’s End wel gaan zien, maar let op, dit is geen Adam’s Apples.

Bloody Mary proefnotitie: Ik heb liever appeltaart.

At World’s End is tijdens Imagine AFFF nog te zien op:
23/04/2011 – 18:10 Kriterion 2

Sterren: 3 / 5

Interessant artikel?

Plaats een reactie