Recensie: Attack the Block (Joe Cornish, 2011)

De monsters in Attack the Block zijn redelijk interessant.

Attack the Block is zo’n science fiction film die best wel interessant zou kunnen zijn voor horrorfans. Ik zeg met nadruk ‘zou’ want ondanks alle monsters, slachtpartijen en achtervolgingen vond ik deze film geen bal aan. Met de vermelding op de poster dat Attack the Block van de producenten van Shaun of the Dead is, wordt er zwaar geleund op het succes van deze hilarische voorganger. Helaas kan Attack the Block dit succes niet evenaren, en het feit dat Nick Frost meespeelt, kan de film niet redden. Ik snap dan ook niets van critici die deze film vergelijken met Blomkamp’s District 9 (2009) en Tarantino’s Reservoir Dogs (1992), hebben zij wel dezelfde film gezien???

Attack the Block speelt zich af in een ‘council estate’ (denk aan de Bijlmer) in Zuid-Londen, waar het tuig van de richel regeert. Terwijl de lokale ‘gang’ een hulpeloze vrouw berooft van haar schamele kostbaarheden worden ze afgeleid door een neerstortende meteoriet. De meteoriet blijkt het vervoermiddel te zijn van een alien, maar dat schrikt de ‘yobs’ niet af; als je in hun territorium komt, ga je eraan! Hun bloederig optreden heeft echter nare consequenties, want de alien heeft ook vriendjes en die komen nu wraak nemen. Het schorem (en ik heb het hier niet over de aliens) heeft eindelijk een tegenstander van formaat gevonden.

Hoewel het gegeven van Attack the Block heel leuk is, vind ik de uitwerking maar niets. Ik vind de ‘gangbangers’ echte klootzakjes en kan niet wachten tot ze afgemaakt worden, helaas zijn het vooral de aliens die het onderspit delven. Natuurlijk wordt er goed geacteerd als personages zoveel antipathie opwekken, maar ik vind de film daardoor niet beter. Personages als drugdealer Ron (Nick Frost) en salonsocialist Brewis (Luke Treadaway) zijn vermakelijk, maar dat zijn bijpersonen! Die kunnen onmogelijk een hele film dragen.

Weer eens wat anders dan een buurman die klaagt over harde muziek.

De monsters in Attack the Block zijn redelijk interessant, en er is ook wat ruimte voor gore, wat dat betreft is het meer een monsterfilm dan een science fiction film en daardoor dus wel geschikt voor horrorfans. Jammer alleen van de uitwerking én de maatschappijkritische boodschap die je ondertussen heel stiekem door de strot gedouwd krijgt.

Bloody Mary proefnotitie: Smaakt als een broodje geen-bal-aan. Attack the Block draait nu in de bioscoop

Sterren: 1.5 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

4 gedachten over “Recensie: Attack the Block (Joe Cornish, 2011)”

  1. Precies hetzelfde idee over deze film. Totaal geen sympathie met de hoofdrolspelers en eerder medelijden met de alien badguys. Balans tussen horror, sci-fi en komedie was ook zoek.

    Beantwoorden

Plaats een reactie