Awards voor de beste films van Imagine Film Festival 2012

Afgelopen twee weken stond het Kritereon in Amsterdam in het teken van Superhelden, het jaarthema van het Imagine Film Festival. Zo’n 70 lange en korte films uit de fantastische werden vertoond en op de slotavond reikte het fantastisch filmfestival de Black Tulip, Zilveren Méliès en MovieSquad Award uit, de prijzen voor de beste films van dit festival.

Black Tulip

De Black Tulip-jury, bestaande uit Renske de Greef (columniste NRC), Robbert Blokland (filmjournalist) en Jeroen Annokkeé (filmmaker) kende de Black Tulip 2012 toe aan:

EDDIE: THE SLEEPWALKING CANNIBAL van Boris Rodriguez. De regisseur sprak middels een videoboodschap zijn dank uit voor de prijs (een object van kunstenaar Paul van Fessem en een oorkonde)

Uit het juryrapport: ‘Alle drie juryleden gaven zich onvoorwaardelijk over aan dit verhaal over een onconventionele moordenaar tegen wil en dank. Wij moesten daarnaast vaak en hartelijk lachen om de onderkoelde humor die ondanks een aantal fijn-bloederige scènes nooit plat of banaal werd. Het thema sprak ons bovendien – als drie mensen met een artistiek beroep – ook erg aan. De inspiratie die de hoofdpersoon zoekt, vormt zeer letterlijk een kwaad voor zijn omgeving wanneer hij in een charmante kannibaal zijn ideale muze vindt.’

De publieksprijs van het IMAGINE: 28th Amsterdam Fantastic Film Festival, de Sp!ts Silver Scream Award, zal zeer waarschijnlijk gaan naar The Raid (Gareth Evans, VS/Indonesie: 2011).
In de laatste tussenstand staan op de tweede plaats in de publieksenquête voor de Sp!ts Silver Scream Award Corman’s World: Exploits of a Hollywood Rebel (Alex Stapleton, VS: 2011) en op de derde plaats Sleep Tight (Mientras Duermes) (Jaume Balagueró, Spanje: 2011).

Méliès Awards

De Méliès Awards, vernoemd naar de Franse filmpionier Georges Méliès (1861-1938), zijn een initiatief van de European Fantastic Film Festivals Federation (EFFFF), Een Méliès d’Argent, of een Zilveren Méliès wordt uitgereikt op de Europese fantastische filmfestivals en is een nominatie voor de Méliès d’Or, de Gouden Méliès, die een keer per jaar wordt uitgereikt.

Méliès d’Argent: Beste Europese Fantastische Film van Imagine 2012

De Méliès-jury, bestaande uit Guido van Gennep (director of photography), Joris van den Berg (filmmaker) en Mark de Cloe (filmmaker) kende de Méliès d’Argent 2012 voor de Beste Europese Fantastische Film van Imagine toe aan:

SLEEP TIGHT (Mientras Duermes) van Jaume Balagueró (In 2008 was hij winnaar van de Sp!ts Silver Scream Award met [REC]). Balagueró liet via een videoboodschap weten blij te zijn met de prijs.

Uit het juryrapport: ‘De jury van de Zilveren Méliès 2012 heeft het genoegen om een klassieke thriller te bekronen. Deze ingenieus en zelfverzekerd opgebouwde vertelling, die ons steeds een stap voor is, weet via een wonderlijk vlechtwerk sympathie te weken voor een duistere hoofdpersoon. Als mens geworden variatie op het klassieke ‘monster onder het bed’ weeft hij een inventief web om z’n heerlijke slachtoffer. Dit alles leidt tot een onvergetelijke eindscène, waar liefde en afschuw tegelijkertijd voelbaar zijn. De jury geeft dit jaar graag de Zilveren Méliès aan Mientras Duermes van Jaume Balaguero.’

Méliès d’Argent: Beste Korte Europese Fantastische Film van Imagine 2012

Voorts werd de Méliès d’Argent in de categorie Beste Korte Europese Fantastische Film toegekend aan:
VOED MIJ van Niels Dekker.

Uit het juryrapport: ‘Geen virtuoze 3D, maar ouderwets handwerk over een duister onderwerp: de bezigheden van een zogeheten feeder. Toch is Niels Dekkers’ Voed Mij geen naargeestige short geworden. Met veel humor verplaatste Dekkers zich in de belevingswereld van de dikke vrouwen-liefhebber, en gaf zijn morbide filmpje zelfs een happy end mee. Voed Mij is lekker vies, en heel grappig.’

Imagine MovieSquad Award

MovieSquad, een initiatief van EYE, is de jongerenjury van diverse filmfestivals in Nederland. De Moviesquad jury, bestaande uit Hannah Zwennes, Figen Geerts, Marcos Souza Dos Santos en Gabriella Banor, kende de Imagine MovieSquad Award toe aan:

DER SANDMANN van Peter Luisi. Ook regisseur Peter Luisi sprak middels een videoboodschap zijn dank uit.

Uit het juryrapport: ‘Origineel verhaal met grappige personages. Twee mooie werelden die beide een andere lading meebrengen. Leuke speling tussen beeld en muziek, maar soms te veilig en voorspelbaar.’

Imagine Time Capsule Award

Ook dit jaar zette Imagine professionele en aspirant-filmmakers aan het werk om in maximaal 30 seconden een alternatieve festivalleader te maken voor Imagine’s eigen YouTube-kanaal. Thema was dit jaar: het einde der tijden, zoals (volgens sommigen) aangekondigd in de duizenden jaren oude Mayakalender.

De jury – festivaldirecteur Phil van Tongeren, programmeur Barend de Voogd en Frank Boxman, maker van de officiële festivalleader – had het met acht inzendingen wat minder druk dan vorig jaar, maar had over de kwaliteit niets te klagen. De winnaar van de Imagine Time Capsule Award 2012:
Mayan Prophecy van Geoffrey Cramm.

Uit het juryrapport: ‘Dit professionele animatiefilmpje werkt het thema van de ondergang van de wereld mooi uit met tornado’s, tsunami’s en vulkaanuitbarstingen, maar weet ook nog een link naar Imagine’s superheldenthema te leggen. Gebruikte thema’s, de cartooneske grafische stijl en de muziek: alles klopt. Hier zitten veel welbestede uren in.’

Click here to display content from YouTube.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie