Imagine AFFF: Bedevilled (Chul Soo Yang)

Ik had nog geen Aziatische films gezien op Imagine AFFF, dus op de negende dag van dit festival besloot ik daar verandering in te brengen. Ik twijfelde aanvankelijk over Bedevilled, de beschrijving sprak me niet echt aan en ik hou niet zo van films waarin vrouwen willoos slachtoffer zijn. Gelukkig bleek daar in het regiedebuut van Chul-soo Yang helemaal geen sprake van te zijn. Bedevilled sleept je er met de haren bij en laat je niet meer los.

bedevilled

De opbouw van Bedevilled is een beetje typisch. Aanvankelijk wordt het verhaal verteld vanuit het oogpunt van Hae-won, een jonge vrouw die werkzaam is bij een bank in Seoul. Hae-won is getuige geweest van een mishandeling, maar doet alsof ze de daders niet herkent. Ze kan de stress echter niet aan en de bom barst op de werkvloer. Als haar baas haar gedwongen op vakantie stuurt, besluit Hae-won naar Moodo te gaan, het eiland waar haar opa woonde en waar ze bevriend raakte met Kim Bok-nam. De vriendschap is nogal eenzijdig, Hae-won is eigenlijk niet geïnteresseerd in de brieven en telefoontjes van Kim Bok-nam. Kim Bok-nam kijkt echter enorm op tegen de vriendin die het helemaal gemaakt heeft in Seoul en zou het liefste het eiland ontvluchten. Vanaf het moment dat Hae-won voet zet op Moodo, springt het verhaal over op Kim Bok-nam. Dat Kim Bok-nam een beetje typisch is, kan je haar niet kwalijk nemen, de arme vrouw wordt stelselmatig gekleineerd en vernederd door de kleine, hechte gemeenschap van Moodo. Toch blijft Kim Bok-nam het keer op keer opnemen tegen haar man en zijn familie. Een groot deel van de film gaat dan ook over de interactie tussen Kim Bok-nam en haar kwelgeesten en de ‘vriendschap’ tussen Kim Bok-nam en Hae-won. De situatie escaleert pas als de film al een goed eind op weg is, maar dan is het ook gelijk goed fout!

Er wordt in Bedevilled heel erg goed geacteerd. Yeong-hie Seo, die ook te zien was in Chaser (2008), steelt de show als Kim Bok-nam. Seong-won Ji speelt haar mooie, maar laffe vriendin Hae-won. Het tempo van Bedevilled wil nogal fluctueren, het beste kun je je daar gewoon maar bij neerleggen, want het eind maakt alles goed. Het ontbreekt in Bedevilled niet aan slasherscenes, maar je moet wel geduldig zijn, tot dat moment kun je het doen met vernederingen en huiselijk geweld.

Bloody Mary proefnotitie: Toch nog verrassend bloederig.

Sterren: 4 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

1 gedachte over “Imagine AFFF: Bedevilled (Chul Soo Yang)”

Plaats een reactie