De beste films van Imagine Film Festival 2016

Gisteravond zijn de winnaars van het Imagine Film Festival 2016 bekend gemaakt. De Méliès d’Argent (zilveren Méliès) voor de beste Europese fantastische film ging naar het minimalistische The Survivalist (speelfilm) en het fantasierijke Aquabike (korte film). De Black Tulip Award ging naar de warmbloedige sciencefictionfilm Into the Forest. De MovieZone Jury koos voor de found footage horror JeruZalem. Rond middernacht maakte Chris Oosterom bekend dat film de Silver Scream Award, de publieksprijs van Imagine, ging naar They Call Me Jeeg Robot. Op zondag 24 april zijn zes van de best bezochte en gewaardeerde films nogmaals te zien. Nederlandse regisseur Richard Raaphorst heeft de Pitch Wedstrijd van het Imagine gewonnen en mag daarmee naar de co-productiemarkt Frontières in Montréal.

Black Tulip Award – Beste film van Imagine Film Festival 2016

Into the ForestInto the Forest (Patricia Rozema, Canada 2015) won de Black Tulip Award 2016 voor de beste film is uitgereikt door de jury.

De jury (Gawie Keyser (journalist en radiomaker), Lauren Murphy (cultureel programmeur bij hotspot Pllek) en Joost de Vries (filmproducent)) was onder de indruk van de intelligentie van de vrouwelijke hoofdpersonen van Patricia Rozema’s verhaal over twee zusters die worden geconfronteerd met de nasleep van een grote ramp in een afgelegen deel van Noord-Amerika. De zussen zijn vindingrijk, ze verbouwen eten als hun voorraden opraken, ze richten zich op praktische zaken na een gewelddadige en traumatische gebeurtenis en ze helpen elkaar. We komen er nooit achter wat de apocalyptische gebeurtenissen precies inhouden, maar dat is niet echt nodig. De regisseur vertrouwt op de intelligentie van haar publiek; ze weet wat wij weten, ze kent de verhalen die wíj in ons hoofd hebben. En ze speelt met die kennis. Ze beperkt de verhaallijn tot een minimum om zicht te richten op de psychologie van de personages. Op die manier confronteert ze ons met vragen die ons leven definiëren: wat gebeurt er als alles wat je lief is wegvalt? De jury was hierdoor ontroerd. En verrast, omdat het verhaal behoorlijk subversief bleek te zijn door de trefzekere manier waarop een typisch mannelijk genre hier wordt gehanteerd. Hoe subversief, dat mag u zelf uitmaken, zouden we willen suggereren.

In haar dankwoord (video) liet Patricia Rozema weten trots te zijn de award uit het land van haar voorvaders en -moeders in ontvangst te mogen nemen en hoopt dat nu ook iemand de film ook wil distribueren.

Into the Forest dankfilmpje

Méliès d’Argent – Beste Europese fantastische lange film van Imagine

The Survivalist (Stephen Fingleton, GB 2015) won de Méliès d’Argent, de prijs voor de beste Europese fantastische lange film en is uitgereikt door de jury bestaande uit journalist Sacha Gertsik (De Filmkrant), auteur Jeroen van Unen (De nachtuilen) en filmcriticus Vincent Hoberg (Nieuwe Revu, Zone 5300). De winnaars van de Méliès d’Argent op de verschillende Europesche fastantische filmfestivals maken kans op de Méliès d’Or (gouden Méliès); de Beste Europese fantastische lange film.

melies-de-argent-imagine-2016Uit het juryrapport:
Na een kort geanimeerde intro, briljant in zijn simpliciteit, werpt Fingleton ons in een klein paranoïde-utopisch universum: een hut in een bos waar een man probeert te overleven in een post-apocalyptische wereld. Met de komst van twee vrouwen creëert schrijver/regisseur Fingleton een schaakspel dat constant intens is, een microkosmos waar extreem wederzijds wantrouwen wordt afgewisseld met de brute wetenschap van de personages dat puur overleven geen kwestie is van sekse of macht, maar slechts een noodzaak. Taal is niet of nauwelijks nodig, de veelbetekenende blikken tussen de geweldige acteurs zorgen voor een bijzonder spanningsveld waarbinnen nooit te raden valt wie er uiteindelijk aan het langste eind zal trekken. Wat ons betreft dus een zeer terechte winnaar, dit ijzersterke regiedebuut.

Imagine Film Festival: Video message from Stephen Fingleton

Méliès d’Argent voor de Beste korte Europese fantastische film van Imagine

De Méliès d’Argent voor de korte film is uitgereikt aan Aquabike (Jean-Baptiste Saurel, Frankrijk 2015). Juryleden Laura Jehle (kunstdocent en educatiespecialist) en Christian Pazzaglia (oprichter CineSonic en programmeur Imagine) schrijven in het rapport:
Van de twintig finalisten sprong deze prachtshort eruit als de meest fantasierijke en onvoorspelbare. De film doorbreekt genreconventies en slaagt er in iets meer dan 20 minuten in om een vernieuwende, originele wereld te creëren, vol onconventionele personages en verrassende wendingen. Door zijn creativiteit, originaliteit, visuele aantrekkelijkheid en bizarre gevoel voor humor kozen we dit jaar Jean-Baptiste’s AQUABIKE als beste Europese korte film.

Aquabike dankfilmpje

MovieZone Award | JeruZalem (Doron & Yoav Paz, Israël 2015)

De MovieZone Award is uitgereikt door de jongerenjury van 16-18 jaar, bestaande uit Arjen de Feijter, Iris Vaessen, Kalin Popov, Fleur Harshagen en Jiska Warmels.

Uit het juryrapport:
Zoals de titel al doet vermoeden, speelt deze film zich af in de oude en religieuze stad Jeruzalem, waar een vakantie bedoeld voor ontspanning en genieten, verandert in een race om de stad te ontsnappen. Kijkend door de Google glasses van één van de hoofdpersonages, krijgt de kijker een prachtig beeld van de mysterieuze stad. Het voelt alsof je alles zelf ervaart, wat de film alleen nog maar enger maakt. De originele setting, point of view en onverwachte aspecten maken dat je je inleeft in de personages en maakt de film spannend van begin tot einde.

JeruZalem dankfilmpje

De MovieZone jury wordt georganiseerd door EYE in samenwerking met Imagine en is mede mogelijk gemaakt met de financiële steun van NVB, NVF, het ministerie van OCW en hoofdbegunstiger van MovieZone: Fonds 21. De juryleden bekijken een omvangrijke selectie festivalfilms; de film die hen het best bevalt krijgt de MovieZone Imagine Award uitgereikt. Deze prijs is bedoeld om de film onder een jonge doelgroep onder de aandacht te brengen. Deze film maakt tevens kans opgenomen te worden in een van de filmeducatieve programma’s van EYE, zoals MovieZone.

Best Pitch – The Profundis van Richard Raaphorst

Acht Nederlandse filmmakers pitchten hun plannen op het festival en maakten daarmee kans op een plek op de co-productiemarkt Frontières in Montréal. Deze eer ging naar Richard Raaphorst.
https://www.instagram.com/p/BEj7qMwLCNh/

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie