Recensie: Big Bad Wolves (Keshales & Papushado, 2013)

Soms krijgen we bij De Nachtvlinders DVD’s, BluRay’s of boeken binnen die eigenlijk geen horror zijn. Ze schurken misschien een beetje tegen het horrorgenre aan, maar horror is het niet. Ook Big Bad Wolves is zo’n film, maar omdat het een interessante film is, heb ik besloten hem toch te recenseren, al is het alleen maar omdat regisseurs Aharon Keshales en Navot Papushado in 2010 ook de eerste Israëlische horrorfilm (Rabies) maakten.

De Israëlische film Big Bad Wolves valt eigenlijk binnen het rape-revenge genre, alleen blijft het niet bij een verkrachting, wordt de wraak genomen door een nabestaande en is het eigenlijk helemaal niet duidelijk wie de dader is.

Is dit een sadistische kinderverkrachter en seriemoordenaar?
Is dit een sadistische kinderverkrachter en seriemoordenaar?

Een jong meisje is ontvoerd, ze is misschien in de handen gevallen van een sadistische seriemoordenaar. Rechercheur Micki (Lior Ashkenazi) heeft een mogelijke dader op het oog, de schoolleraar Dror (Rotem Keinan), maar door zijn illegale en hardhandige ondervragingstechnieken komt Micki in de problemen en Dror op vrije voeten.

Als het lijk van het meisje verkracht, gemarteld en onthoofd, wordt teruggevonden in het bos, besluit Micki op eigen gelegenheid zijn onderzoek naar Dror voort te zetten. Maar hij is niet de enige… Ook de vader van het meisje, Gidi (Tzahi Grad), zoekt de moordenaar en wraak. Hij is vastbesloten Dror te martelen tot hij vertelt waar zijn dochters hoofd is gebleven, maar is Dror wel de dader?

Wraak!
Wraak!

Big Bad Wolves is een verrassende film waar (zoals ik eerder al aangaf) moeilijk een label op te plakken valt. De film moet het vooral hebben van suspense, want is Dror wel de dader??? Hoewel er veel gesproken wordt over allerlei martelmethodes krijg je weinig ‘blood & gore’ te zien. De film heeft wel een aantal plotwendingen in petto en bevat ook de nodige humor.

De cinematografie van Big Bad Wolves is goed, de film is met zorg gemaakt. Het ziet er misschien niet heel erg gelikt uit, maar je kunt zien dat er nagedacht is over de vormgeving en het camerawerk. Er wordt erg goed geacteerd en ook het verhaal (van regisseurs Aharon Keshales en Navot Papushado) zit goed in elkaar. Persoonlijk vond ik het ook verfrissend om eens een Israëlische ’thriller’ te zien, waarin trouwens met een knipoog wordt omgegaan met het Arabisch-Israëlisch conflict.

Dror krijgt het zwaar te verduren
Dror krijgt het zwaar te verduren

Uiteindelijk is Big Bad Wolves vooral een moralistisch betoog, want bijna iedereen in de film blijkt op zijn manier een grote boze wolf te zijn. Ik ben benieuwd wat jij er van vindt.

Bloody Mary proefnotitie: Best wel koosjer.
Big Bad Wolves is nu verkrijgbaar op DVD en Blu-ray.

Sterren: 3.5 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

1 gedachte over “Recensie: Big Bad Wolves (Keshales & Papushado, 2013)”

Plaats een reactie