Blu-ray ParaNorman (Chris Butler en Sam Fell, 2012)

Terugkijkend op het jaar, geldt ParaNorman als een van de leukste horrorfilms die gericht zijn op de jeugd, maar die wellicht meer weerklank zullen vinden bij de oudere kijkers. Waar Tim Burtons Frankenweenie tegen het einde richting leek te verliezen en het recent in première gegane Hotel Transsylvania toch te veel een ‘lach of ik schiet’ kolder is geworden, is ParaNorman een film met een stevig kloppend hart gebleken. Een film die op meerdere niveaus appelleert.

Waar in de originele Nachtvlinders recensie nog werd gerept over een iets te lange speelduur, blijkt dat achteraf bezien puur een momentopname van het zitten in een niet al te comfortabele bioscoopstoel. Herhaalde kijkbeurten op Blu-ray tonen aan dat de film precies goed is en dat ‘ie een uiterst volwassen, maatschappijkritische ondertoon heeft die de goede verstaander er zeker uit zal halen. Wat tevens opvalt op Blu-ray is de rijke detaillering van de film. Die komt op dit formaat beter tot zijn recht dan in de bioscoop. Al is het maar omdat de 3D brilletjes in de bios een deel van het bonte kleurenpalet vervlakken en die kleurenpracht juist in dit formaat fantastisch sprankelend tot leven komt.

ParaNorman Blu-ray setDat gezegd, deze schijf (waarbij overigens ook een gewone dvd is gevoegd voor dezelfde prijs) is ook in 3D te bekijken, mits je daar de juiste apparatuur voor in huis hebt. Die is echter hier niet aanwezig, dus over de 3D beleving op een thuisbioscoop kan geen oordeel worden geveld. De extras op de Blu-ray zijn hoewel soms obligaat (shots van de stemacteurs in de opnamestudio, pratende hoofden over hoe een en ander tot stand kwam) over het algemeen erg de moeite waard. Vooral omdat het hier stop motion animatie betreft, is het uiterst inspirerend om mensen die urenlang aan het fröbelen zijn om een shot goed te krijgen aan het werk te zien. In een wereld waar je er automatisch vanuit gaat ‘dat het wel uit de computer zal komen’, is het goed om te zien dat ouderwets handwerk ook nog steeds fantastische resultaten geeft. De zogenaamde ‘time lapse’ beelden, waarin het maken van een scène in beeld wordt gebracht geven daar erg helder inzicht in en doen je als kijker zelf aan de gang willen gaan met camera en poppetjes. 

Het audiocommentaar van regisseursduo Chris Butler en Sam Fell doet dit dan weer niet. Zij geven een heldere en objectieve kijk op het proces en doen de kijker realiseren dat stop-motion animatie vooral een werkje is voor mensen met veel geduld. Maar ze geven ook inzicht in de thema’s van de film en vooral de inspiratiebronnen. Dat maakt die commentaartrack zeker de moeite waard. Maar het blijft de film die op Blu-ray de grootste meerwaarde heeft. Het haarscherpe beeld en de details in de animatie die hierdoor zichtbaar worden, slokken je ook bij meerdere kijkbeurten volledig op. Evenals het verhaal van het jongetje dat, omdat hij wat vreemd is, door angstige mensen die daar niet mee om kunnen gaan als paria behandeld wordt. De brug die met het verleden wordt geslagen toont aan dat de mensheid door de eeuwen heen eigenlijk niet verandert. Maar dat ligt er nergens te dik op, waardoor een moralistisch vingertje uitblijft en het kijkplezier voorop staat.

ParaNorman is nu te koop op Blu-ray

Sterren: 4.5 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie