Blu-ray recensie: Rise of the Planet of the Apes (Rupert Wyatt, 2011)

Ik was behoorlijk verrast toen ik hoorde van een Planet of the Apes prequel. Na de Tim Burton-remake had ik niet gedacht dat we deze serie nog snel weer zouden zien. Nog verrassender was dat Rise of the Planet of the Apes één van de beste popcornfilms van het vorige jaar was. Maar met de bioscooprelease van Rise of the Plante of the Apes hebben we de film al besproken dus zal ik verder niet in herhaling vallen en me verder beperken tot de blu-ray. Zie hier de filmrecensie.

Over het beeld en geluid kunnen we kort zijn want dat zit, zoals je verwacht van een nieuwe film, helemaal goed. Haarscherp beeld en een 5.1 DTS-HD Master audio mix. Naast de blu-ray krijg je de film er ook nog bij op DVD, voor sommige liefhebbers misschien makkelijk maar ik vindt het zelf nogal overbodig en uiteraard betaal je die disc gewoon.

De blu-ray van Rise of the Planet of the Apes zit lekker vol met de volgende extra’s:

Deleted Scenes: Meestal niet zo interessant, vooral als de scenes niet vergezeld gaan van commentaar. Maar omdat deze scenes niet zijn afgemaakt en dus Andy Serkis in z’n maffe pakje erin hebben in plaats van de Chimpansee geeft het een leuk inzicht in hoe het er op set heeft uitgezien.

Mythology of the Apes: Featurette over de vele verwijzingen uit en naar de oude films. Leuk om te zien, want er zitten nog meer in dan dat ik zag. En sommige gaan zo ver dat je wel heel erg fan moet zijn om ze mee te krijgen.

The genius of Andy Serkis: Zoals de titel al zegt is deze featurette een gigantische veer in het achterste van Andy Serkis. En wat mij betreft een verdiende veer!

A new generation of apes: Een featurette over de digitale kunstenaars die de apen levensecht op het scherm wisten te toveren en wat er komt kijken bij de motion capture techniek.

Scene Breakdown: Een scene in splitscreens die je de verschillende stadia van de special effects en motion capture laten zien.

Character concept art gallery: Zoals de titel al zegt een kleine verzameling concept art.

Breaking motion capture boudaries: Featurette over het tot stand komen van de grote scene op de Golden Gate Bridge. Dus voornamelijk weer special effects en motion capture, en dat vind ik zelf altijd erg leuk om te zien.

Composing the score with Patrick Doyle: De componist van de soundtrack aan het woord en werk. Een verrassend leuke featurette door deze grappige man en het plezier dat hij en z’n medewerkers hebben met het opnemen.

The great apes: Een twintig minuten durende documentaire over apen. Geinig, maar ook niet meer.

Deze featurettes duren allemaal een kleine tien minuten wat samen een behoorlijke speelduur maakt en behoorlijk wat inzicht in de film geeft. Toch hadden sommige onderwerpen van mij nog wel iets langer mogen duren. Maar naast deze featurettes krijgen we ook nog twee audiocommentaren voorgeschoteld. Eén met de regisseur Rupert Wyatt en één met de schrijvers Rick Jaffa en Amanda Silver.

Al met al ben je dus wel even zoet voordat je door de extra’s op deze schijf bent! Een waardige uitgave die Rise of the Planet of the Apes verdient.

film: vier sterren | extra’s: vier sterren

Sterren: 4 / 5

Interessant artikel?

2 gedachten over “Blu-ray recensie: Rise of the Planet of the Apes (Rupert Wyatt, 2011)”

  1. Toch wel een favorietje van vorig jaar, alleen jammer dat het na de adrenaline-stoot-actie zo plots tot een eind kwam, maar ja, dat zal wel met een vervolg in het achterhoofd zijn waarschijnlijk…

    Beantwoorden

Plaats een reactie