Body Worlds eindelijk naar Nederland

Wie plastinaten wil bekijken, hoeft niet meer af te reizen naar het buitenland, of genoegen te nemen met Chinese namaak. Vanaf 23 september is de Body Worlds expositie te bewonderen in Nederland, en wel in LPII, de ruimte voor stedelijke cultuur in Rotterdam.

Gunther von Hagens
Gunther von Hagens

Wat in 1977 begon als een manier om anatomische preparaten te impregneren, is de afgelopen decennia uitgegroeid tot een ware hype. Plastinatie is een conserveringsmethode, ontwikkeld door de enigszins sinister ogende dokter Gunther von Hagens, waarbij het weefselvocht met behulp van een speciaal vacuümproces vervangen wordt door kunststoffen zoals siliconenrubber en polyester. Niet alleen wordt op deze manier het ontbindingsproces gestopt (je kunt dus zonder gasmasker naar de expositie), ook wordt het mogelijk de lichamen op elk gewenste wijze te presenteren, bijvoorbeeld in schijfjes, of als een netwerk van bloedvaten.

Geplastineerde lichamen en organen zijn niet alleen in de medische wereld erg populair, ook de gewone mens lust er pap van, Von Hagens maakt namelijk van elk preparaat een waar kunstwerk. Inmiddels zijn er al zes verschillende Body Worlds exposities, en een daarvan, The Cycle of Life, is binnenkort in LPII te bezichtigen.

Hoewel in 2007 de copycat expositie Bodies, The Exhibition te zien was in de Beurs van Berlage, deed Body Worlds niet eerder ons land aan. Beide exposities zijn vergelijkbaar, met één groot verschil: Bodies, The Exhibition maakt gebruik van nooit opgeëiste stoffelijke overschotten uit China, terwijl Body Worlds werkt met donoren.

Van 23 september tot 23 januari 2011 kun je in Rotterdam dus in ieder geval zonder schuldgevoel naar de geprepareerde lijken kijken. Meer informatie over Body Worlds op de website.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie