Body Worlds tentoonstelling naar Amsterdam

Body Worlds, de expositie van Dr. Gunther von Hagens, komt terug naar Nederland. In september 2010 opende een Body Worlds expositie (The Cycle of Life) in Rotterdam. Vanaf 12 januari 2012 is er een andere tentoonstelling: Body Worlds & The Story of the Heart te zien in EXPO Zuidas, de nieuwe expositieruimte naast station Amsterdam Zuid/WTC. De expositie toont menselijke lichamen die zijn behandeld volgens de plastinatiemethode van dokter, wetenschapper en anatoom Gunther von Hagens. Met een collectie van meer dan tweehonderd authentieke menselijke preparaten legt Body Worlds & The Story of the Heart de nadruk op het menselijk hart in al haar facetten.

Body Worlds in Amsterdam

Hart- en vaatziekten zijn nog steeds de nummer één doodsoorzaak in de westerse wereld. Body Worlds & The Story of the Heart gaat hier dieper op in door bijna bij ieder plastinaat een verband te leggen met het hart. Naast fysieke aspecten staan ook psychologische vraagstukken centraal, zoals ‘kun je sterven aan een gebroken hart?’ en ‘wat betekent het als iemand ‘een groot hart’ heeft?’ Het hart wordt daarnaast beschouwd als het centrum van onze emoties. In dat kader komen geschiedenis, cultuur en geesteswetenschappen tijdens Body Worlds & The Story of the Heart aan bod.

Body Worlds (in het Duits: Körperwelten) is de enige anatomietentoonstelling die gebaseerd is op een donorprogramma. Momenteel beschikt het Institute for Plastination over een donorbestand van meer dan 13.000 personen wereldwijd, waaronder 60 Nederlanders (inclusief ondergetekende). Wereldwijd bezochten sinds 1995 meer dan 34 miljoen mensen de baanbrekende anatomietentoonstellingen.

Plastinatie

De tentoongestelde lichamen en organen zijn geplastineerd. Deze baanbrekende methode werd in 1977 door Gunther von Hagens uitgevonden. Plastinatie is een methode waarbij het weefselvocht met behulp van een speciaal vacuümproces vervangen wordt door reactiekunststoffen zoals bijvoorbeeld siliconenrubber. Het ontbindings- en verdrogingproces wordt hierdoor volledig beëindigd. Door de gepatenteerde plastinatiemethode is het mogelijk de binnenkant van het menselijk lichaam op een unieke manier te bekijken.

In Gunther von Hagens’ Body Worlds & The Story of the Heart worden meer dan tweehonderd authentieke menselijke specimens tentoongesteld, waaronder plastinaten van volledige lichamen, individuele organen, orgaanconfiguraties en doorzichtige lichaamsdoorsneden.

Body Worlds & The Story of the Heart is te zien van 12 januari t/m 22 april 2012 verlengt tot 17 juni 2012 in EXPO Zuidas, naast Station Amsterdam Zuid/WTC. EXPO Zuidas is gevestigd in het SOM-gebouw aan de Gustav Mahlerlaan 24, in Amsterdam. De expositie is alle dagen open van 9:00 tot 19:00, donderdag en vrijdag zelfs tot 21:00u. Tickets kosten tussen de €9,00 en €16,00 excl. verzend- en servicekosten.

Meer informatie op www.bodyworlds.nl.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

14 gedachten over “Body Worlds tentoonstelling naar Amsterdam”

 1. Rete-interessant, maar heeft geen fuck met horror te maken natuurlijk. Belachelijk om zoiets hier neer te zetten. Ben benieuwd wanneer we recensies van medische tv-programma’s krijgen.

  Beantwoorden
 2. Prachtige expositie echt een aanrader (en niet zoals veel mensen denken met Chineesjes die geen toestemming hebben gegeven, dat doet de concurrent: Bodies; The Exhibition)

  Beantwoorden
 3. Whoehaha tam wie heeft het hier over beter zijn huiswerk maken, ben je tien ofzo aangezien je alles klakkeloos van wiki overneemt, en ook nog verkeerd ook, in de wiki link die jij plaats staat gewoon dat die gunther de expositie heeft hihihi. Brilletje nodif o-o

  Beantwoorden
 4. Ja Body Worlds is echt super om te zien!
  Van het weekend heen geweest en er nog een middagje Amsterdam aan vast geplakt. Goed te combineren en tevens leuk voor wat oudere kinderen. Had toegangskaarten gekocht op ticketveiling.nl, misschien is dat ook voor jullie wel wat!

  Luuk!

  Beantwoorden

Plaats een reactie