Boekrecensie: Vals Profiel (Proper & Van Den Eynden)

In Vals Profiel is Myrthe een dierenarts in Amsterdam, woont gelukkig samen met haar vriend Boris en heeft geen verstand van computers. Via schoolbank.nl komt ze in contact met een klasgenoot van haar middelbare school; Menno. De twee hebben al snel dagelijks contact per email, terwijl het dagelijkse leven van Myrthe hectische vormen aanneemt. Als hun zoektocht naar een nieuw huis een hoogtepunt bereikt besluit Myrthe om Boris het huis uit te zetten.

Vals Profiel

Nu hoeft ze ook niet meer geheimzinnig te doen over het contact met haar oude klasgenoot Menno, dat inmiddels steeds meer op een affaire begon te lijken. Is Menno eigenlijk wel die klasgenoot van vroeger? Myrthe begint steeds meer te twijfelen aan zijn identiteit en verdenkt haar jaloerse ex, Boris, van deze identiteitsfraude om haar leven expres te verwoesten, hetgeen steeds extremere vormen begint aan te nemen.

Terwijl tegenwoordig iedereen op internet zit en diverse profielen heeft op hyves, twitter, facebook of linkedin, zijn er maar weinig boeken die het allerdaagse gebruik van internet tot een spannend verhaal kunnen vormen. De detectives die met computers in aanraken komen, willen er vaak niets van weten. In Vals Profiel wil de hoofdrolspeelster juist alles er van weten en de manier waarop het gebracht wordt is eng realistisch.

Op subtiele wijze brengen schrijvers Sabine van den Eynden en Emile Proper hun ongenoegen van de bio-industrie in beeld. De inleiding van het boek is traag en te lang, pas op de helft vormt Vals Profiel zich tot een thriller die je niet meer kan wegleggen.

Sterren: 4 / 5

Dat het verplichte kost is voor iedereen met een e-mailadres wil ik niet zeggen, maar het is de Proper en Van den Eynden zeker gelukt om een realistisch verhaal neer te zetten dat je doet nadenken. Het verhaal is trouwens uitermate geschikt voor een verfilming. Vals Profiel ligt sinds begin november in de boekhandels.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

1 gedachte over “Boekrecensie: Vals Profiel (Proper & Van Den Eynden)”

Plaats een reactie