Boekrecensie: Zwart Bloed: In mist gevangen – Shirley-Ann van Wingerden

Zwart Bloed: In mist gevangen begint met de gruwelijke ontdekking van een slachtpartij in het oude pand van het Leger des Heils in Rotterdam. De politie vindt er een heleboel lijken en vreemde symbolen op de muren. Een week later krijgt Anne Sommer een vreemde brief in haar brievenbus. Ze wordt uitgenodigd op Halloween voor een gesprek in dit pand. Dit is op een paar dagen tijd omgebouwd tot het rockcafé Demons Liar. Dat wordt geleid door de uiterst aantrekkelijke en charmante Dion de Winter.

Anne vermoedt dat het hier gaat om een flauwe grap, aangezien Dion de Winter een fictief personage is die ze in haar dromen had gecreëerd om te vluchten uit de harde realiteit van haar leven. Maar de man ziet er precies uit zoals in haar dromen en weet ook heel wat geheimen die niemand anders weet. Dion de Winter is dan ook niet degene wie hij beweert te zijn. Eigenlijk is het een eeuwenoude demon die Anne misbruikt om te ontsnappen uit zijn eigen hel.

Hiervoor misbruikt hij de fantasierijke dromen van Anne en weet hij haar in zijn macht te grijpen. Anne voelt wel dat de zaken niet kloppen, maar toch weet Dion de Winter haar dromen te laten uitkomen. Bovendien weet hij haar geheugen te verduisteren en sluit hij al haar vrienden buiten. Zo ook haar nichtje Lotte. Zij roept de hulp in van Anne’s vriendin en wicka Helen. Samen proberen ze de demon te stoppen in zijn strijd zich te bevrijden uit de hel.

In mist gevangen is het eerste boek van Shirley-Ann van Wingerden uit de Zwart Bloed-reeks en werd in eigen beheer uitgegeven. Dat maakt dat het boek een professionele redacteur moest missen. En dat gemis wordt op regelmatige tijdstippen duidelijk in het boek. Zo heb ik mij een paar keer moeten ergeren aan spellingsfouten, typfouten en af en toe rare zinsopbouwen. Ook in de opmaak loopt het een paar keer mis. Zo wordt de opvullen-functie voor het bekomen van een mooie bladspiegel regelmatig gecombineerd met het verkeerd gebruik van spaties. Hierdoor krijg je storende witruimten in alinea’s.

Dit zijn natuurlijk schoonheidsfouten die nog door de vingers gezien kunnen worden. Maar het gemis van een redacteur is ook merkbaar in de uitwerking van het verhaal. Het basisidee voor het boek is best wel intrigerend en er vloeit de nodige horror uit voort. Maar ik had het idee dat de schrijfster elk idee dat ze had in haar boek wou verwerken. Hierdoor wordt het boek soms wat vermoeiend en overdadig in zijn plotontwikkelingen. Het was beter geweest dat er enkele ideeën geschrapt werden. Zo mocht van mijn part de hele politieverhaallijn geschrapt worden. Ook het langdradige vierde hoofdstuk (30 pagina’s terwijl andere hoofdstukken gemiddeld minder dan 10 pagina’s bedragen) kon een schavende hand gebruiken. Aan de andere kant konden sommige plotontwikkelingen beter uitgewerkt worden. De achtergrond van heks Helen en haar Warlock-broer Doryan verdienden meer aandacht en een betere introductie in het verhaal.

Ondanks die tekortkomingen kan ik niet zeggen dat Zwart Bloed: in mist gevangen een slecht boek is en dat ik er mij heb moeten doorworstelen. Neen, de schrijfster weet wat ze wilt vertellen en hanteert daarbij een vlotte pen. Bovendien herhaal ik nog eens dat het idee achter het verhaal best sterk is en het de nodige munitie levert voor een spannend en leuk boek. Laat dit boek dan ook door de juiste handen bewerken en je krijgt een uitstekend boek in de Nederhorror. Er zit hiervoor voldoende potentieel in zowel het verhaal als in de schrijfster.

Meer info over waar het boek te koop is, vind je op de website van de schrijfster.

Sterren: 3 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

1 gedachte over “Boekrecensie: Zwart Bloed: In mist gevangen – Shirley-Ann van Wingerden”

  1. Bedankt voor uw interessante recensie die mij heeft doen besluiten het boek te gaan aanschaffen. Echter moet een iemand die kritisch is op spelfouten van een beginnend auteur zeker zelf ook de spelling controle uitvoeren. U schrijft “de schrijfster weet wat zij wilt vertellen is denk ik ook niet helemaal je van het.

    Beantwoorden

Plaats een reactie